Letteren heeft Docent van het Jaar

Woensdagmiddag werd voor de tiende keer de Docent van het Jaarverkiezing gehouden. De genomineerden streden ditmaal in een serie colleges – van tien minuten elk – over allerlei onderwerpen, variërend van computertaalkunde tot traditionele Chinese geneeskunde.
Door Nina Yakimova / Vertaling door Sjef Weller

Dit jaar waren vier vrouwelijke en vijf mannelijke docenten genomineerd. Professor Brigit Toebes van de rechtenfaculteit mocht als eerste vrouw plaatsnemen in de voorzittersstoel.

‘De universiteit heeft geen tekort aan goede docenten’, sprak RUG-voorzitter Sibrand Poppema het publiek in de goedgevulde aula toe, bij aanvang van het evenement. De genomineerden werden beoordeeld op internationalisatie, het verweven van lesgeven en onderzoek, de betrokkenheid bij studenten en innovatieve lesmethoden. De winnaar ontvangt een geldprijs van 7500 euro, een kunstwerk en een uitnodiging om een cursus te verzorgen op het Honours College.

Yin en yang

Herman Woerdenbag van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen sprak over traditionele Chinese geneeskunde en hoe die wereldwijd bijdroeg aan de gezondheidszorg en farmacie, en zorgde voor evenwicht tussen yin en yang. In een interactief college over auteursanalyse besprak Malvina Nissim van de Faculteit der Letteren de ‘vingerafdrukken’ en aanwijzingen die mensen in geschreven teksten achterlaten, en de mogelijkheid om machines te ‘leren’ dergelijke aanwijzingen te identificeren.

Rechtendocent Barend van Leeuwen sprak over de problemen van euthanasie in de EU, en het evenwicht tussen de rechten van een individu om een ethische keuze te maken en de rechten van EU-lidstaten om hun ethische standpunten te bewaken. ‘Studenten moeten een aha-moment beleven als alles op zijn plek valt’, aldus Mathilde van Dijk van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap. Filosofiedocente Tamer Nawar probeerde in tien minuten een paradox te ontkrachten. Arno van der Vlist van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen had het in zijn minicollege over huisvesting.

Liane Voerman, docent bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, kreeg na haar college over retailmarketing een compliment van Toebes: ‘Wat heb jij een mooie stem, waarom word je geen zangeres?’ Hoewel Kees Keizer, van gedrags- en maatschappijwetenschappen, in het buitenland verbleef, wist hij via een livestream toch een college te geven. De middag werd afgesloten door docent medische wetenschappen Noor Mouton. Zij ging in op het verband tussen spieren en goed academisch onderzoek, al moest ze het definitieve antwoord schuldig blijven op Toebes’ vraag of een goede houding belangrijk is als je goed les wilt geven.

En de winnaar is…

Uiteindelijk viel met name de letterenfaculteit in de prijzen: Malvina Nissim werd verkozen tot Docent van het Jaar en won ook de publieksprijs. ‘Je vermogen om nieuwsgierigheid op te wekken, je innovatieve en onderzoeksgedreven aanpak, waardoor het werk in de collegezaal verandert in een samenwerkingsverband tussen docent en studenten, springt in het oog en stelt iedereen in staat om beter te leren’, zei Hans van Ees, de decaan van University College Groningen en juryvoorzitter, toen hij Nissim de prijs overhandigde.

Nissim bleef bescheiden. ‘Ik voel me vereerd en dankbaar, maar het fijnste gevoel was toen ik de e-mail met mijn nominatie ontving’, zei ze.

De webprijs ging naar Barend van Leeuwen.

Foto: Elmer Spaargaren

Engels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in