Universiteit Leiden staat videoprogramma Zoom alsnog toe

Leiden staat videoprogramma Zoom alsnog toe

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Universiteit Leiden staat het gebruik van Zoom toch toe, zij het onder voorwaarden.
Samengesteld door Rob Siebelink
6 november om 11:17 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 6 at 11:17 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.

Omstreden UvA-hoogleraar kreeg zijn baan bij een borrel

Hoofdredacteur Karel van Wolferen van het veelbesproken ‘complotdenkersblad’ Gezond Verstand, ook emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, kreeg zijn baan aan de UvA tijdens een receptie. Gepromoveerd is hij nooit, aldus het universiteitsblad Folia dat in de (eigen) archieven dook.

‘Gevers (Jankarel Gevers was in de jaren negentig collegevoorzitter van de UvA – red.) heeft mij bij de openingsreceptie gevraagd of ik hoogleraar wilde worden’, tekende Folia ooit op uit de mond van Van Wolferen. ‘Een ouderwetse receptiebenoeming dus, zo eentje die wordt bekokstoofd in de wandelgangen. Er werd een onderzoeksinstituut opgezet en Van Wolferen kon beginnen’, schrijft Folia.

De UvA distantieerde zich vorige week publiekelijk van de emeritus hoogleraar, vanwege de complottheorieën die Van Wolferen verkondigt in het twee maanden geleden opgerichte Gezond Verstand

Zo wordt in het blad beweerd dat covid-19 een kunstmatige pandemie is, dat mondkapjes gevaarlijk zijn (die leiden tot hersentumoren) en dat corona weinig meer is dan een griepje. Journalisten die zijn opvattingen afdoen als complotdenken, voeren volgens Van Wolferen ‘een opdracht van de CIA uit’.

Meer beveiliging na illegaal feest in Rotterdam

De beveiliging van de studentencomplexen Xior en Hatta van de Erasmus Universiteit Rotterdam is opgeschroefd nadat afgelopen weekeinde zo’n 150 studenten er een illegaal Halloweenfeest vierden, zonder zich te houden aan de coronaregels. De politie greep uiteindelijk in.

Alle studenten die in Xior en het Hattagebouw wonen, hebben een waarschuwende brief gekregen van de universiteit en hun verhuurder, schrijft Erasmus Magazine. Enkele studenten hebben een boete gekregen.

De beveiliging van het studentencomplex wordt nu opgeschroefd. Eerder al werden de gemeenschappelijke ruimtes in de complexen vanaf tien uur ’s avonds gesloten om groepsvorming te voorkomen, nu gaan die nog eerder op slot.

Universiteit Leiden staat Zoom alsnog toe

De Universiteit Leiden staat het gebruik van het videoconference-programma Zoom toch toe. De app wordt mogelijk in het tweede semester aangeboden. Evenals andere universiteiten, waaronder de RUG, verbood Leiden het programma vanwege privacy- en veiligheidsproblemen. Maar de de software die wel is toegestaan, heeft te veel kuren, schrijft het Leidse universiteitsblad Mare.

Na overleg met het college van bestuur concludeert de universiteitsraad dat er geen ‘passende alternatieven (zijn) te vinden, zowel als het gaat om andere tools, als om oplossingen voor de problemen binnen huidige platforms als Kaltura en Teams’, aldus Mare. Zoom is dan de beste optie, vindt de universiteit.

Er zijn wel voorwaarden. Een ervan is dat alleen de versie van de universiteit gebruikt wordt en niet de publieke. Ook krijgen docenten en de studenten een ‘zeer expliciete waarschuwing’ over de potentiële privacy- en veiligheidsproblemen van het programma. 

De discussie over Zoom speelt ook op de RUG. Die wacht eerst een landelijke evaluatie van het programma af. 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties