Slachtoffers lift krijgen alvast 1000 euro smartengeld

De RUG betaalt dertien slachtoffers van het liftongeluk afgelopen januari per persoon duizend euro smartengeld.
Door Giulia Fabrizi

Het bedrag is een voorschot op de uiteindelijke schadeafhandeling. ‘Iedereen die een aansprakelijkheidsstelling heeft gedaan, krijgt de duizend euro’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker.

‘Dat bedrag is onafhankelijk van eventuele dokterskosten en andere onkosten die de studenten en medewerkers hebben ingediend.’ Volgens Bakker hebben dertien van de veertien slachtoffers een aansprakelijkheidsstelling gedaan.

Naast de duizend euro wordt per geval bekeken wat de verdere schadeafhandeling zal zijn.

Liftongeluk

In januari 2019 vond in het onderwijsgebouw van medische wetenschappen aan de Antonius Deusinglaan een liftongeluk plaats. Een lift, waar veertien RUG-studenten en -medewerkers in stonden, viel van de negende verdieping naar beneden en bleef door de noodrem hangen tussen de vijfde en zesde verdieping, tijdens de reddingspoging viel de lift verder naar beneden met een gang van zo’n dertig kilometer per uur.

Een van de slachtoffers werd na het ongeluk naar het UMCG vervoerd. De universiteit stelde direct een onderzoek naar de oorzaak van de val in.

Collegevoorzitter Jouke de Vries liet eerder weten dat het ongeluk naast lichte fysieke klachten, vooral psychische klachten had veroorzaakt. ‘Je kunt je voorstellen: zo’n val, dat heeft effect. Sommigen zijn het vertrouwen in apparaten een beetje kwijt. Kunnen ze die wel gebruiken? Is het wel veilig?’, zei De Vries in maart, toen de uitslag van het onderzoek bekend werd gemaakt.

Onderzoek

Uit het onderzoek bleek dat zowel de balans als de rem van de lift niet goed waren afgestemd. De fout met de rem bleek eerder al te zijn geconstateerd, maar was vervolgens niet of niet goed hersteld door het onderhoudsbedrijf. De balans, zo ontdekte een onafhankelijk certificeringsbedrijf, was op een verkeerde manier getest, waardoor de liftkooi zwaarder was dan het contragewicht.

Ook de elf andere liften in het gebouw werden gecontroleerd: daar bleek niets mis mee te zijn.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties