Maaike Wind loste in twee jaar ruim 30.000 euro schuld af

Maaike Wind met zoontje Joren.

Maaike Wind loste in twee jaar ruim 30.000 euro schuld af

RUG-alumna Maaike Wind schrok zich dood toen ze het na jaren aandurfde om haar studieschuld te bekijken. Ze nam zich voor om in twee jaar tijd ruim 30.000 euro terug te betalen aan DUO. Sinds vorige week is ze schuldenvrij.
6 januari om 10:42 uur.
Laatst gewijzigd op 6 januari 2021
om 11:35 uur.
januari 6 at 10:42 AM.
Last modified on januari 6, 2021
at 11:35 AM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

6 januari om 10:42 uur.
Laatst gewijzigd op 6 januari 2021
om 11:35 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

januari 6 at 10:42 AM.
Last modified on januari 6, 2021
at 11:35 AM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Haar eerste reactie na het aflossen was niet zo uitbundig als ze had verwacht. ‘En nu wil ik vertellen hoe ik eerst begon te janken om daarna te dansen op mijn balkon’, schrijft ze op haar blog Fuck die studieschuld. ‘Maar nee. Niks van dat alles. Het voelt rustig. Gek rustig. Ik moet nog even wennen, geloof ik.’

Schuldenstress

Maaikes ambitieuze plan begon toen haar kinderwens op haar 36ste steeds groter werd. Als bewust alleenstaande vrouw was ze aangewezen op een spermadonor en daar moest ze zelf een paar duizend euro voor betalen. Het benodigde geld spaarde ze binnen een paar maanden bij elkaar. ‘Dat ging veel makkelijker dan ik dacht’, vertelde ze UKrant in het voorjaar.

Het zette haar aan het denken: als het zo makkelijk was, waarom lukte het dan niet met haar studieschuld? ‘Ik voelde me hopeloos, een sukkel. Geldproblemen geven zoveel stress. Ik durfde jaren niet in te loggen bij DUO om mijn schuld maar te ontwijken.’

Alle luxe overboord

Dus zette ze op 1 januari 2019, met nog een schuld van 33.000 euro, de knop om. ‘Fuck die studieschuld! Eerst wilde ik het in vijf jaar doen, maar ik merkte dat het sneller kan.’ Ze besloot in twee jaar schuldenvrij te zijn. Alle luxe ging overboord: geen avonden naar de kroeg, geen reisjes, geen nieuwe kleding en niet meer naar de kapper. Zo loste ze maandelijks ruim 1300 euro af.

Tot een week geleden, toen ze haar allerlaatste aflossing aan DUO overmaakte. ‘Als beloning heb ik daarna de grootste pizza die ik kon vinden laten bezorgen’, vertelt ze. ‘En ik heb een nieuwe telefoon gekocht. Dat mocht pas van mezelf als ik mijn studieschuld afgelost had, maar het werd ook echt tijd.’

Baan opgezegd

Flink sparen zit er voorlopig desondanks waarschijnlijk niet in, want Maaike heeft haar baan als journalist bij Dagblad van het Noorden opgezegd om zelfstandig ondernemer te worden.

‘Ik vond het al eerder tijd om iets anders te gaan doen, maar dat durfde ik niet, mede door die grote schuld. Tot mijn verbazing vond ik het aflossen zo leuk, dat ik dacht: dit moet ik ook anderen vertellen. Er zullen vast meer mensen zijn die zich rot voelen onder hun schuld. Dus het aflossen heeft me eigenlijk op twee manieren geholpen, want ik heb een onderwerp waar ik mee doorga en de schuld afgelost!’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties