UKrant 50 jaar
De eerste boeken waren voor Reg ten Zijthoff (de eerste hoofdredacteur in 1971, links op de foto) en collegevoorzitter Jouke de Vries.

Fotoserie presentatie jubileumboek

‘Heb je dat gelezen!’

De eerste boeken waren voor Reg ten Zijthoff (de eerste hoofdredacteur in 1971, links op de foto) en collegevoorzitter Jouke de Vries.
In de Martinikerk is donderdag ‘Heb je dat gelezen!’ gepresenteerd, het jubileumboek over 50 jaar UK/UKrant. In de Universiteitsbibliotheek en het Universiteitsmuseum werden direct daarna twee tentoonstellingen geopend.
Foto’s door Reyer Boxem
20 september om 16:02 uur.
Laatst gewijzigd op 20 september 2021
om 21:53 uur.
september 20 at 16:02 PM.
Last modified on september 20, 2021
at 21:53 PM.

In de Martinikerk is donderdag het jubileumboek Heb je dat gelezen! over een halve eeuw UK/UKrant gepresenteerd. De eerste exemplaren zijn uitgereikt aan Reg ten Zijthoff, in 1971 de eerste hoofdredacteur, en cvb-voorzitter Jouke de Vries. In acht hoofdstukken en ruim vijfentwintig anekdotes wordt de roemruchte geschiedenis van onafhankelijke journalistiek aan de RUG verteld.

In het Universiteitsmuseum is tot en met 16 december een kleine expositie te zien over 50 jaar UK/UKrant. In de Universiteitsbibliotheek loopt, ook tot en met 16 december, de paralleltentoonstelling Mussengang: het studentenleven getekend met ruim dertig originele tekeningen van Bert Cornelius, de in 2018 overleden tekenaar van het roemruchte en gelijknamige stripfeuilleton dat in de jaren tachtig en negentig in de UK verscheen.

Voor de genodigden was er bij de entree in Martinikerk petit fours, met het jubileumlogo dat deze weken UKrant siert.

De gasten, onder wie veel oud-redacteuren en voormalig student-redacteuren, komen de Martinikerk binnen.

Voormalig RUG-woordvoerder Jorien Bakker in een onderonsje met Arjen Dijkstra, directeur van het Universiteitsmuseum.

Voormalig student-redacteuren komen elkaar weer tegen, soms na vele jaren. Links Lieke van den Krommenacker (een van de auteurs van het jubileumboek) en rechts Ana van Es, tot voor kort correspondent voor de Volkskrant in het Midden-Oosten. Achter hen Marjan Brouwers (eveneens een van de auteurs van ‘Heb je dat gelezen!’) en voormalig student-redacteur Ykje Vriesinga (nu NRC).

Columnisten van toen en nu; voor Alain Dekker (toen) en achter hem Hrydai Sampally (nu).

De muziek werd verzorgd door Remko Wind (piano) en Hans Sulman (sax). Links Pieter Sijpersma, voormalig hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden. Sijpersma hield een toespraak waarin hij het belang van onafhankelijke journalistiek aan de universiteit benadrukte.

RUG-historicus Klaas van Berkel maakt voormalig hoofdredacteur Hanneke Boonstra aan het lachen.

Harry Perton (oud-redacteur, links), Greta Riemersma (oud-hoofdredacteur, rechts) en in het midden Heiny de Ruiter, die jarenlang de redactionele ondersteuning deed.

Het was, mede door de anderhalve meter afstand, volle bak in de Martinikerk.

Hoogleraar en voormalig stichtingsvoorzitter Rien Herber koopt het jubileumboek.

Reg ten Zijthoff, de eerste hoofdredacteur van de UK in 1971, signeert het boek voor rector Cisca Wijmenga. Cvb-lid Hans Biemans (midden) kijkt toe.

Oud-redacteur Frans Disse bezoekt de tentoonstelling in het Universiteitsmuseum, die 50 jaar UK/UKrant in vogelvlucht laat zien.

In de Universiteitsbibliotheek werd na de boekpresentatie de tentoonstelling ‘Mussengang: het studentenleven getekend’ geopend. In het midden: oud-redacteur Frank den Hollander.