Horeca dicht, op naar de rave
Geheime feestjes
De regen valt met bakken uit de lucht en op het metalen dak van het hangarachtige gebouw aan de rand van de stad. De stoep staat vol met fietsen. Aan de blauwe voorbanden te zien zijn het waarschijnlijk fietsen van studenten.
Door de ramen zijn de silhouetten te zien van mensen die dansen op de dreunende bas die uit het gebouw komt.
Binnenin is het druk. Met geklemde kaken en enorme pupillen door drugsgebruik dansen de studenten op de muziek die door de zaal dreunt. Het is net alsof ze terug in de tijd zijn gereisd naar voor het begin van de pandemie.
Twee jaar geleden zou dit feest overal in de stad aangekondigd worden. Tegenwoordig moeten mensen het van mond-tot-mondreclame en WhatsAppgroepen hebben.
Politie
Dan gaat ineens de muziek uit. Er zijn twee politieagenten binnengekomen. Het is voorbij. Het feest heeft slechts een half uur geduurd.
‘Ik ben best wel pissig eigenlijk. Wie organiseert er nou een rave vlak naast een politiebureau?’ mompelt een Britse student terwijl hij naar buiten loopt. ‘Ik dacht dat we door zouden feesten tot in de kleine uurtjes. Ik had zelfs m’n voetbalschoenen mee voor de wedstrijd morgenochtend.’
Met enorme pupillen door drugsgebruik dansen de studenten op de muziek
‘De meeste feestjes waar wij heen gaan, worden georganiseerd door een aantal jongens in een dj-groep die af en toe roepen dat ze een sessie organiseren’, zegt Seth, een Nederlandse student aan het University College. Hij grinnikt. ‘Het was misschien maar goed ook dat ze het kwamen beëindigen. Er zit asbest in het gebouw en ze gaan het volgende week afbreken.’
Studenten die zich ‘s nachts willen uitleven, moeten rekening houden met onvoorspelbare situaties: de locatie die ineens verandert, veel drugs en feestjes in iemands huiskamer of een verlaten fabriek.
Dit geheime feest was niet de enige keer dat studenten de regels negeren. Grote privéfeesten komen steeds vaker voor nu de horeca (opnieuw) vroeg de deuren moet sluiten.
‘De straten en binnentuinen hier zijn ontzettende doorklinkers’, zegt Jakob Wolters, voorzitter van de bewonersvereniging het Eerste Schilderskwartier. En door het hoge aantal studentenhuizen in die wijk is er altijd wel een huisfeestje dat de nachtrust verstoort.
Vorig jaar en ook dit voorjaar liep de situatie uit de hand. ‘De feestjes waren veel losbandiger met enorm veel drankgebruik. Dan kun je als bewoner weinig doen’, zegt Wolters. ‘Niemand is aanspreekbaar, want ze zijn stomdronken.’
Alarm
Afgelopen juni sloeg het wijkbestuur alarm. Opnieuw. Ze schreven het gemeentebestuur over ‘nachtelijk geschreeuw in de straten’, ‘groepen jongeren die vinden dat ze het recht hebben om te feesten wanneer ze willen’ en ‘een stoep waar je door de wild gestalde fietsen en het groeiende aantal picknicktafels niet kunt zijn’.
Na gesprekken tussen studenten, andere bewoners, welzijnsorganisatie WIJ en de politie ging het ‘best goed’, zegt Wolters. Niet dat er geen huisfeestjes meer zijn, maar ze zijn minder excessief, zo lijkt het.
Maar sinds een kleine week zijn de sluitingstijden van de horeca weer vervroegd. Volgens de uitbater van EM2 en voormalige Groningse nachtburgemeester Chris Garrit gaan de feestjes daardoor nog meer ondergronds. Mensen melden zich aan op feestapp Amigos, via WhatsAppgroepen of Tinder en het publiek stroomt toe.
Intiemer
Bedrijfskundestudente Xu geeft de voorkeur aan huisfeestjes omdat hij nog niet gevaccineerd is. ‘Ik zou iedere keer als ik uit wil gaan getest moeten worden’, zegt hij. Xu vindt huisfeesten ook leuker omdat de sfeer intiemer is en ‘niemand kijkt raar op als je drugs neemt’.
Niemand kijkt raar op als je drugs neemt
Maar omdat er zo veel verschillende soorten mensen op afkomen, kan het ook snel uit de hand lopen. Studente film and contemporary audivisual media Maitreya Penkar heeft dat al een paar keer meegemaakt. In september besloten hij en z’n vrienden een afterparty te organiseren.
Ze vertelden het aan een aantal mensen, maar toen ze naar huis fietsten werden ze ingehaald door mensen die ook op weg naar hun huis waren. ‘We vroegen ze waar ze heen gingen en ze noemden ons adres’, zegt Maitreya. ‘Ik hoorde iedereen ons adres noemen. Ons huis is sindsdien erg populair.’
Op een gegeven moment zaten ze met negentig mensen in het kleine studentenhuis van een verdieping. Maitreya kende de helft ervan niet.
‘Iemand hoorde ons toen we zeiden dat we naar mijn vorige studentenhuis gingen. Van daaruit werd het een sneeuwbaleffect; iedereen vroeg of ze nog iemand mee konden nemen.
Uiteindelijk was het huis zo vol dat we de deur op slot hebben gedaan en mensen weggestuurd hebben’, zegt Maitreya. ‘Ik woonde er niet meer, maar ik vond het wel een beetje eng.’
De chaos bereikte een hoogtepunt toen een van de gasten vanaf het balkon overgaf in de tuin van de buren. ‘Die waren woedend en dreigden de politie te bellen.’
Populair
Masterstudent Kevin, die al jaren in Groningen woont, zegt dat dit soort grote huisfeesten aan populariteit gewonnen hebben sinds de coronamaatregelen. Hij vindt huisfeestjes zelfs fijner omdat hij voor middernacht niet zo’n behoefte heeft om ‘vreemden te zien tongen’ in een club. Hij vindt het ook veel te stressvol om naar de club te gaan, want dan zou hij al veel eerder moeten beginnen met indrinken.
Het is een beetje alsof je een kroeg in je eigen huis hebt
Hij heeft feestjes met meer dan veertig genodigden gegeven, en die zijn eigenlijk altijd rustig gebleven. Omdat hij alleen maar mensen uitnodigt die de andere gasten ook kennen, vindt Kevin het niet erg om vreemden over de vloer te hebben in het huis dat hij deelt met tien anderen. ‘Het is een beetje alsof je een kroeg in je eigen huis hebt. Maar je moet wel iets beter opletten want je hebt natuurlijk geen uitsmijter bij de deur staan.’
Er worden ook veel meer drugs gebruikt, zegt hij, want niemand controleert de boel. ‘Als je drugs gebruikt bij een vereniging, heb je een probleem omdat ze het daar absoluut niet willen hebben. Maar thuis ligt de boel gewoon op tafel’, zegt hij.
Zijn gasten experimenteren erop los: ze gebruiken wiet, xtc, ketamine en synthetische drugs zoals 3-MMC. ‘Mensen aan de cocaïne zijn soms nogal arrogant, maar over het algemeen gedragen mensen die high zijn zich stukken beter dan dronken mensen’, zegt Kevin.
Mensen ontmoeten
Xu gebruikt Amigos om nieuwe mensen te ontmoeten, vertelt hij, maar ook omdat hij en zijn vrienden zich zorgen maken dat de politie op komt dagen na middernacht. Ze zijn dus altijd op zoek naar het volgende feestje. Maar dingen kunnen ook uit de hand lopen door het gebruik van Amigos, want iedereen kan andere mensen uitnodigen. En wat als die nou niet weg willen gaan?
‘Vier weken geleden hadden we een feestje met ongeveer honderd mensen’, zegt Xu. De gastheer wilde er om half drie een eind aan maken, maar niemand ging weg. We hadden zelfs onze eigen muziek mee. Pas na een uur gingen de mensen eindelijk weg.’
Maitreya woonde eerst in een huis van de Stichting Studentenhuisvesting (SSH) en in juni, toen het contract afliep, wilden hij en zijn huisgenoten nog een groot feest geven. ‘Er kwamen minstens honderdvijftig mensen en de politie kwam twee keer langs. We hadden gezegd dat mensen niet in onze slaapkamers mochten komen. Maar toen de politie kwam, renden sommigen naar boven en doken ons bed in om te doen alsof ze sliepen’, zegt Maitreya.
Er werden op dat moment drie feesten gegeven in SSH-huizen. Dus als de politie bij een huis aanbelde, gingen de feestgangers gewoon door naar de volgende. En daarna weer terug.