In recordtempo van je studieschuld af

Maaike Wind met zoontje Joren.

Maaike lost in recordtempo een halve ton studieschuld af

Voormalig RUG-student Maaike Wind durfde jarenlang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Na een poos deed ze het toch. Ze schrok zich dood: 51.759,61 euro. Achteraf had ze het heel anders aangepakt.
4 maart om 10:21 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
maart 4 at 10:21 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Thijs Fens

4 maart om 10:21 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Thijs Fens

maart 4 at 10:21 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Thijs Fens

Freelancejournalist Volledig bio Freelance journalist Full bio

‘Maak een budget’, is een van de belangrijkste tips die Maaike voor de huidige studenten heeft. ‘Als student had ik dat echt moeten doen. Hoeveel salaris krijg ik? Wat ga ik ermee doen? Waar geef ik het aan uit? Zet het op een rij.’ 

Volgens Maaike moet je ook goed kijken naar het bedrag dat je maandelijks leent. ‘Heb je het écht nodig? Kijk of het bijvoorbeeld met vijftig of honderd euro omlaag kan.’ Zij deed dat niet. ‘Ik leende maximaal, terwijl dat helemaal niet nodig was. Daarnaast stond ik er helemaal niet bij stil hoeveel ik leende en wat het totaalbedrag zou worden.’

Haar eerste reactie toen ze het bedrag van dik vijftigduizend euro zag? ‘Fuck’. Maar direct daarna: ‘Ach, ik hoef de eerste twee jaar gelukkig nog niet te beginnen met aflossen.’ Maaike is dan 26 jaar en net klaar met studeren. Ze studeerde culturele antropologie in Utrecht, om vervolgens de master journalistiek in Groningen te gaan doen. Maar die laatste maakte ze nooit af.

In de kroeg

Tijdens haar studie ging ze niet goed met haar geld om. ‘Ik zat vaak in de kroeg, ik reisde heel veel en ik ging vaak weekendjes weg. Nu denk ik: had ik maar wat vaker dertig euro uitgegeven in de kroeg, in plaats van zestig.’

Twee jaar nadat ze gestopt was met studeren, begon Maaike met aflossen. Elke maand het minimum. Maar omdat ze ook nog andere leningen had, stopte ze vanaf haar 31e tijdelijk met het aflossen van haar studieschuld. ‘Dat kon door de gunstige voorwaarden van DUO. De rente was ondertussen ook gezakt naar 0 procent.’

https://www.instagram.com/p/B9TjNIIFrOd/?igshid=1wj8m7ef3x0oy

Op haar 36e merkte Maaike dat haar kinderwens steeds groter werd. Ze heeft – heel bewust – geen partner, maar wilde toch haar kinderwens in vervulling laten gaan. Na wat onderzoek kwam ze erachter dat ze voor een spermadonor zelf een paar duizend euro moest betalen. 

Dat geld spaarde ze bij elkaar met behulp van You Need A Budget, een softwareprogramma waarin ze elke euro die ze verdient een bestemming geeft. ‘Binnen een paar maanden had ik het geld bij elkaar. Veel gemakkelijker dan ik dacht.’ 

Het zette haar aan het denken: als dit zo makkelijk gaat, waarom lukt het dan niet met mijn studieschuld? ‘Ik voelde me hopeloos, een sukkel. Geldproblemen geven zoveel stress. Ik durfde jaren niet in te loggen bij DUO om mijn schuld maar te ontwijken.’

Knop om

Ze zette de knop om en begon fanatiek met terugbetalen. ‘Fuck die studieschuld! Eerst wilde ik het in vijf jaar doen, maar ik merkte dat het sneller kan.’ Op 1 januari 2019 had ze nog een studieschuld van 33.000 euro. Ze besloot: in twee jaar wil ik schuldenvrij zijn. ‘Dat gaat me zeker lukken.’ 

Ze gaat niet meer naar de kroeg, nooit meer uit eten, ze gaat niet meer naar de kapper, ze koopt geen nieuwe kleren meer en kookt voor vier dagen. Het geeft haar ontzettend veel voldoening, merkt ze. Sinds oktober blogt Maaike ook over haar studieschuld op fuckdiestudieschuld.nl. ‘Ik krijg ontzettend veel reacties van mensen die zich herkennen in mijn verhaal en hun verhaal met me delen.’

Gemiddeld lost Maaike, die ondertussen al een aantal jaren werkt als journalist bij Dagblad van het Noorden, zo’n 1300 euro per maand af. ‘Ik moet nog 13.000 euro, dus ik ben hard op weg. Eind dit jaar ben ik schuldenvrij.’

En dan? Als ze weer geld kan uitgeven? ‘Ik wil mijn zoontje meer van de wereld laten zien. En ik wil graag een huis kopen. En misschien weer eens naar de kapper. Eén ding weet ik zeker: ik wil nooit meer lenen.’ 

Tips van Maaike om je studieschuld af te lossen

  • Maak een maandbudget
  • Bedenk waarom je schuldenvrij wil zijn en wat je met het geld kan doen
  • Doe weekboodschappen, in plaats van elke dag naar de supermarkt te gaan
  • Verkoop spullen die je eigenlijk niet echt nodig hebt
  • Leef soberder. Ga met vrienden thuis zitten en niet in de kroeg
  • Check je vaste lasten. Kunnen je abonnementen goedkoper of kun je zelfs helemaal opzeggen?

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties