Uni werft studenten van buiten de EU
Azen op de diepste zakken
‘Het is gestoord dat universiteiten bakken met geld binnenhalen, vooral van niet-EU-studenten, maar totaal geen ondersteuning geven’, zegt black-wizardry op Reddit.
‘Hanze en RUG moeten studenten gewoon nee verkopen. Maar ja, levert geen geld op dan…’, antwoordt cafe-crema.
‘De RUG mag hier haar verantwoordelijkheid wel eens in nemen, je kunt niet zoveel buitenlandse studenten werven (want kassa), als er vervolgens geen woonruimte voor die studenten is’, zegt Leandra op het FOK-forum.
‘Dat gaan ze niet doen, gaat ze te veel geld kosten’, schampert Megumi als antwoord.
Geen werving
Maanden nadat het Academiegebouw bezet werd door boze studenten die protesteerden tegen de kamernood in Groningen, wordt er nog steeds fel gediscussieerd over de crisis. De universiteit zou moeten ophouden met het werven van internationals, stellen mensen in opiniestukken, op Twitter of op de brievenpagina van kranten. De RUG wil alleen maar snel geld verdienen en de kamernood kan haar niets schelen, zeggen ze.
Het doel is om een getalenteerde groep studenten en promovendi aan te trekken
Hebben ze gelijk? De RUG heeft gezegd dat ze niet meer actief nieuwe internationale studenten werft. Ze ‘informeert’ alleen degenen die overwegen naar Groningen te komen. Na de bezetting van het Academiegebouw, in september 2021, stelde de RUG samen met de demonstranten en de gemeente een verklaring op waarin stond dat de kamernood voor internationals een serieus probleem was, en waarin de regering gevraagd werd iets te doen om het aantal studenten te kunnen reguleren.
Maar als de RUG dat echt meende, wat deed haar twintig man sterke wervingsteam dan de afgelopen maanden in Durban, Johannesburg, Harare, Londen, Mexico-Stad en Taipei?
Wervingsteams van de diverse faculteiten willen liever niet praten. Recruiters van de Faculty of Science and Engineering (FSE) – die van 7000 studenten in 2020 wil groeien naar 8000 in 2024 – verwijzen meteen door naar de woordvoerder van de universiteit, Anja Hulshof. En dat doen ze bij het University College ook.
Nieuwe koers
‘Het ligt ingewikkeld’, zegt Hulshof. ‘De wervingsstrategie van de RUG is een mix van bestaande contractuele verplichtingen en een nieuwe koers waarbij we alleen internationale, Nederlandse en Europese studenten werven die al een academisch diploma hebben’, legt ze uit. ‘Het algemene doel is om een getalenteerde en diverse groep van internationale studenten en promovendi aan te trekken die kan bijdragen aan de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek.’
Iets simpeler gezegd: de universiteit is niet helemaal gestopt met haar wervingsactiviteiten, maar heeft haar bakens verzet. Nu wil ze oudere en rijkere studenten aantrekken.
De RUG ging zich op internationals richten omdat er gewoonweg niet genoeg Nederlandse studenten zijn om haar positie te behouden. Studenten staan voor inkomsten, en inkomsten betekenen salarissen voor wetenschappers en docenten. Dus helemaal stoppen met het werven van internationals is eigenlijk geen optie.
Op dit moment studeren er 9094 internationale studenten uit 127 verschillende landen aan de RUG, een kleine toename (1,9 procent) ten opzichte van 2020, toen er 8922 studenten uit 122 landen waren. De meesten komen uit Duitsland, Roemenië, Italië en het Verenigd Koninkrijk.
Met diploma
Het zijn precies deze EU-studenten – althans degenen die een bachelor doen – waar de universiteit niet zo’n trek meer in heeft. Al ze besluiten om zich in Groningen in te schrijven zijn ze uiteraard welkom, als ze aan de eisen voldoen. Dat is wat de EU-regels voorschrijven: een student uit de Europese Unie mag overal in de EU studeren en betaalt daar dan het lokale collegegeld.
Maar de RUG woont geen wervingsbijeenkomsten meer bij binnen de EU, met uitzondering dan van eentje in Ierland, afgelopen oktober. En dat was alleen maar vanwege ‘een bestaande contractuele overeenkomst’, licht Hulshof toe.
Ze gaan voor de kwaliteit van de bankrekening van studenten
In plaats daarvan richt de universiteit zich nu op internationals die al een bachelordiploma hebben, op nieuwe markten zoals Oost-Azië, Afrika en Noord-Amerika, om de studentenaantallen toch nog een beetje uit te breiden. De pijlen worden ook gericht op Europese landen die niet tot de EU behoren, zoals het Verenigd Koninkrijk, Moldavië en Servië. Dat wil zeggen: op studenten uit die landen die zich het hoge collegegeld kunnen veroorloven, tot 10.000 euro per jaar.
Daarbij komt dat deze studenten volgens het Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs, vaker lang in Nederland blijven – bijvoorbeeld om te promoveren of bij het lab van een bedrijf te gaan werken.
Informatie verstrekken
De RUG staat faculteiten wel toe om Nederlandse of internationale studenten te werven voor opleidingen die willen groeien. Hun strategie moet de lijn bewandelen tussen marketing en ‘informatie verstrekken’, zegt Hulshof. ‘Dat laatste stelt mensen in staat om zich voor te bereiden op wat er komt kijken bij hun aanmelding. Dan kunnen ze hun kansen beoordelen en hun verwachtingen bijstellen.’
Informeren houdt ook in: studenten op de hoogte brengen van netelige kwesties zoals de kamernood. ‘Alle internationale studenten die contact met ons opnemen en overwegen zich in te schrijven, krijgen informatie over wonen in Groningen’, zegt Hulshof. ‘We vertellen ze dat we geen campus hebben en dat het vinden van onderdak hun eigen verantwoordelijkheid is.’
De universiteit en de gemeente laten ook duidelijk weten dat studenten die in in augustus nog geen kamer gevonden hebben, beter niet naar Groningen kunnen komen.
Maar zal deze nieuwe aanpak het probleem oplossen? Zullen studenten niet langer op bank van een aardige medestudent hoeven te slapen?
Verkeerde boodschap
Voorzitter Leon van der Deure van de Groninger Studentenbond (GSb) denkt dat de RUG nog steeds wil blijven groeien. ‘Het lijkt erop dat de universiteit meer studenten wil inschrijven. Dat is financieel gezien logisch, maar blijkbaar gaan ze nu niet meer voor kwantiteit, maar voor de kwaliteit van de bankrekening van studenten.’
We verwachten dat er hier komend jaar sowieso minder studenten zullen zijn
En hoewel het goed nieuws is dat de universiteit eindelijk iets over de kamernood laat weten aan toekomstige studenten, geeft ze daarmee een verkeerde boodschap af, vindt hij. ‘Het is wel te begrijpen vanuit het perspectief van de RUG, maar je laat je niet van je goede kant zien bij studenten die overwegen in Groningen te komen studeren.’
Johannes Hütten, voorzitter van SOG, volgend academisch jaar met zes zetels de grootste studentenfractie in de universiteitsraad, denkt dat het allemaal misschien wel goed komt. ‘Wij verwachten dat er hier komend jaar sowieso minder studenten zullen zijn’, zegt hij. ‘Ten eerste omdat aankomende studenten afwachten tot de studiefinanciering opnieuw wordt ingevoerd, en ten tweede omdat veel jongeren waarschijnlijk de gemiste tijd willen inhalen en een tussenjaar nemen.’
Maar hij denkt ook dat EU-studenten toch wel naar Groningen komen, wat de RUG ook doet of zegt. ‘Nederland is in toenemende mate aantrekkelijk voor studenten die betaalbaar in het Engels willen studeren’, zegt hij.
Dat betekent dat studenten blijven komen, de communicatie over de krappe kamermarkt ten spijt. ‘Iemand in een organisatorische functie zei dit tegen me: alle studenten denken dat zij de gelukkige zullen zijn die een kamer bemachtigt.’