Studenten

Als dit niet werkt, mag je netflixen

Fit zonder zweethal

Zoals gebruikelijk ben jij januari weer vol goede moed begonnen. New year, new you. Dit wordt het jaar van push-ups in plaats van pizza, burpees in plaats van bier. Man man man, wat ga jíj een partijtje fit worden.
Door Thereza Langeler / Video door Lidian Boelens
8 januari om 14:52 uur.
Laatst gewijzigd op 10 januari 2024
om 16:57 uur.
januari 8 at 14:52 PM.
Last modified on januari 10, 2024
at 16:57 PM.

Maar na één dappere expeditie naar de dichtstbijzijnde sportschool weet je het weer: je hebt een schurfthekel aan de sportschool. En geef jou eens ongelijk.

Terwijl je oren geteisterd worden door eurodance op te hoog volume en de lucht van vreemd zweet je luchtwegen binnendringt, moet jij maar wijs zien te worden uit al die intimiderende apparaten die je staan aan te grijnzen. Iedereen om je heen weet kennelijk wél wat hij of zij aan het doen is. Dat alles kost je ook nog dertig euro per maand.

Moet je dan maar accepteren dat je gewoon weer een jaar lang old you blijft? Nee, natuurlijk niet, want je kunt op allerlei manieren aan je beweging komen zonder dat je daarbij geconfronteerd wordt met apparaten, eurodance, zweet of mensen. UKrant zocht vijf alternatieven voor de sportschool voor je op.

1

Traplopen

We beginnen simpel. Als je een half uurtje op een vlot tempo traploopt, verbrand je al gauw ruim driehonderd kilocalorieën – de precieze hoeveelheid hangt af van factoren als je lengte en gewicht. Maar het is in elk geval meer dan je kwijtraakt door dezelfde tijd te wandelen, fietsen of in de lift te staan.

Traplopen is ideaal als je introvert bent, want je hoeft er in principe geen contact met andere mensen voor te hebben. Wie gaat er nou met de trap? Daarbij past het goed in een studentenbudget; veel trappen zijn gratis toegankelijk. Een uitzondering vormt de trap van de Martinitoren, maar dat is er met zijn 311 treden dan ook eentje voor gevorderden.

Wel is de trap ietwat beperkt qua spiergroepen die je ermee traint, omdat je benen in principe al het werk doen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om eens op je handen een trap af te lopen. Stuur daar dan vooral beeld van naar ons.

2

Schoonmaken

Heb je wel eens gestofzuigd? Is het je toen wel eens opgevallen hoe zwaar een stofzuiger eigenlijk is? Besef je wel dat jíj dat ding met je potentiële #killerbody je hele huis door staat te slepen?

Schoonmaken is een goede manier om je leefomgeving gezond te houden en de band met je huisgenoten warm, maar bovendien is het puur vet verbranden. Na een half uurtje goed schrobben ben je zo tweehonderd kilocalorieën verder. In het gemiddelde Groningse studentenhuis ben je na een half uur nog lang niet klaar, dus tel uit je winst. Of verlies. Je snapt het wel. Hoe dan ook: duw die stofzuiger door je kamer, boen de douche, lap de ramen.

Het is overigens wel belangrijk dat je dat met een emmer sop doet, en niet met een sprayflacon schoonmaakmiddel; dat spul gaat namelijk in je longen zitten. Volgens onderzoek van de universiteit van Bergen in Noorwegen is dat net zo slecht voor de gezondheid als roken. En dat past nou weer net niet in je fit goals.

3

Outdoor fitness

Je kunt natuurlijk maar zoveel rondjes stofzuigen en traplopen voor je het wel een beetje gezien hebt, binnenshuis. Dient dat moment zich aan, zoek dan een outdoor fitnesspark op.

Dat heb je in Groningen zo gevonden: er zijn onder meer faciliteiten bij het Damsterdiep, aan de Vrydemalaan, in het Molukkenplantsoen in de Korrewegwijk en langs het Jaagpad in Paddepoel.

Outdoor fitnessparken zijn in feite een soort speeltuinen voor volwassenen. Er staat de wereld aan toestellen waar je op elk gewenst moment van de dag op kunt klimmen of aan kunt hangen – of maak een paar koprollen, wie doet je wat.

Doe je op dit alles een beetje je best, dan verbrand je zo’n 280 kilocalorieën per half uur. Uit veldonderzoek van UKrant blijkt wel dat je hier ‘stoere jongens’ tegen het lijf zou kunnen lopen. Trek je daar lekker niks van aan bij het koprollen. Innerlijke kracht moet je óók trainen.

4

Boulderen

We schrijven begin januari, dus moet je er rekening mee houden dat het rustig nog een maand of tweeënhalf ouderwets Hollands schijtweer is. Dan bestaat de kans dat je net niet genoeg innerlijke kracht hebt om outdoor te gaan fitnessen. Op de extra vieze, verregende dagen zou je eens kunnen gaan kijken bij Gropo Bouldergym.

Boulderen is een soort sportklimmen met korte routes, die je ongezekerd klimt – zonder aan een touw vast te zitten, dus. Je kunt het buiten doen op steenblokken (boulders), maar bij Gropo aan de Ulgersmaweg vind je een overdekte boulderhal met verschillende parcoursen, keurig gekleurcodeerd op moeilijkheidsgraad. Tip: begin bij blauw.

Omdat je hersens druk zijn met uitknobbelen hoe je de top van de vierenhalve meter hoge wand moet bereiken, heb je geen tijd om dingen te denken als: ‘jemig, wat is dit zwaar’ of ‘zat ik nu maar te netflixen’. Toch verbrand je al boulderend ruim vierhonderd kilocalorieën per halfuur. Vooral je armspieren worden stevig aan het werk gezet, wat boulderen een uitstekende aanvulling maakt op traplopen (zie tip 1).

In tegenstelling tot traplopen kost boulderen je wel wat. Voor een dagpas bij Gropo betaal je 9,50 euro, de huur van klimschoenen kost nog eens 3,50. Bij klimcentrum Bjoeks kun je buiten boulderen; onthoud die dus voor als het weer opknapt.

5

Trampolinespringen

Moeten we je dit serieus nog verkopen? Trampoline. Springen. Spring op zo’n ding, waan je terug in je blije, onbezorgde kindertijd en verbrand zo’n 225 kilocalorieën per half uur. Je traint ongeveer dezelfde spiergroepen als met rennen en fietsen – kuiten en billen – maar je loopt minder risico op blessures, doordat de trampoline veel van de klappen opvangt. Bovendien voelt het niet alsof je heel fanatiek aan het sporten bent.

Mocht je de gelukkige bezitter zijn van een tuin en een beetje geld, dan kun je natuurlijk je eigen minitrampoline aanschaffen, maar voor het echte werk moet je in een trampolinehal zijn.

Bij JumpXL aan de Antillenstraat vind je niet zomaar wat trampolines naast elkaar, maar een heus hindernisparcours. Ook kun je in teams trampoline-trefbal spelen, van een metershoge toren in een gigantische airbag springen en is er een extra lange trampolinebaan waar je radslagen en flikflaks kunt oefenen. Voor een uur stuiteren betaal je 12,99 euro, en je moet eenmalig een paar speciale springsokken van 2,50 aanschaffen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 8 januari 2019. Prijzen zijn geüpdatet.

Engels