Universiteit

De mooiste oranjetaart van 2021

En de winnaar is…

Het zonnige weer van de afgelopen dagen weerhield de amateurbakkers aan de RUG er niet van om de keuken in te duiken: de tweede editie van Heel Academisch Groningen Bakt leverde weer veel pareltjes op.
28 april om 13:18 uur.
Laatst gewijzigd op 29 april 2021
om 10:56 uur.
april 28 at 13:18 PM.
Last modified on april 29, 2021
at 10:56 AM.

Avatar photo

Door Saskia Jonker

28 april om 13:18 uur.
Laatst gewijzigd op 29 april 2021
om 10:56 uur.
Avatar photo

By Saskia Jonker

april 28 at 13:18 PM.
Last modified on april 29, 2021
at 10:56 AM.
Avatar photo

Saskia Jonker

Eindredacteur. Is in haar vrije tijd op een missie om alle restaurants in Stad uit te proberen.Cheerleaders van de wetenschap Copy editor. In her free time she is on a mission to try out all the restaurants in the city.Cheerleaders van de wetenschap

Er was desondanks een duidelijke winnaar: de limoen-bananencake van Ellen Juffermans en Monique Grootveld, kunstig vormgegeven als het hoofd van koning Willem-Alexander.

We zagen verder veel fraaie creaties in rood-wit-blauw voorbij komen, en er kwamen ook weer diverse inzendingen binnen van internationale studenten en medewerkers die zich in de nationale feestdag verdiept hadden. Een van de cakes kwam zelfs van drie vriendinnen die elkaar hebben leren kennen tijdens de Friend-o-matic pubquiz van UKrant en HanzeMag, eerder deze maand: daar werden we blij van.

Bakken blijkt wel vooral geliefd onder vrouwen, want we kregen slechts een inzending van een man toegestuurd: de chocoladecake met oranje fondant van Rhamon Zoelman. Ook de molen in Van Gogh-stijl van Lara van Ravenstein en Jip van Elst konden we waarderen, maar we kozen uiteindelijk toch voor de baksels die net iets meer bij Koningsdag pasten.

De cakes die er volgens de jury het meeste uitsprongen vind je hieronder. De winnaars krijgen een bon van toetjescafé TOET aan het Gedempte Zuiderdiep.

1Koning Willem-Alexander

Het was lastig kiezen tussen de inzendingen: laten we uiterlijk het zwaarste wegen, originaliteit of de ingrediënten van het baksel? De Wim-Lex-taart scoorde op alle punten: niet alleen denken we dat de koning zich vereerd zou voelen met zijn beeltenis – met oranje mondkapje! – maar de taart zelf lijkt ons ook erg smakelijk: een limoencake met vulling van bananenmousse. Helaas konden we hem niet proeven, maar we hebben wel het recept.

Bekijk hier het recept

Willem-Alexandertaart

Voor de bananenmousse:

 • 250 ml slagroom 
 • 3 geprakte bananen
 • 1 zakje klopfix

Mix de slagroom met de klopfix stijf en roer de banaan er dan voorzichtig doorheen.

Voor de biscuitcake:

 • 5 eieren
 • 150 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 110 gram bloem
 • 35 gram maizena
 • Sap en rasp van 1 limoen 

Mix de ingrediënten door elkaar en bak 30-40 minuten op 180 graden.

Voor de botercreme:

 • 200 gram poedersuiker
 • 200 gram zachte boter
 • Sap en rasp van 2 limoenen

Mixen de ingrediënten door elkaar tot het een egaal geheel vormt.

Voor de opmaak:

 • 1 banaan in plakjes
 • fondant
 • voedselkleurstoffen

Snijd de cake horizontaal doormidden en vul hem met een laag bananenmousse met daarop plakjes banaan. Smeer de botercrème over de bovenkant en zijkanten van de cake. Maak een gezicht van fondant dat je op kleur maakt met voedselkleurstof.

Sluit recept

2Taart met zomerkoninkjes

Karin Stratingh maakte een ‘bescheiden, maar zeker niet minder feestelijk taartje’ vol subtiele verwijzingen naar Koningsdag. Niet alleen door de vorm, waar je een kroon in kunt zien, maar ook door de ingrediënten: de wittechocoladeganache op de bodem is op smaak gebracht met oranje Grand Marnier en daar bovenop zit cremeux – een soort mousse – van zomerkoninkjes en frambozen. En tot slot is de taart gedecoreerd in rood-wit-blauw met frambozen, meringuetoefjes en blauwe bessen.

3Hollands glorie

International Aaisha Sheth en vriendinnen Bhanushree en Sara bakten een enorme worteltjestaart met vanille-slagroomvulling en versierden die met alles wat ze aan Nederland doet denken: Delfts blauw, tulpen, Zaanse huisjes van stroopwafels en natuurlijk appeltjes van oranje. We hopen dat ze flink veel huisgenoten hebben die konden helpen om de taart soldaat te maken!

Aanmoedigingsprijs

Ook dit jaar weer een aanmoedigingsprijs en die gaat naar I.F. Willemstein, die maar één ding hoorde over Koningsdag: dat is de dag waarop iedereen aan het bier gaat! Dus kwam er een citroen-maanzaadcake in de vorm van een pul schuimend bier, inclusief blikje Heineken. We vinden ‘m leuk.

En natuurlijk danken we alle overige deelnemers aan deze bakwedstrijd. Benieuwd naar de andere fraaie baksels? Bekijk een selectie hieronder.

Engels