Universiteit
Pro-Palestina actie bij het pand van Kunst, Cultuur en Media in de Oude Boteringe (juni 2024)

De universiteiten en Gaza

Een jaar na de tentenkampen

Pro-Palestina actie bij het pand van Kunst, Cultuur en Media in de Oude Boteringe (juni 2024)
Ruim een jaar geleden waren veel universiteiten het toneel van soms felle pro-Palestijnse acties. Er waren tentenkampen, bezettingen, demonstraties en meer dan eens liep het uit de hand. Waar staan we nu, een jaar later? UKrant zet samen met de andere universiteits- en hbo-kranten de zaken op een rijtje.
Door Ries Agterberg
10 juni om 13:04 uur.
Laatst gewijzigd op 16 juni 2025
om 14:11 uur.
juni 10 at 13:04 PM.
Last modified on juni 16, 2025
at 14:11 PM.

Op Nederlandse universiteiten voeren pro-Palestinademonstranten de druk op om banden met Israëlische universiteiten te verbreken. Negen universiteiten hebben recentelijk hun standpunt aangepast of zijn daarmee bezig. Geen enkele universiteit wil echter de banden met Israëlische partners geheel verbreken. Actievoerders noemen de nieuwe standpunten ‘too little, too late’. 

‘Wij zien geen reden om banden met Israëlische en Palestijnse universiteiten te heroverwegen of te verbreken. Wij vinden het belangrijk kritische Israëlische wetenschappers niet te isoleren, net zo goed als wij er sterk aan hechten onze Palestijnse collega’s te steunen. Sowieso zullen wij nooit banden met een heel land verbreken.’

Dat schreven vijftien rectoren van Nederlandse universiteiten, onder wie de Groningse rector Jacquelien Scherpen, op 8 juni 2024 gezamenlijk in een opiniestuk in Trouw.  Ze noemen academische vrijheid en de kans op academisch debat als belangrijkste argumenten.

Een jaar verder

We zijn nu een jaar verder. De situatie in Gaza is enorm verslechterd. Israël zegt een oorlog te voeren tegen terreurorganisatie Hamas en om de ontvoerde gijzelaars van 7 oktober terug te krijgen. Maar het geweld richt zich in extreme mate op de Palestijnse bevolking. Steeds meer organisaties spreken openlijk van genocide. 

Actievoerende studenten en medewerkers van de Nederlandse universiteiten nemen geen genoegen met het standpunt dat de rectoren in Trouw verwoordden. Ze willen een radicaal besluit: de Nederlandse universiteiten moeten alle banden met Israëlische universiteiten verbreken.

Actievoerders willen een radicaal besluit: verbreek alle banden

Zij stellen dat Israëlische universiteiten zo verbonden zijn met de staat dat die medeverantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het genocidaal geweld; universiteiten zouden daaraan niet mee moeten werken. Om dat idee kracht bij te zetten worden er al ruim een jaar walk-outs, demonstratiemarsen, tentenkampen, teach-ins, (gast)lezingen en bezettingen georganiseerd. 

Geen gezamenlijk standpunt

Wat is het effect? Hoe staan de universiteiten nu ten opzichte van de oorlog in Gaza? Om dat te weten te komen, is voor dit artikel samengewerkt met alle Nederlandse universiteits- en hogeschoolbladen die verenigd zijn in de Kring Hoger Onderwijsmedia. 

In tegenstelling tot op hogescholen (zie kader) is op alle universiteiten is de discussie over samenwerking met Israël een issue, zo blijkt uit een rondgang. Niet overal even zichtbaar, maar er zijn voortdurend acties – soms kleinschalig, soms groot.

Samenwerking met Israël speelt niet sterk in hbo

Waar bij de universiteiten de discussie vaak hoog oploopt, blijft die in het hbo op de achtergrond. Bij de Hogeschool Rotterdam is vorige maand besloten om te stoppen met de uitwisseling met Israël. Op deze hogeschool is een actieve pro-Palestinabeweging die ook acties organiseert.

Maar de meeste andere hogescholen hebben geen directe contacten met Israël en daardoor is de discussie daar niet zo actief. In sommige steden sluiten de studenten zich aan bij de beweging op de universiteit.  

Behalve de eerder genoemde brief van de rectoren in Trouw, is er geen gezamenlijk standpunt van de universiteiten meer gekomen. Iedere universiteit heeft zijn eigen beleid. En bijna alle universiteiten zagen zich genoodzaakt in het voorjaar van 2024 met een statement te komen.

Op dit moment is het standpunt van drie universiteiten nog ongewijzigd sinds het voorjaar van 2024. Ze willen niet tornen aan de samenwerking met Israëlische universiteiten. Dat zijn de Technische Universiteit Eindhoven en de Wageningse University & Research. Zij stellen dat de universiteit geen politieke organisatie is en dat Israëlische universiteiten niet gelijkgesteld kunnen worden aan de Israëlische overheid

Ook de Rijksuniversiteit Groningen houdt vast aan haar verklaring van 2024. De RUG stelt dat ze samenwerkt met drie Israëlische universiteiten in het kader van uitwisselingsprogramma’s, maar dat deze samenwerking met Israël niet is gericht op militair onderzoek of onderzoek over veiligheidsvraagstukken. Die samenwerking staat daar nog altijd niet ter discussie.

Beweging

Bij de andere universiteiten is er wel beweging. Tien universiteiten hebben een commissie ingesteld die internationale samenwerkingsverbanden moet toetsen. De precieze afspraken van die toetsing verschilt per universiteit.

Bij de technische universiteiten van Twente en Delft houden ze vooralsnog vast aan de bestaande samenwerking, maar willen ze wel een aanscherping van de moreel-ethische afweging als het gaat om mensenrechten. De statements uit 2024 om samenwerking voort te zetten, zijn dus nog niet aangepast, maar dat zou wel kunnen gebeuren.

Tien universiteiten hebben een commissie die samenwerking moet toetsen

In Maastricht besloot het universiteitsbestuur een commissie in het leven te roepen die op grond van uitspraken van het Internationaal Hof in Den Haag moet bepalen of de universiteit met een bepaalde partner kan samenwerken. Er zijn nog geen concrete adviezen.

De Vrije Universiteit heeft een commissie ingesteld voor een toetsingskader gebaseerd op de eigen waarden en de internationale standaarden op het gebied van bijvoorbeeld mensenrechten. Die moet na de zomer met een advies komen.  

In Leiden is vorig jaar juni een ethische commissie gekomen die de banden met Israël onderzoekt. Daar bleef het ook bij; een jaar later moet de commissie nog met het werk beginnen. 

Aangepaste statements

Vijf universiteiten hebben de afgelopen tijd hun statement echt aangepast. Dat zijn de Radboud Universiteit in Nijmegen, de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Tilburg, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Utrecht. 

Afgelopen donderdag bevroor de Erasmus Universiteit per direct de samenwerkingsafspraken met Israël. Daarmee gaan de samenwerkingen met de Bar-Ilan University (Tel Aviv), Hebrew University of Jerusalem en University of Haifa per direct in de ijskast. Samenwerking in internationale consortia blijft mogelijk, maar alleen als de betrokken wetenschappers uit Rotterdam daarvoor niet direct hoeven samen te werken met de Israëlische instellingen, zo is de regel nu. 

In Tilburg maakte het bestuur begin mei bekend de samenwerking met de Bar-Ilan en de Reichman University op te schorten. Met deze twee universiteiten bleek het niet mogelijk om een dialoog te voeren ‘over de risico’s van onze samenwerking voor systematische en grove schendingen van mensenrechten en fundamentele vrijheden’.

Met de Hebrew University blijft de dialoog bestaan. De universiteit volgt hiermee het advies op van een onafhankelijke commissie. 

De Nijmeegse Radboud Universiteit besloot in mei op advies van een commissie de universiteitsbrede samenwerkingsverbanden met de partneruniversiteiten Tel Aviv University en Hebrew University op te schorten.  

De Universiteit Utrecht kwam half mei met het besluit om geen nieuwe samenwerking te zoeken met Israëlische universiteiten en de institutionele contacten met de Universiteit Haifa te verbreken. De bestaande 23 samenwerkingsprojecten blijven bestaan omdat die geen relatie hebben met militaire doeleinden of de mensenrechten schaden, zegt de universiteit.

Er is één uitzondering: een gezondheidsproject waar het ministerie van gezondheid direct bij is betrokken. Gekeken wordt of die samenwerking kan worden verbroken. Een nieuwe ethische commissie moet in de toekomst advies geven over projecten die plaats vinden in een land met een gewapend conflict. 

Actievoerders vinden wat de uni’s doen onvoldoende en dat leidt tot nieuwe acties

Ook de Universiteit van Amsterdam heeft het statement aangepast. In maart kondigde het na advies van een commissie aan de studentenuitwisseling met Hebrew University te stoppen omdat studenten mogelijk in aanraking komen met schendingen van mensenrechten.  Toen Joodse alumni protesteerden, liet de UvA twee weken later weten samenwerking met de Hebrew University opnieuw te willen bespreken. 

Nieuwe golf acties

De meeste actievoerders vinden dat de universiteiten onvoldoende doen. In Nijmegen leidde het nieuwe statement tot nieuwe acties. Actievoerders drongen vorige maand het bestuursgebouw binnen, waarna de politie werd ingeschakeld. Bij de arrestaties werd een arrestant door een politiehond in haar been werd gebeten; zij moest meerdere operaties ondergaan. Dat heeft kwaad bloed gezet bij veel mensen. 

Tilburgse actievoerders bezetten kort na bekendmaking van het nieuwe statement het Dantegebouw waar een jaarlijks wetenschaps- en campusfestival was. Ze zijn er door de Mobiele Eenheid uitgezet.

Dat gebeurde ook in Utrecht waar studenten eerst een week op het plein van de Universiteitsbibliotheek bivakkeerden en daarna een pand bezetten. Ook zij werden handhandig door de politie verwijderd. In Utrecht zijn na bekendmaking van het statement ook hoogleraren begonnen met een actie richting het bestuur. Zij schreven een brief en kwamen met een petitie.

Bij de Universiteit van Amsterdam was vorige week opnieuw actie op het Roeterseiland. Demonstranten verbleven enige nachten in tentjes op het universiteitsterrein. Rector Peter-Paul Verbreek sprak in overleg met de actievoerders voor het eerst over genocide.  

In Groningen bleef het relatief rustig. Actievoerders houden wel workshops en lezingen, maar van een bezetting of andere acties is het nog niet gekomen.

Moeizame discussie

Uit de inventarisatie van de universiteitsbladen blijkt dat discussie tussen universiteitsbestuurders en actievoerders doorgaans moeizaam verloopt. Op verschillende universiteiten is het afgelopen jaar geprobeerd een dialoog op te zetten. Maar die gesprekken kwamen niet van de grond.

In Utrecht las de Palestina-activist een verklaring voor en liep toen weg

De gesprekken tussen actievoerders en bestuurders komen niet zelden neer op een uitwisseling van standpunten waarbij de actievoerders met enorme hoeveelheden informatie en bewijs komen over de rol van Israëlische universiteiten in het conflict en de besturen vooral insteken op academische vrijheid en de veiligheid voor alle leden van de academische gemeenschap.

In Maastricht werd een vooropgezette dialoog op het laatste moment afgelast omdat de kans op verstoring te groot was. In Rotterdam werd een bijeenkomst van medische studenten bijna afgelast. In Utrecht organiseerde het bestuur vorig jaar zomer een dialoog, maar daar las de Palestina-activist een verklaring voor en liep toen weg.

In Leiden kwamen de bestuursleden niet opdagen bij een openbare discussie over Gaza. In Nijmegen werd een dialoog tussen studenten en medewerkers over dit onderwerp voortijdig gestopt. 

Medezeggenschap

Het is opvallend dat de rol van de medezeggenschap in deze discussie niet dominant is. In sommige gevallen verwijzen bestuurders expliciet naar de medezeggenschap als de plek waar beslissingen over deze kwestie gesproken moet worden. 

In Nijmegen en Tilburg ging de medezeggenschap akkoord met de adviezen van de commissies, maar daar hadden ze liever stevigere maatregelen gezien. Bij de Universiteit van Amsterdam sprak de Gezamenlijke Vergadering van studenten- en medewerkersraad zich 28 mei uit voor het opschorten van alle banden met Israël. 

Universiteiten worstelen met de vraag hoe zij zich moeten opstellen als het gaat om academische samenwerking in een conflictgebied waar mensenrechten worden geschonden. In het geval van Rusland verwijzen de universiteiten naar de door de overheid opgelegde boycot toen de oorlog met Oekraïne begon. Dat staat ook in die brief van de rectoren in Trouw van vorig jaar.

Maar door Gaza is de moreel-ethische discussie terug op de kaart gezet en lijkt de opinie van de rectoren van een jaar geleden achterhaald. Al zijn stappen die de universiteiten nu zetten maar heel voorzichtige strepen in het zand.     

Aan dit artikel hebben de volgende media van de Kring Hogeronderwijs Media meegewerkt: UKrant, Ad Valvas (VU), Bron (Fontys), Cursor (Eindhoven), Delta (Delft), DUB (Utrecht), Erasmus Magazine (Rotterdam), Hanzemag (Groningen), HvanA (Hogeschool Amsterdam), Mare (Leiden), Observant (Maastricht), Profielen (Hogeschool Rotterdam), Punt (Avans Hogeschool), Resource (Wageningen University & Research), Sam (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), SaxNow (Hogeschool Saxion), Univers (Tilburg), U-Today (Enschede) en Vox (Nijmegen).

Engels