Leren ondernemen

Na je studie 35 jaar bij hetzelfde bedrijf werken is al lang niet meer gebruikelijk. En de banen liggen ook niet meer voor het oprapen. Studenten moeten daarop worden voorbereid, vindt de RUG, door ze te leren ondernemen.

Niet iedereen hoeft ondernemer te worden, maar iedereen moet het wel kunnen leren, zegt Aard Groen, dean Centre of Entrepreneurship (UCGE) van de RUG. De universiteit doet er alles aan om dat mogelijk te maken.

Naast de bestaande minor Ondernemerschap is er een Engelstalige minor Entrepreneurship & Valorisation bijgekomen. Er is een summer school waar er met een praktische inslag onderzoek gedaan wordt naar ondernemerschap. En promovendi bij de Graduate school kunnen korte kennismakingscursussen volgen om te kijken wat ondernermerschap kan toevoegen aan hun carrière.

Theedoos

De RUG heeft een belangrijke economische stimulerende functie in het noorden van het land, denkt Groen. Het UCGE kan volgens hem een steentje aan die economie bijdragen. En ook al zijn in Groningen de ondernemers zeker niet onbekend; deze tak zou groter kunnen worden.

Precies dat dachten studenten biomedische wetenschappen Femke Hormann en Melissa Broeks ook. Ze wilden wel eens weten of ondernemen iets voor ze is en bedachten tijdens de minor Ondernemerschap een theedoos met daarin allerlei kruiden, thee en informatie over bijvoorbeeld geneeskracht van bepaalde ingrediënten.

‘Ik dacht dat ondernemers bepaalde mensen waren en dat je daar speciaal voor moest zijn,’ zegt Broeks. De studenten vonden zelf dat er iets in hun studie miste en volgden daarom afgelopen semester de minor. En hoewel Hormann en Broeks het in het begin ‘jammer’ vonden dat ze voor de minor waren gegaan, veranderden ze tijdens de opleiding van mening.

Na de ‘droge’ vakken uitgespeeld te hebben mochten de studenten een eigen ondernemersplan schrijven: ‘Je voelt je echt een ondernemer worden,’ vertelt Broeks met een zichtbare grijns. ‘We hadden ook allebei het idee dat we persoonlijk wat veranderden,’ vult Hormann aan.

Hippie minor

Dat ondernemen heus niet meer alleen weggelegd is voor de student bedrijfskunde, bevestigt ook Ritzo ten Cate. Na een aantal jaar geeft hij weer les bij de minor Ondernemerschap. Iedereen kan het en zou het ook moeten doen, vindt hij.

‘Ook al word je ambtenaar of laborant, ik denk dat het vak je niet alleen ondernemer maakt, maar je ook goed laat nadenken over welke waarde jij toevoegt aan de maatschappij. Dat je weet wat iets waard is in geld en wat je zelf waard bent.’ Dat ondernemen eng is, klopt volgens Ten Cate dan ook niet. ‘Ondernemen gaat niet over risico’s nemen, maar risico’s overzien. Ondernemers vinden het leuk om uit een vliegtuig te springen, maar niet zonder parachute.’

‘Ondernemers zijn wereldverbeteraars,’ vindt Ten Cate. Maar daardoor wordt zijn invulling van de minor in vergelijking met de Engelstalige minor voor economie en bedrijfskunde studenten nogal eens als ‘hippieachtig’ aangemerkt, grapt hij.

Duwtje in de rug

Om studenten dat laatste duwtje in de rug te geven is het Venture Lab – ook onderdeel van het UCGE – opgericht. Het heeft een simpel doel: beginnende ondernemers laten groeien. Trainingen geven, netwerkborrels organiseren, et cetera. Zodat ondernemers enthousiast worden voor het vak.

En er is meer. Samen met de Hanze Hogeschool heeft de RUG Cube050 opgericht. Studenten, net-afgestudeerden en medewerkers kunnen hier ruimtes tegen een relatief laag tarief aan hun onderneming bouwen. Voor ondernemerschap is volgens Frans Donders, directeur van het Center of Entrepreneurship Value050 en Incubator Cube050, de laatste jaren duidelijk meer animo. Die interesse ligt vooral bij de online bedrijven, ict, media en energie-gerelateerde bedrijven, vertelt Donders.

‘Een serieus alternatief voor een serieus bedrijf,’ noemt Donders ondernemen. Studenten kunnen dan ook niet zomaar aankloppen bij Cube050. Het vergt een businessplan, samen met een serieuze voorbereiding. ‘Wij beoordelen of het een onderneming is die potentie heeft en overeind blijft.’

Met die overlevingskans zit het wel goed: van alle ondernemers die binnenkomen blijft zeventig procent overeind. Ter vergelijking: normaal ligt dat gemiddelde rond de vijftig procent.

Toekomst

De RUG is druk in de weer met overleggen voor het komende jaar. Over bijvoorbeeld een minor Ondernemerschap in het Engels, omdat zestig procent van de studenten dat zich dit jaar had aangemeld voor de opleiding internationaal was.

De universiteit vindt ondernemen belangrijk, zegt RUG-woordvoerder Riepko Buikema. ‘Kennis van ondernemen, initiatief nemen, presenteren en samenwerken,’ het zijn een aantal dingen die volgens hem ervoor moeten zorgen dat die aansluiting met de arbeidsmarkt er daadwerkelijk komt.

Maar nu de RUG zich ‘publiekelijk heeft bekend’ moeten er volgens Donders nog wel meer stappen worden gezet. Bijvoorbeeld door gastcolleges in het eerste en tweede collegejaar te geven om interesse te wekken en meer keuzevakken aan te bieden. ‘Er hangt nog een academisch klimaat, dat zich toch nog vooral bezighoudt met onderzoek en publicaties.’

24-02-2015