Studenten

Iedereen swipet jou naar rechts

Gids voor
datingsucces

Op zoek naar een last-minute date voor Valentijnsdag? Ga gauw swipen! Maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt in een zee van gezichten op Tinder, Bumble of Hinge? We vroegen studenten naar de do’s en don’ts van een geweldig profiel.
Door Ingrid Ştefan en Rob van der Wal
13 februari om 12:26 uur.
Laatst gewijzigd op 14 februari 2024
om 10:59 uur.
februari 13 at 12:26 PM.
Last modified on februari 14, 2024
at 10:59 AM.

Foto’s zijn alles

Laten we wel wezen: als je aan het tinderen bent, keur je de meeste profielen af op basis van alleen de foto’s. Dus als je je eigen profiel samenstelt, zorg dan dat je de juiste foto’s gebruikt.  

NIET DOEN poseren met een vis (of een paard)

Bij bepaalde foto’s kun je er zeker van zijn dat iemand onmiddellijk naar links swipet, zoals bij de klassieker ‘man met vis’. Als je op datingapps zoekt naar een man, ben je die ongetwijfeld meer dan eens tegengekomen – het is inmiddels een running gag. En hoewel het niet duidelijk is waarom die vis maar blijft terugkeren op profielfoto’s (misschien een overblijfsel van oeroude jagersinstincten), is het wél duidelijk dat vrouwen er niet van onder de indruk zijn.  

‘Ik ben vegetariër, dus dat vind ik niks. En ze scheppen ook op over iets wat volgens mij eigenlijk heel treurig is’, zegt een student kunstgeschiedenis. Geneeskundestudent Rose is er nog korter over: ‘Het is small dick energy.’ Dus hoewel vissen een leuke hobby kan zijn, maak je er liever alleen melding van in je bio.   

Maar is er ook een vrouwenvariant van de visfoto? ‘Paarden’, volgens rechtenstudent Sal. Als hij er eentje ziet, swipet hij meteen naar links. ‘Ik hou gewoon niet van paardenmeisjes.’

Het beste is om foto’s met levende wezens maar helemaal te vermijden. Je denkt misschien dat je met een groepsfoto laat zien dat je sociaal bent, maar voor sommigen is het juist een reden om naar het volgende profiel door te gaan. ‘Je kunt nauwelijks zien wie hij is tussen al die anderen’, zegt Rose. ‘En als zijn vrienden knapper zijn dan hij, is dat ook niet goed.’

Als jij als man foto’s wilt gebruiken waar je op staat met kinderen of pluizige dieren, weet dan dat dit zowel voor als tegen je kan werken. ‘Mannen weten maar al te goed dat vrouwen van zulke schattige foto’s houden, dus dat kan juist een slecht teken zijn’, zegt Mirthe, een andere geneeskundestudent. 

WEL DOEN jezelf zijn

De vrouwelijke studenten die we ondervroegen, swipen niet snel naar rechts, maar de mannen zijn minder kieskeurig. ‘Het hangt er vanaf hoeveel ik gedronken heb’, zegt Bas, die international business doet. ‘En vaak laat ik ook vrienden swipen via mijn profiel. Maar hoe dan ook, als ze knap is, dan wil ik wel met haar daten.’  

Toch kan zelfs hij wel afknappers opsommen, zoals foto’s met filters. ‘Dan kun je gewoon niet zien hoe ze eruitziet’, legt hij uit. Een duidelijke foto van je gezicht is het beste, vindt ook promovenda Marianna. ‘Ik wil graag kunnen beoordelen of ze authentiek is.’ 

Spontane foto’s zijn daarvoor ook belangrijk. ‘Ik kijk meer naar iemands uitstraling en niet zozeer naar hun uiterlijk’, zegt geneeskundestudent Wietske. 

Opschepperige foto’s zijn dan juist weer een heel slecht plan. Volgens de vrouwen die we spraken is er geen grotere red flag dan foto’s waarop een man met ontbloot bovenlijf staat, tenzij die zijn gemaakt op het strand. ‘Zulke foto’s schreeuwen gewoon: “Ik ben een loser!”’, zegt Rose. 

Tuurlijk, jij bent vast heel trots op dat wasbordje, maar dat is gewoon niet het eerste dat iemand van je wil weten. En ook niet het tweede, of het derde. Volgens student onderwijswetenschappen Jenke zegt het ook iets over iemands persoonlijkheid. ‘Zulke mannen komen over als egoïsten.’ En geneeskundestudent Nora zegt dat shirtloze mannen ‘heel arrogant’ zijn. 

Maar besteed ook wat aandacht aan je bio

Als je iemands interesse hebt gewekt met je geweldige foto’s, wil je diegene niet alsnog wegjagen met een matige bio. Bijschaven, dus!

NIET DOEN je ideale match beschrijven

Je denkt misschien dat het een prima manier is om degenen te ontmoedigen met wie het nooit zou klikken, maar met al te gedetailleerde beschrijvingen van je ideale man of vrouw jaag je waarschijnlijk ook mensen weg met wie je wél een beschuitje wilt eten. Vrouwen voelen zich door zo’n wensenlijst als een object beoordeeld, zeggen ze. ‘Of neem zo’n zin als: “Ik wil een vrouw die zichzelf niet te serieus neemt”’, zegt de student kunstgeschiedenis. “Daarmee zeg je eigenlijk: “Ik ben emotionally unavailable.”’ 

En hoewel je aan de ene kant een duidelijk beeld wilt schetsen van jezelf, moet je je vingers misschien niet branden aan politiek. Student journalistiek Chris zou een vrouw die polariserende politieke uitspraken doet in haar bio bijvoorbeeld nooit naar rechts swipen, zegt hij. ‘In Ierland waren er veel vrouwen die rabiaat anti-migratie waren. Dan haak ik af.’ 

Denk als man trouwens ook niet dat je je lengte moet vermelden. Dat komt vooral over als onzeker, zeggen vrouwelijke studenten – en ze geloven je toch niet. ‘Jongens zijn altijd kleiner dan ze in hun bio vermelden’, zegt Wietske.   

WEL DOEN zorg dat je eruit springt

‘Ik swipete mijn vriend naar rechts vanwege zijn kuiten’, zegt student chemical engineering Alexandra. ‘Ik ben eens op date gegaan met iemand die aardappels verkocht in Marokko’, zegt biologiestudent Anouk. ‘Ik dacht: dat wordt in elk geval geen saai gesprek.’

Waarmee we maar willen zeggen: je weet nooit wat iemand leuk zal vinden aan je profiel. De studenten die we interviewden, zeiden allemaal dat ze vielen voor iets unieks, of dat hem nou zat in iemands uiterlijk of persoonlijkheid. 

En een informatieve bio kan je dan zomaar je zielsverwant opleveren, als je ziet: hee, die ander verzamelt óók Funko-poppen/bezoekt elk concert van Bruce Springsteen/is op een missie om elk land ter wereld te bezoeken! ‘Ik studeer geschiedenis, dus als iemand in haar bio schrijft dat ze graag leest en museums bezoekt, dan is mijn interesse gewekt’, zegt Daan. 

Maar als je dan eenmaal een match hebt, start het gesprek dan niet met een slechte openingszin. Die klinken misschien creatief, maar ze zijn vaak een afknapper, zegt de student kunstgeschiedenis. Ze had een tijdje een foto van een pro-Palestinademonstratie op haar Tinderprofiel, en kreeg toen telkens van mannen te horen dat ‘een linkse vrouw een rechtse man nodig heeft’. Dat was weliswaar grappig, vond ze, maar leidde nooit tot een date: de mannen in kwestie werden alleen in een screenshot voorgesteld aan haar vriendinnen. 

Nog steeds geen succes? 

Onthoud: zelfs een zorgvuldig samengesteld profiel garandeert niet dat je een date weet te scoren. Er zijn nu eenmaal studenten – heel wat zelfs – die niet actief op zoek zijn naar de liefde. ‘Ik swipe alleen maar, ik ga nooit echt op dates’, zegt Nora. Ook Rose gebruikt Tinder vooral ‘als ik me verveel’, zegt ze. ‘Ik ben heel kieskeurig, maar dat is goed voor je ego.’ En ook voor Anouk is Tinder ‘een goede manier om te zien of ik goed in de markt lig’. 

Dus als je straks op Valentijnsdag alleen op je kamer zit terwijl je met een zak chips Married at first sight aan het kijken bent, kun je jezelf troosten met de gedachte dat het niet aan jou ligt, maar aan hen.

Engels