Laurens Buijs terecht op non-actief en werkstraffen in België na fatale ontgroening

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Leden van de Belgische studentenvereniging Reuzegom krijgen werkstraffen na fatale ontgroening en Leiden hangt schilderij met rokende witte mannen alsnog op een mooi plekje.

Advies: Hang schilderij op prominente plek

Het veelbesproken schilderij met rokende oudere mannen dat in november vorig jaar ineens van de muur werd gehaald (witte mannen met sigaren zouden niet meer de uni anno nu verbeelden, zo zeiden de initiatiefnemers) moet alsnog een prominente plek krijgen in het Leids Academiegebouw, zo oordeelt een commissie die de Universiteit Leiden speciaal instelde over de kwestie.

Dat meldt de Leidse universiteitskrant Mare. Op het schilderij staat het universiteitsbestuur van de jaren zestig. Een van de geportretteerden is oud-rector Dolf Cohen, vader van PvdA-prominent en voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen.

Er stak een storm van protest op toen het schilderij werd verwijderd. Veel mensen, onder wie Job Cohen en diens broer Floris, drukten de uni op het hart dat zo’n ‘beeldenstorm’ echt niet kan. Daarop werd een commissie ingesteld onder leiding van emeritus hoogleraar hedendaagse kunstgeschiedenis Kitty Zijlmans.

Die stelt nu dat het schilderij niet weggehaald had mogen worden en dat het een centrale plek moet krijgen, maar wel met tekst en toelichting erbij. Ook adviseert de commissie om een kunstcommissie in te stellen ‘die gaat kijken naar dit soort kwesties en de balans tussen verleden en heden’.

Rector Hester Bijl stak de hand in eigen boezem: ze vond het weghalen van het schilderij achteraf ook een ‘onhandige actie’. ‘Vlak daarna voelden we ons daar erg ongelukkig over.’

Werkstraf na fatale ontgroening in België

Achttien leden van de Belgische studentenvereniging Reuzegom hebben werkstraffen gekregen wegens de fatale ontgroening van Sanda Dia in 2018. De straffen vallen fors lager uit dan was geëist: celstraffen tot vijftig maanden.

Het Belgische hof besloot dat de mannen schuldig zijn aan onder meer het toedienen van onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, maar niet aan het toedienen van de schadelijke stoffen die Dia het leven kostten, bericht Nu.nl.

De zwaarste straffen zijn opgelegd aan de voorzitter van de inmiddels opgeheven vereniging en de man die verantwoordelijk was voor de ontgroening. Van de achttien verdachten waren zeven aanwezig in de rechtbank.

Rechter: Laurens Buijs terecht op non-actief

Laurens Buijs te gast bij het YouTube-kanaal van de zelfverklaarde complotdenker Flavio Pasquino.

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft docent Laurens Buijs terecht op non-actief gesteld. Dat heeft de rechtbank bepaald in een kort geding dat Buijs tegen de uni aanspande, zo meldt universiteitskrant Folia.

Hij beriep zich voor de rechter op de klokkenluidersregeling, een beschermende status die hij eerder kreeg omdat hij (volgens hem) misstanden aankaartte op zijn Faculteit Maatschappij en Gedrag. De academische vrijheid zou daar in het geding zijn door woke en cancelcultuur, meent Buijs.

Maar de rechter oordeelt dat de manier waarop Buijs zich heeft uitgelaten op (vooral) sociale media buiten de klokkenluidersregeling valt: een klokkenluidersstatus is geen vrijbrief voor wangedrag, stelt de rechtbank.

‘De manier waarop eiser tekeer is gegaan tegen collega’s en bestuurders gaat alle perken te buiten. Hij heeft op de man gespeeld, zich zeer beledigend uitgelaten, zowel rechtstreeks tegenover de betrokkene als op Twitter.’

Opvallend, zo meldt Folia, was dat Buijs tijdens de rechtszaak berouw toonde voor zijn gedrag. Hij realiseerde zich dat zijn ‘vergeldingsimpuls te veel de ruimte had gekregen’, zo zei hij.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties