Studenten

Happen na het stappen

Test: Brakke brunch

Er komt weer een prijzenslag in de supermarkt, denken deskundigen. Goed nieuws voor de eeuwig blutte student. De UK grijpt de gelegenheid aan: Bij welke supermarkt haal je het beste after-alcohol-ontbijt?
Door Nanette Vellekoop / Video Robbert Andringa

Stel je voor: het is vrijdagochtend en de wekker gaat. Met slaap in je ogen controleer je de staat van je lichaam. Laat geworden, gister. Als je hebt geconcludeerd dat alles nog heel is, kruip je met een bonzend hoofd langzaam het bed uit.

Je zou het liefst nog even blijven liggen, maar de behoefte aan water en calorieën is te groot. Je loopt naar de keuken en doet je tegoed aan kraanwater. Als je daar klaar mee bent en om je heen kijkt, realiseer je je dat die ene banaan die je nog dacht te hebben is opgegeten door een huisgenoot. Dan zit er maar één ding op: naar de winkel. Maar naar welke?

De UK ging met het volgende boodschappenlijstje op stap:

1 vers ham-kaascroissantje
1 gesuikerde donut
1 pak sinaasappelsap
1 bakje fruitsalade (kant-en-klaar)
1 pak drinkyoghurt (smaak aardbei-kers)
1 gesneden half volkoren
1 pot chocopasta (melk)

Begin oktober voorspelde Laurens Sloot, hoogleraar Retail Marketing aan de RUG, dat er een prijzenoorlog aan komt. Voor de student met permanent geldgebrek een bericht dat als muziek in de oren klinkt. Voor de UK een goede gelegenheid om, in naam van de wetenschap, te onderzoeken welke supermarkt nou de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft.

Kater wegspoelen

We zijn op zoek gegaan naar lekkerste brakke brunch om de flinke kater weg te eten en weg te spoelen. De sleutel tot zo’n perfecte brakke brunch is een goede balans tussen vet en vitaminen. Na een nacht biertjes achterover tikken, moet de maaltijd de behoefte aan calorieën bevredigen en tegelijkertijd het brakke lichaam helpen herstellen, zodat je zo snel mogelijk je zonden kunt vergeten en aan de nieuwe dag kan beginnen.

Zes ketens hebben de kans gekregen om zich te bewijzen in deze strijd: Albert Heijn, Jumbo, Plus, Coop, Aldi en Lidl. Om de verschillende producten te beoordelen is een UK-testpanel in het leven geroepen. Vier deskundige juryleden hebben de nobele taak op zich genomen om een ochtend te komen proeven (lees: schransen). Uiteraard werd het panel in het ongewisse gelaten over de afkomst van elk product. We blijven immers wetenschappers.

Croissant

Het eerste product van het menu was gelijk het meest gastronomische: het ham-kaascroissantje. Het testpanel had flinke honger en dus hoge verwachtingen van de knapperigheid, de kleur, de versheid, de smaak en de ham en kaas.

Helaas stelden zowel Aldi als Coop hier al teleur, omdat ze dit culinaire hoogstandje niet in hun schappen hebben liggen. Aldi heeft überhaupt geen verse bakafdeling, maar wel afbakcroissantjes voor degene die bereid is extra moeite te doen. Het ham-kaascroissantje van Albert Heijn was veruit het lekkerst, beoordeeld met een solide 7,1. De zilveren medaille gaat naar Jumbo, die een 6,6 scoort.

Opvallend: het ham-kaascroissantje van Lidl riep veel vragen op. ‘Is dit wel in de oven geweest?’, ‘Waarom zit er zoveel kaas in?’ en ‘Wat ben ik nu eigenlijk aan het eten?’. Er was overigens één panellid die de kaas wel smakelijk vond en bekroonde met een 7, maar statistisch gezien is de kans dat jij dat ook lekker vindt dus 25 procent. Ik zou het er niet op wagen.

Donut

Ook bij de volgende menugang, de donut, scoort Albert Heijn het hoogst. De andere donuts zijn aanzienlijk minder lekker. Vooral de textuur is kritisch beoordeeld: ‘Zielig/ dood’, is een aantekening bij de donut van de Lidl.

Mocht je je afvragen hoe een zielig dode donut er uitziet, dan weet je bij deze waar je die kan vinden. Lidl scoort dan ook het laagst, op Aldi na (die onderaan staat omdat er geen donuts verkocht worden).

Plus heeft overigens ook geen gesuikerde donuts, maar wel donuts met chocolade. Dit mocht niet baten voor de meedogenloze jury, die een 5,2 geeft ‘omdat de chocolade de droge smaak van de donut maskeert’. Ouch.

Jus & fruit

Na vet is het tijd voor vitaminen: sinaasappelsap. Hier scoort Albert Heijn het slechtst met een 4,1 en de kritiek dat het eruit ziet als plas. Alsof je maagzuur nog niet hoog genoeg zit na een avond stappen.

Het best scoort het sap van Plus, hoewel ook hier meer vruchtvlees in zou mogen zitten van de jury. Tegelijk met het sap zijn de kant-en-klare fruitbakjes aan de beurt. En jawel: alweer wint Albert Heijn.

Het grootste kritiekpunt op de verliezende fruitbakjes was de overheersende smaak van plastic en conserveringsmiddelen. Niet zo bevorderlijk voor het we-zijn-zo-lekker-gezond-bezig-gevoel. Lidl verkoopt overigens geen fruitbakjes.

Sinaasappelsap

Fruit

Drinkyoghurt

Ook bij de drinkyoghurt krijgt Albert Heijn het hoogste cijfer: een 7,5. Het lijkt de enige perfect hybride van de volle textuur van yoghurt en de drinkbaarheid van een drank.

Qua smaak liggen alle supermarkten dicht bij elkaar: ze worden dan ook allemaal beschuldigd van een chemische smaak. Maar laten we eerlijk zijn, zo smaakt drinkyoghurt nu eenmaal.

Brood & chocopasta

Inmiddels zijn we aangekomen bij de laatste gang van onze brunch: een boterham met chocopasta. Na het vet en de vitaminen is het tijd voor koolhydraten.

Opmerkelijk genoeg heeft Aldi, waar ze nota bene geen verse bakafdeling hebben, het beste volkorenbrood. Net als de fruitbakjes zijn veel van de chocopasta’s te chemisch. Verder bleek er weinig verschil te zijn tussen de verschillende merken. Alle zijn ‘chocolade-achtig’ of ‘wel oké’. De chocopasta die toch het lekkerst én het meest smeerbaar was, is die van Lidl.

Kleine aantekening: ze verkopen bij Lidl alleen hazelnootchocopasta. Mocht je een notenallergie hebben, ga dan voor de pasta van Aldi, die is namelijk lekker chocolade-achtig.

Brood

Chocopasta

Totaal

Tijd voor het totaalplaatje. Albert Heijn wint duidelijk op kwaliteit, en is niet eens de duurste. Dat is namelijk Coop, gevolgd door Plus, en dáárna komt Albert Heijn pas. Aldi en Lidl zijn het goedkoopst, maar kwalitatief scoren die het laagst en bovendien is hun aanbod aanzienlijk kleiner. Coop, Plus en Jumbo liggen dicht bij elkaar qua kwaliteit, maar van deze drie is de Jumbo het goedkoopst.

De vraag is natuurlijk of je voor je brakke brunch graag naar een winkel gaat met een geelwit logo (om nog maar eens herinnerd te worden aan de avond ervoor).

Dus, terug naar die vrijdagochtend. Je staat inmiddels met je handen in je haar, verward door al deze moeilijke levenskeuzes. Geen zorgen, de UK staat voor je klaar. Ons brakke brunchadvies: ga gewoon naar Albert Heijn.

Maar als je alléén het beste van het beste wilt hebben, ga dan voor de croissants, yoghurtdrink, een fruitbakje en donuts naar de Albert Heijn. Volkorenbrood haal je bij de Aldi, met pasta van de Lidl. Voor een heerlijk glaasje verse jus ga je ook nog even langs de Plus. Je hebt een aanzienlijk langere route, maar wel de állerbeste brakke brunch van Groningen.

Eet smakelijk!

Icons made by Freepik

(Aan deze test werkten mee Thereza Langeler, Kevin Schilder, Puck Swarte en Rob Siebelink)

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties