Lid Gyas verdacht van poging tot doodslag

Een 20-jarig lid van roeivereniging Gyas in Groningen wordt verdacht van poging tot doodslag. De student zou in oktober vorig jaar ruzie hebben gekregen met een niet-lid.
Door Zander Lamme

Hij sloeg en trapte hem zo hard dat het niet-lid er een schedelbasisfractuur en een gebroken kaak aan over hield.

Afgelopen maandag is de voorlopige hechtenis van de man door de rechtbank geschorst, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Over wat er precies is voorgevallen wil het OM niets zeggen. De zaak wordt later inhoudelijk behandeld.

Borrel

Het incident gebeurde in elk geval tijdens een donderdagavondborrel. Volgens Gyas-voorzitter Bastiaan Buschman was het slachtoffer een introducee. Tussen hem en de verdachte ontstond op een zeker moment een gevecht. ‘Nadat ze het Gyasgebouw hadden verlaten, is de vechtpartij ontstaan.’ Over de exacte aanleiding gaan verschillende verhalen. ‘Daarover willen we niets zeggen, aangezien wij ook niet precies weten wat er is gebeurd’, zegt Buschman.

Leden van het bestuur hebben de twee uit elkaar gehaald. Daarna bleek het niet-lid behoorlijk gewond. De jongen was volgens Buschman wel nog goed aanspreekbaar. ‘We hebben de huisartsenpost bericht en zijn daar naartoe gegaan. Daar zijn we doorverwezen naar het ziekenhuis. Al die tijd is er een bestuurslid van ons bij geweest.’

‘Redelijk goed’

Buschman heeft het slachtoffer onlangs nog gezien, toen hij spullen kwam ophalen, maar vindt het niet aan hem om te zeggen hoe het met hem gaat. Hij leek volgens de voorzitter fysiek redelijk goed.

De verdachte is in afwachting van de rechtszaak door de vereniging geschorst als lid. Gyas heeft zelf geen aangifte gedaan van het voorval. ‘Omdat hij nog bij zinnen was, wilden we afwachten of hij zelf aangifte wilde doen.’ Of dat uiteindelijk door het slachtoffer is gedaan weet de voorzitter niet.

Afschuwelijk

De vereniging heeft geen verdere maatregelen genomen. ‘Dit is een incident dat toevallig bij ons is gebeurd. Wat heel afschuwelijk is. Volgens mij hebben we er juist naar gehandeld als bestuur met de stappen die we die avond hebben ondernomen.’

De vereniging heeft geen melding gemaakt van het incident bij de Rijksuniversiteit of bij de Hanzehogeschool. ‘We wilden eigenlijk eerst afwachten wat de uitspraak zou zijn. Maar we gaan het nu wel zeker doen.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties