Almanak Award 2015
Door Robbert van der Mijn en Maaike Vos
De almanak. Dat ding dat normaliter alleen wordt gebruikt om je laatste verovering in het smoelenboek aan te wijzen en slechts van a tot en met z wordt gelezen door de commissie, ouders en hele, hele goede vrienden. Én het almanakteam van de UK! We keken naar design, originaliteit en creativiteit, en bovendien: hoe bruikbaar is dit boekwerk voor de vereniging? De opleiding van de winnaar van dit jaar ging door een diep dal, maar daar had de commissie geen last van.
Archigenes
Normaal zijn we niet zo van de woordgrappen, maar die lui van tandheelkunde weten hoe het moet. Met als thema ‘Herboren’, een intern jaarverslag dat ‘Tand des Tijds’ heet en de commissie Al Dente kun je bij ons niet meer stuk. Ook leuk: het tandheelkundig jaarverslag met berichten als ‘Tand in oog laat blinde man weer zien’. Maar waar ze die award natuurlijk echt voor krijgen is de combinatie van inhoud met een prachtige lay-out en originele foto’s van, bijvoorbeeld, de commissie zelf. En in het katern ‘Facultair’ wordt iedereen die wat te maken heeft met de opleiding, van de receptionisten en de studieadviseurs tot de facilitaire dienst, met foto en al gepresenteerd. Vinden wij sympathiek.
Cleopatra
Na vorig jaar de Almanak Award te hebben gewonnen, moet Cleopatra dit jaar genoegen nemen met de tweede plaats. Je lacht al bij het lezen van de cover van het boekwerk, met als thema Style over Substance, en die humor gaat binnenin vrolijk verder. Zelfs het voorwoord van de voorzitter is grappig en alle reclameparodieën zijn goed gevonden. En dat saaie smoelenboek, dat meestal achterin weggemoffeld wordt, staat ditmaal in het midden. Ook leuk: jeugdfoto’s van leden met daarnaast een foto van hoe ze er nu uitzien. Hoopgevend voor iedereen.
Vindicat atque polit
De derde plek is voor – naar eigen zeggen – de oudste studentenvereniging van Nederland, en laten we voor ’t gemak nu eens niet beginnen over het budget dat zij tot hun beschikking hebben. Het door Douwe Dijkstra getekende extern jaarverslag is oogstrelend. Ook komen de foto’s op glanzend papier het best tot hun recht. De huizensectie, waar veel creativiteit en moeite in is gestoken, laat zien dat de leden zeer betrokken zijn bij hun vereniging en almanak. En het probleem van de overload aan citaten die ieder jaar binnenstromen, is opgelost met een scheurkalender. En die is nog grappig ook.
- De almanak van een studievereniging verenigt natuurlijk altijd het nuttige met het aangename, en Pharmaciae Sacrum slaagt hier goed in door alumni te interviewen over hun huidige baan.
- In plaats van een stom kattenplaatje bij mensen die geen foto voor het smoelenboek hebben ingestuurd, zet de commissie van Archigenes er advertenties neer. Slim!
- Voor veel verenigingen lijken de interviews enkel paginavulling te zijn, maar Albertus neemt dit wel serieus met een (oprecht) diepte-interview met Emile Ratelband, en een gesprek met een fotografe die in zes maanden tijd seks had met 27 mannen en zich na afloop portretteerde in de kleding van haar minnaar.
- Gyas zocht uit welke leden allemaal een dier in hun naam hebben en verwerkte ze in een taartdiagram.
- Ga je thema niet uitleggen, vooral niet als dat thema ‘magistraal’ is. En citeer daarbij al helemaal niet uit de Dikke van Dale! G.C.H.C. deed dat wel in zijn voorwoord. Onderschat je lezer nooit!
- Mat papier gebruiken. Het mag dan wel heel chique lijken, foto’s (en vooral lelijke foto’s) komen mooier uit op glanzend papier.
- Het Walt Disney-lettertype, wat zeg maar leuk was op 12-jarige leeftijd toen je ontdekte dat er meer was dan Comic Sans. Jammer, Odiom!
- Bijna elke zichzelf respecterende almanak heeft een huizen-katern. Maar even dit: als je met één studiegenoot in huis woont, ben je géén huis. Dat heet toeval/connecties.
- Het thema van de Albertusalmanak is ‘Vlijmscherp’, en daarom plaatsen ze ook een pagina met tips om je messen scherp te houden. Dat iets binnen je thema past, betekent nog niet dat je het ook meteen moet plaatsen.
- De Navigators gebruiken een of ander middeleeuws lettertype, wat leuk is voor titels, maar waardoor hele lappen tekst onleesbaar zijn. Enne, draai die foto’s even.
- Hockey is nog blanker dan roeien.
- Willem Alexander staat er op elke foto weer superongemakkelijk bij.
- Opnieuw veel uiteenlopende en originele voorwoorden van Elmer Sterken. Goed om te zien dat iemand aan de uni daar z’n geld mee verdient.
- Voor de derde keer op rij een oneervolle vermelding voor de JFV. Je mag dan twee jaren achter elkaar een veeg uit de pan krijgen, dat is geen reden om je almanak niet meer in te zenden. Foei!
- Het leek Vevonos en Odiom allebei wel origineel om hun boekwerk in een rode, aaibare kaft te steken. En dus hadden ze het allebei mis…