Studenten

Eens wat anders dan het Noorderplantsoen?

De beste picknickplekken in Groningen

Zodra het een beetje lekker weer is, haasten studenten zich in drommen naar het Noorderplantsoen. Maar wat als je de drukte liever vermijdt? Gelukkig heeft Groningen genoeg andere fijne plekken waar je in de zon kunt loungen voor een picknick.
14 april om 12:17 uur.
Laatst gewijzigd op 24 mei 2021
om 18:43 uur.
april 14 at 12:17 PM.
Last modified on mei 24, 2021
at 18:43 PM.
Avatar photo

Door Emily Zaal

14 april om 12:17 uur.
Laatst gewijzigd op 24 mei 2021
om 18:43 uur.
Avatar photo

By Emily Zaal

april 14 at 12:17 PM.
Last modified on mei 24, 2021
at 18:43 PM.
Avatar photo

Emily Zaal

Student-redacteur Volledig bio Student editor Full bio

Nijveenstersluisje
Een kort fietstochtje van twintig minuten vanuit het centrum en je bent bij het Nijveenstersluisje. Misschien vind je dat te ver, maar de rit erheen en de ouderwetse windmolen ter plekke zijn de moeite meer dan waard. Onderweg zie je hoe mooi het Groningse platteland is, en wie weet zie je zelfs wat paarden of schapen grazen.
Voor studenten die graag in de volle zon zitten, liefst zonder al te veel anderen in de buurt, is dit the place to be. Leg je picknickdeken op het dok, schenk een glas wijn in of trek een biertje open en geniet van de zon en de stilte.

Hoornseplas
Als je een dagje naar het ‘strand’ wil kan je het beste naar de Hoornseplas, ongeveer twintig minuten fietsen vanaf het centrum.
Weet je niet of je liever op zand of op gras wil zitten? Hier kan je kiezen! Er is een restaurant (Kaap Hoorn) en er zijn openbare toiletten in de buurt. Kortom, de Hoornseplas is perfect om de hele dag lekker te eten en te zonnebaden. Na je picknick kan je ook nog even gaan zwemmen, maar let wel op dat er geen blauwalg in het water zit: daar krijg je dikke jeuk van.

Kardinge
Hou je van een stevige wandeling en wil je het Nederlandse landschap in haar volle glorie bewonderen? In ongeveer een kwartier fiets je naar Kardinge. Hier kan je uren rondlopen en geheime plekjes ontdekken, zoals de Kardingebult, de enige miniberg in Groningen. Je kan ook kijken naar de mensen die aan het wakeboarden zijn of die de op een na hoogste klimmuur aan het beklimmen zijn. In Kardinge waardeer je echt hoe fijn het is om in een stad te wonen waar je met slechts een klein stukje fietsen al midden in de natuur bent. Als je uitgewandeld bent kan je uitrusten bij een van de picknicktafels om wat te eten. Neem een verrekijker mee om allerlei leuke vogels en andere beestjes te spotten. Als je je ogen sluit en goed luistert, hoor je misschien zelfs de vogels het Gronings volkslied zingen.

Oosterpark
Op zoek naar een park dat op het Noorderplantsoen lijkt, maar dan rustiger? Het Oosterpark is een goede tweede keuze. Weinig studenten weten af van dit ruime park, dat achter het UMCG ligt.
Neem wat goede muziek mee en ga lekker picknicken met je vrienden, of plan een romantische date tijdens de zonsondergang. Hier kan alles! En als het wel druk is in het park, geen zorgen: je kan altijd uitwijken naar het Pioenpark. Dit ligt naast het Oosterpark, en is minstens net zo mooi en ontspannend.

Stadspark
Het Stadspark wordt ook wel ‘de achtertuin van Groningen’ genoemd, en is bijna net zo geliefd onder Groningers als het Noorderplantsoen. Maar omdat het zo groot is, is het vaak rustiger. Dit park is perfect als je in de zon wil picknicken, maar er is ook meer dan genoeg schaduw.
Maak een wandelingetje langs de Schotse Hooglanders of speel een potje frisbeegolf met vrienden. In het Stadspark is van alles te beleven en er zijn meer dan genoeg bloemen, planten en dieren om te ontdekken.

Nieuwe Kerkhof
Het Nieuwe Kerkhof ligt vlakbij het Noorderplantsoen, maar er zitten over het algemeen weinig studenten. Perfect dus om te chillen met je vrienden. Ondertussen kan je je vergapen aan de prachtige kerk, die stamt uit de achttiende eeuw.
Als je graag staart naar alles en iedereen die voorbijkomt zit je hier helemaal perfect. Het Kerkhof ligt aan een drukke fietsroute richting het Noorderplantsoen, dus je kan lekker kijken naar iedereen die langsrijdt. Laat je vermaken door de bedrijvigheid van Groningen terwijl je gezellig picknickt.

Engels