Universiteit
Steffen Eriksen Foto Reyer Boxem

Steffen Eriksen

De Pokémon-
professor

Steffen Eriksen Foto Reyer Boxem
Hoeveel zijn Pokémonkaarten waard zijn? Dat houdt van universitair docent economie Steffen Eriksen liever voor zich. Het is niet veel, bezweert hij. Hij verzamelt ook niet voor de geldwaarde, maar voor de speelwaarde: of hij ze in zijn spel kan gebruiken. En daarin is hij een van de beste ter wereld.
22 november om 15:45 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2021
om 17:45 uur.
november 22 at 15:45 PM.
Last modified on november 22, 2021
at 17:45 PM.
Avatar photo

Door René Hoogschagen

22 november om 15:45 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2021
om 17:45 uur.
Avatar photo

By René Hoogschagen

november 22 at 15:45 PM.
Last modified on november 22, 2021
at 17:45 PM.
Avatar photo

René Hoogschagen

Freelance journalist Volledig bio / Full bio.

Zijn duurste Pokémon is een Mew. Een katachtig monster, nummer 151 uit de eerste generatie, die volgens de kaart vier kilo weegt en psychische krachten heeft. Normaal gesproken is een Mew niet meer een paar tientjes waard, maar deze is door de Japanse Pokémon-illustrator Ken Sugimori gesigneerd. 

Toch vindt Eriksen de marktwaarde niet interessant. En bij deze kaart de waarde in het spel ook niet. Hij heeft er genoeg andere van. Hier gaat het hem om de emotionele waarde. Zijn oma heeft de kaart laten signeren, tijdens Eriksens allereerste internationale wedstrijd op Hawaï, toen hij zeventien was.

Pokébal

Een paar jaar eerder, in 2004, begon de Pokémongekte begon bij Eriksen die toen in het Deense Odense woonde. Hij had al wel van het kaartspel gehoord en wist ook wel dat er een tv-serie was over een wereld waarin monsters met bijzondere krachten op magische wijze in een balletje (Pokébal) pasten, maar daar bleef het bij. 

Totdat een vriend een paar weken lang niet op voetbaltraining verscheen. De jonge Eriksen vroeg waarom en kreeg als antwoord: hij doet mee aan een internationaal Pokémontoernooi. Dat maakte nieuwsgierig. 

Hij vroeg de vriend het hem ook te leren en raakte compleet verslingerd aan het spel. Nog steeds. Wie les van Eriksen krijgt, kan dat niet ontgaan. Zeker als hij online les geeft, vanuit zijn huis in Hoogkerk.

Beslismomenten

In een vitrine achter hem staan zijn vele trofeeën, aan de muur hangt een rugzak á la Ash Ketchum, de tienjarige ‘gym-master’ uit de tv-serie. En studenten moeten ook niet verbaasd opkijken als ze een tentamen krijgen vol vragen over Pokémon, over de voorspellende methodes van prijsfluctuaties, bijvoorbeeld.

Mijn oma begrijpt niet veel van het spel, maar ze vond onze reis naar het WK geweldig

Ook praat hij zijn online volgers op Twitch en vooral Youtube niet alleen bij over statistiek en de prijsstelling van activa, maar ook over Pokémonkaarten en -spelstrategieën. Hij houdt zelfs een online quiz over het spel. Vanaf een plank houdt een reeks Pikachu-knuffels hem gezelschap, souvenirs van toernooien.

‘Het heeft zoveel beslismomenten,’ verklaart hij zijn fascinatie. Er zit een beetje geluk bij, geeft hij toe, maar het gaat vooral om strategie. Dat begint al voor de wedstrijd. Dan selecteer je de kaarten waarmee je wil spelen. ‘En dat baseer je op wat je verwacht dat ander gaat doen.’

De grote trots van Eriksen: een door Ken Sugimori gesigneerde Mew

Schaken

Misschien is het het best te vergelijken met schaken, zegt Eriksen. ‘Beter dan met gewone kaartspellen.’ Bij beide zijn het twee mensen die tegen elkaar strijden en bij beide zijn er talloze variaties te bedenken. Bij dammen net zo. ‘Een vriend van me damt op hoog niveau, die speelde ook een keer Pokémon en hij was best goed.’

Verschil met dammen en schaken is dat er bij Pokémon regelmatig nieuwe kaarten bijkomen en afgaan. ‘Ik denk dat er tussen de duizend en tweeduizend kaarten zijn waaruit je kunt kiezen.’ Ook veranderen soms de regels. ‘Eerst was het zo dat degene die begint meteen mocht aanvallen, nu is het zo dat degene die reageert als eerste mag aanvallen.’

Kort nadat hij het spel leerde spelen, werd hij twaalfde in een nationaal toernooi en kreeg hij zijn eerste zakjes met Pokémonkaarten. Een paar jaar later stond hij op het wereldkampioenschap op Hawaï. Zijn oma mocht mee als begeleider. ‘Ze begrijpt niet veel van het spel,’ lacht hij, ‘Maar ze vond de reis geweldig.’ En hij ook. 

Wereldranglijst

Inmiddels heeft hij elf om wereldcups meegestreden, stond hij vijf jaar geleden tijd eerste op de wereldranglijst en hij heeft voor de volgende wereldcup in augustus al een ticket op zak.

Aan zijn oma heeft hij zijn zeldzame kaart te danken. Want terwijl hij aan het spelen was op Hawaï, stond zijn oma urenlang in de rij om een handtekening voor hem te vragen van de grote Sugimori, die alle personages en diervormige monsters van Pokémon tekende. ‘Net op tijd,’ glimlacht Eriksen, want vlak daarna hield de legendarische tekenaar voorgoed op met signeren.

Er is discussie wie de meest volledige verzameling trainers heeft, maar volgens mij ben ik dat

Nee, hij heeft de kaart niet in een kluis gestopt of in een geheim luik onder de vloer, antwoordt hij. ‘Ik ken wel mensen die dat doen. Die hebben dan een kaart van zeg honderdduizend euro. Of ze hebben een verzameling van kaarten van een paar honderd per stuk. Ja, dan doe je dat in een kluis.’

Trainers

Zijn geliefde kaart ís niet eens in Groningen. Die ligt bij een vriend in Engeland. Voor de veiligheid, maar ook vanwege corona en Brexit. ‘Het is lastig om een afspraak te maken. En de post vergoedt de waarde niet als hij zoekraakt.’ Maar nogmaals: het gaat hem niet om de geldwaarde, maar om het spelletje.

Behalve zijn verzameling trainers dan. Eriksen trekt een map uit de kast en bladert er trots door. ‘Er is nu een discussie op Twitter over wie de meest volledige verzameling hiervan heeft. Maar volgens mij ben ik dat,’ grijnst hij.

Hij trekt een la open. Naast een stapeltje medailles van toernooien liggen zes smalle bakjes van elk zo’n halve meter lang, vol kaarten. ‘Hier speel ik mee’, zegt hij. De kaarten liggen geordend op nummer, handig voor als je een deck samenstelt, legt hij uit. Elk deck bevat zestig kaarten, en elk dek is anders. 

De Pokébal-trouwringen van Eriksen en zijn vrouw. Die van haar, de linker, is bewerkt met rood goud in het rondje.

Lezen

Elke wedstrijd vraagt namelijk een andere strategie: aanvallend, verdedigend, opbouwend of verrassend vanaf het begin. ‘Het is belangrijk om de ander te verrassen, je moet zorgen dat de ander niet weet wat hij of zij moet doen. Dan heb je voordeel.’ En je moet de ander lezen, inschatten wat hij of zij gaat doen. Daarom vindt hij het ook maar niks om online te spelen.

Voor beginners is het wel een stuk makkelijker om het spel online te spelen, en daarom is het in de pandemie ook zoveel gespeeld, denkt hij. En dat drijft de prijzen van de gewone kaarten weer op.

Ze kopen de winkels leeg en zetten het dan duurder op Marktplaats

Mensen die het spel vroeger speelden, waren toen jaren bezig om van opgespaard zakgeld een deck te ‘bouwen’. Nu ze het herontdekken, kopen ze de kaarten gewoon in één keer, legt Eriksen uit.

Scalping

Ook opkopers drijven de prijs op. Scalping, noemt Eriksen dat. ‘Ze kopen de winkels leeg en zetten het dan duurder op Marktplaats.’ Wat niet eerlijk is voor de kinderen die het spel gewoon willen spelen, vindt hij.

En dan zijn er nog de uitpakvideo’s op YouTube, van al voor de pandemie. Dan kochten die youtubers voor veel geld een ongeopend doosje met pakketten van twintig jaar oud en openden die dolenthousiast voor de camera. ‘Het werd echt gehypet,’ aldus Eriksen.

Aan de andere kant hield de uitgever zich aan de gebruikelijke productie. ‘Er was dus meer vraag dan aanbod’, legt de economiedocent uit. En dan stijgen de prijzen tot exorbitante bedragen.

De duurste

Youtuber Logan Paul kocht begin dit jaar voor twee miljoen dollar zes nog ongeopende dozen met elk vierhonderd kaarten van de eerste lichting. Afgelopen zomer kocht rapper Logic een zeldzame ‘schaduwloze’ Charizard voor ruim tweehonderdduizend dollar. Dat is daarmee de duurste kaart tot nu toe.

Opnieuw: het gaat Eriksen niet om de hype, maar om het spel en om de mensen die het spelen. En dat gaat er altijd heel gemoedelijk aan toe, vertelt hij. ‘Als iemand een kaart mist, dan is het zo van: oh die heb ik wel, neem maar.’ Een keer was iemand zijn hele deck ergens verloren. ‘Binnen tien, vijftien minuten had hij weer een nieuwe.’ 

Pokémonbruiloft

Hij kwam naar Groningen vanwege Pokémon. Via het internationale wedstrijdcircuit raakte hij bevriend met een Groningse speler en koos daarom voor een studie aan de RUG. ‘Dan kende ik er tenminste iemand.’ Hij bleef op de universiteit hangen, deed onderzoek, kreeg een baan en ontmoette in spellenwinkel De Purperen Draak (vernoemd naar een Pokémon) zijn vrouw.

Ook zij speelt een aardig potje Pokémon. Hij vroeg haar een paar jaar geleden ten huwelijk op het WK in Boston en hun bruiloft was, hoe kan het ook anders, in Pokémonstijl. Inclusief jurk, pak, kaart en…

‘Skat?’ vraagt hij Malika, die op de bank zit. Ze lacht, doet haar trouwring af en overhandigt hem aan Eriksen. Die legt de ring tegen de zijne en kijkt grijnzend op. De halve cirkels die ze erin hebben laten maken, vormen samen een Pokébal. Inclusief een rode helft.

Engels