Studenten
Foto Reyer Boxem

Dry January is niet voor watjes

Biertje? Nee, bedankt!

Wie een maand niet drinkt, slaapt beter en is scherper van geest. Best prettig in een tentamenperiode, dus doet student-redacteur Paulien mee aan Dry January. Maar dat valt nog niet mee als je vrienden automatisch rondjes bier halen.
Avatar photo

Door Paulien Plat

27 januari om 16:17 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:14 uur.
Avatar photo

By Paulien Plat

januari 27 at 16:17 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:14 PM.

1 januari, de klok heeft net 12 uur geluid. Terwijl  mijn vrienden nog een glas champagne achterover slaan, stop ik de overgebleven speciaalbiertjes die ik zelf heb meegebracht in mijn tas. Over een maand mag ik ze pas openmaken. Mijn goede voornemen: een maand niet drinken.

New year, new me, toch? Dry January, een trend die een paar jaar geleden overkwam uit Groot-Brittannië, lijkt onder studenten in Groningen voet aan de grond te krijgen. Ook ik besloot om de proef op de som te nemen en mee te doen, samen met mijn zusje Lara. 

Na zo’n maandje zonder alcohol voel je je scherper, je slaapt beter en je valt af, belooft de website IkPas. ‘Met een paar weken niet drinken kan je de gezondheidsrisico’s van alcohol al flink terugdringen’, beaamt Arie Dijkstra. Hij is hoogleraar sociale psychologie en gespecialiseerd in verslaving en gedragsverandering.

Moist January

Tijdens een koffiepauze in de bieb vertellen we ons plan aan een groep jongens. ‘Ik doe liever aan moist january: minder drinken, maar niet stoppen’, grapt een van hen. ‘Ja’, zegt een ander. ‘Ik wil best een hele maand niet drinken, maar dan over het hele jaar uitgespreid.’ 

Sommige studenten piekeren er dus niet over om te stoppen. Dat kan Dijkstra wel verklaren. ‘De effecten van alcohol zijn positief: het remt angst af,’ vertelt hij. ‘Het maakt dat je minder remmingen hebt en zorgt voor euforie.’ Wat ook een rol speelt: anderen drinken ook. ‘Dan heb je het idee dat het normaal is. Heel veel mensen denken: als hij drinkt, dan kan het nooit zo erg zijn.’

Mensen denken dat ze geen gezellige avond hebben als ze niet drinken

Bovendien wordt drinken vaak gekoppeld aan gezelligheid. ‘Mensen geloven dat als ze drinken, ze een leuke avond hebben. En daardoor denken ze ook dat wanneer ze niet drinken, ze géén gezellige avond hebben.’ En dus blijven ze glazen bier achterover slaan tijdens het stappen. 

Veel van mijn vrienden zetten dan ook een ‘joker’ in als ze gaan stappen. Want als je met je vrienden de kroeg induikt, is een biertje snel besteld. 

Dat merk ik zelf ook tijdens een stapavondje. De kroeg staat stampvol met studenten en de alcohol vloeit rijkelijk. Hier is niets te merken van Dry January. ‘We zijn met z’n vijven toch? Vijf bier?’ roept een vriendinnetje. ‘Nee, wacht, ik hoef niet’, zeg ik net op tijd. 

Ruggengraat

Een paar dagen later strijk ik met wat collega’s neer in De Pintelier. ‘Een cola light’, zeg ik tegen de barman, terwijl de rest van mijn tafel een speciaalbiertje bestelt. Hij kijkt me meewarig aan. ‘Ha, Dry January. Je bent nog niet gebroken, maar dat komt nog wel.’ 

Hij vindt het concept onzin, en met hem vele anderen. ‘Je kan ook gewoon minder gaan drinken, in plaats van zo abrupt helemaal stoppen’, zegt een vriendin. Daar is de barman het mee eens. ‘Stop omdat je het wilt, niet als een soort van trend’, vindt hij. 

Op de vraag of ik zijn naam mag voor dit artikel, antwoordt hij: ‘Alleen als je een biertje drinkt.’ Dan maar geen naam dus, ik heb een sterke ruggengraat. Maar de barman haalt wel andere mensen over om hun goede voornemen te vergeten en tóch dat ene biertje te drinken. Gemiddeld zo’n twee mensen per dienst. ‘Dat ligt niet aan mij hoor. Als ze echt niet willen drinken, dan zijn ze niet zo makkelijk over te halen.’

Alcoholvrij bier

Barman Lex, die in een kroeg in de Poelestraat werkt, staat wel positief tegenover Dry January: hij doet er zelf aan mee. ‘Ik doe het al jaren. Het bevalt me wel’, vertelt hij. Er staan vaak schreeuwende mensen tegenover hem die willen dat hij ‘even een shotje meedoet’, maar dat wijst hij deze maand dus van de hand. ‘Als het aan de klanten ligt, ben je zeven dagen in de week dronken.’ 

0,0-bier is niet te zuipen: kap met jezelf teasen en drink gewoon een biertje

Het viel hem op dat er afgelopen maand vaker alcoholvrij bier werd besteld. ‘Dat is wel populairder dan vorig jaar. Mensen hebben het gevoel dat ze dan toch een biertje meedrinken’, zegt Lex. Jammer, vindt hij, en de barman van De Pintelier is dat met hem eens. ‘Dat is vaak niet te zuipen. Kap met jezelf teasen en drink gewoon een biertje, man.’ 

Mijn zus en ik raken ook geen 0,0-biertje aan. Dan liever een glas frisdrank, dat is goedkoper én lekkerder.

Minder moe

Vanwege de tentamens zijn er in de eerste weken van januari weinig mensen die willen stappen, dat maakt onze uitdaging makkelijker. Maar nu de maand op z’n einde loopt willen steeds meer vrienden weer een avondje de stad in. ‘We gaan op stap om te vieren dat de tentamens over zijn’, appt Lara. ‘Ik ben bang dat ik ga zondigen.’ Ook ik ga een paar keer stappen. Toch blijven we sterk en drinken allebei geen druppel.

Heeft dat nou echt het beloofde gunstige effect op ons welzijn? Tja, om zeven uur ’s ochtends opstaan om een plekje in de bieb te bemachtigen is nog steeds geen pretje. Maar we voelen ons allebei wel iets minder moe overdag. ‘Ja, dat is de klassieker hè’, zegt hoogleraar Dijkstra. ‘Door alcohol slaap je goed in, maar niet goed door. En daardoor voel je je de volgende dag wazig.’ 

Ook als je ‘maar’ een paar glazen alcohol in de week drinkt? ‘Vaak is een glas al veel meer dan een eenheid’, weet Dijkstra. ‘Een glas wijn staat vaak al gelijk aan twee of drie eenheden alcohol. Dan kan het best hard aantikken.’ 

En voor je het weet word je de volgende ochtend uitgedroogd en met koppijn wakker: een ander soort Dry January. Volgend jaar doe ik in ieder geval weer mee.

Engels

1 REACTIE

  1. Wat een moeilijk doenerij over een maandje niet drinken. Ik doe het al een jaar of 18 niet meer en het bevalt me prima. Mensen stoppen vanzelf met zeuren dat je gezellig een biertje mee moet drinken. En nooit meer gedoe over wie de bob is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in