Studenten

Studenten maken eigen streetwear

Goed doen met biologisch katoen

Toen Kick, Bass en Jesse geen hippe én duurzame streetwear konden vinden, besloten ze die zelf te produceren en verkopen. Met de opbrengst steunen de studenten goede doelen. ‘We wilden dat ons merk iets toevoegt waar we trots op kunnen zijn.’
Door Remco van Veluwen, video door Rianne Aalbers
8 juni om 12:36 uur.
Laatst gewijzigd op 9 juli 2021
om 14:39 uur.
juni 8 at 12:36 PM.
Last modified on juli 9, 2021
at 14:39 PM.

Tijdens een avondje bankhangen ontstond het idee. Kick, Bass en Jesse zaten wat te ouwehoeren over het kopen van nieuwe kleding. Ze zijn alle drie dol op streetwear, maar konden maar niet vinden wat ze zochten. Het was niet mooi genoeg, vonden ze. Of het was niet duurzaam, terwijl ze dat belangrijk vinden. Waarom dan niet zelf een hip kledingmerk beginnen, bedachten ze, dat ook nog iets voor de wereld kan betekenen?

Ze hebben er de achtergrond voor: Kick van der Niet studeert international business, Bass Quadé economics and business economics en Jesse Albers doet economic development and globalization. En nu is het er dus: Reflorez. Uit te spreken als ree-floo-ree, op z’n Frans.  

De naam is een verwijzing naar het werkwoord fleurir, dat ‘bloeien’ betekent. Een knipoog naar de groene stroming die steeds meer zichtbaar wordt in de kleding- en textielindustrie. ‘Laat de kledingindustrie weer opbloeien en daarmee de wereld’, legt Bass uit. Ze verzonnen er nog een eigentijdse slogan bij: ‘Be StreetAware’. 

Bevoorrecht

Want, zegt het drietal, alleen het opzetten van een kledinghandel was niet genoeg. Ze wilden zich onderscheiden. Iets teruggeven. ‘We wilden ervoor zorgen dat ons merk daadwerkelijk iets toevoegt, zodat we er trots op kunnen zijn. We vinden het alledrie leuk om succes te kunnen delen, dat niet alleen wij als Groningse studentjes in een bevoorrecht wereldje er iets aan hebben, maar ook mensen die het met minder moeten doen’, zegt Bass. 

We vinden het leuk om succes te kunnen delen

En dus gaat de opbrengst van elke uitverkochte collectie, na aftrek van de gemaakte kosten en het geld dat nodig is om het bedrijf te laten groeien, naar een duurzaam project. 

Hun eerste collectie – die heel bescheiden bestond uit twee longsleeves en een polo – ging naar een project waarbij educatie centraal stond. ‘Omdat we elkaar via de universiteit leerden kennen’, zegt Kick. 

Dat werd het Elizabeth Center in Tanzania, een scholengemeenschap die onderdak en onderwijs biedt aan meer dan 350 kinderen en hun moeders. Het Elizabeth Center bleek dringend behoefte te hebben aan een nieuw waterreservoir, dat er door het geld van Reflorez binnenkort gaat komen. 64 procent van het bedrag is er al: zo’n 1500 euro. 

Geen sweatshops

De kleding zelf is duurzaam en kleinschalig geproduceerd. Van sweatshops in Thailand moeten ze niets hebben. ‘Tijdens een surfvakantie in Portugal gingen we op bezoek bij een plaatselijke kleermaker’, vertelt Bass. ‘We hadden na een mislukte eerdere deal gewoon heel erg de behoefte om deze fabrikant in de ogen te kunnen kijken en te zeggen: oké, wij gaan dit samen regelen, we gaan er samen voor zorgen dat dit een succes wordt.’

We wilden de fabrikant in de ogen kunnen kijken

Het drietal sprak met de kleermaker af in een lokaal koffietentje. Na een uur kletsen was het duidelijk dat ze voldoende vertrouwen in elkaar hadden en werd de deal beklonken. Het familiebedrijf uit Braga maakt alle kleding van biologisch katoen, met de hand. ‘Dat betekent minder waterverbruik, minder giffen en minder stofoverschotten’, zegt Kick.

En het lijkt er waarachtig op dat ze een gaatje in de markt hebben ontdekt, want het gaat hard. ‘We waren verbaasd hoe snel het eruit vliegt; we hebben al rond de tweehonderd items verkocht. Dit hadden we niet durven dromen’, zegt Bass. 

Door heel Nederland

De jongens doen alles vanuit hun eigen studentenhuis. Bass maakt de designs voor de kleding en beheert de sociale media, Jesse is de financiële man en Kick verzorgt de communicatie en beheert de website. De kleding komt in dozen vanuit Portugal binnen, waarna ze elk verkocht stuk in een doosje verpakken met daarbij een kaartje met een persoonlijke boodschap.

Zeker in de de eerste weken werden er elke dag wel bestellingen door heel Nederland verzonden. ‘Eerst kwamen er vooral orders binnen uit Groningen, maar inmiddels ook uit Delft, Eindhoven, Rotterdam en andere plaatsen’, zegt Kick.

Vet om een zonnepanelenveld aan te leggen voor een dorp

Was de eerste collectie nog beperkt, vanaf juli komt de uitgebreidere zomercollectie beschikbaar met daarin met onder meer shirtjes en een petje. Ze hopen dat ook hun klantenkring groter wordt dan de studentenwereld. ‘Als je het mooi vindt en de missie waardeert, moet je er gewoon lekker voor gaan’, stelt Kick. 

Patagonia

Ze dromen ervan om Patagonia achterna te gaan, het duurzame merk dat klein begon en nu wereldwijd bekend is. ‘We hopen dat mensen op een gegeven moment ook ons merk herkennen en dan denken: hee, jij vindt duurzaamheid dus ook belangrijk’, legt Kick uit. Vandaar dat de naam en het logo – in het geval van Reflorez een klavertjevier – net als bij  Patagonia prominent op alle kledingstukken te zien zijn.

Over de projecten voor de volgende collecties hebben ze ook al ideeën. ‘Wat ons vet zou lijken is dat je in een ander land kan helpen met het verduurzamen van de energievoorziening. Dat je in plaats van een paar loeiende generatoren een heel zonnepanelenveld kan aanleggen voor een dorp’, vertelt Bass. 

Wat het eerstvolgende project dan wordt? Dat blijft nog even geheim. ‘Als mensen onze socials in de gaten houden, komen ze er binnenkort achter’, zegt Bass. ‘Maar het is in ieder geval een project dat dichterbij huis is. We gaan er zelf ook aan meehelpen.’

Engels