Loopbaanadvies moet nog beter

Ondanks alle inspanningen van carrièrecentrum Next, klagen studenten nog steeds over het gebrek aan loopbaanbegeleiding.
Door Peter Keizer

De studenten aan de RUG zijn over het algemeen tevreden over hun opleiding, blijkt uit het rapport van de Nationale Studenten Enquête (NSE), dat deze week in de universiteitsraad wordt besproken. Maar op één punt scoort de RUG opnieuw onder het landelijk gemiddelde: loopbaanbegeleiding.

De universiteit scoort op dat punt een drie op een schaal van één tot vijf, terwijl het landelijk gemiddelde op 3,2 ligt. Carrièrecentrum Next werd vier jaar geleden juist opgericht om studenten meer tevreden te maken over de beroepsvoorlichting, maar lijkt tot nu toe niet het gewenste effect te hebben.

Frustratie

Next komt maar moeilijk van de grond. Toen het centrum werd aangekondigd, kwamen de studieverenigingen in het geweer. Die waren bang dat Next de nekslag zou zijn voor de carrière-evenementen die ze zelf al jarenlang organiseren. Tot frustratie van rector magnificus Elmer Sterken blijft de relatie tussen de verenigingen en het carrièrecentrum ondanks talloze gesprekken moeizaam.

Daarnaast, zo concludeerde het universiteitsbestuur twee jaar geleden, wisten veel studenten niet wat de naam Next betekende. De naam moest daarom veranderen, waarna het deel Career Services aan de titel werd toegevoegd.

Lange adem

‘De enquête laat zien dat het een lange adem vergt om de waardering voor onze loopbaanvoorbereiding te verbeteren’, zegt RUG-woordvoerder Riepko Buikema. ‘We nemen de uitslag serieus en zetten onverminderd in om ook op dit aspect van de NSE goed uit de bus te komen. De afdeling Career Services ondersteunt alle initiatieven bij de faculteiten, zowel de activiteiten van medewerkers als de activiteiten die door studieverenigingen worden georganiseerd.’

Volgens Buikema is de zichtbaarheid van Next aanzienlijk verbeterd sinds de studentenportal van de RUG-site een tabblad Career heeft. Daarnaast verhuist het centrum binnenkort naar een meer zichtbare locatie, in het winkelpand op de hoek van de Broerstraat en Oude Kijk in ’t Jatstraat. ‘We hebben goede hoop dat deze inspanningen in de toekomst leiden tot tevreden studenten’, zegt hij.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties