Laten we vooral meer bier over elkaar heen gooien

Student-columnist Bauke van der Kooij heeft wel zin in een omgekeerde Valentijnsdag. Geen rozen en chocolaatjes als cadeautje voor een geheime liefde, maar een glas bier in iemands gezicht die je niet mag.

Nu corona langzaam verdwijnt, krijgen oude gewoonten weer de kans om terug te keren. Nee, geen drie zoenen van tante Bep op een verjaardag of de Grote Markt vol met fietsen, maar biergooiers. Vorige week waren ze al te bewonderen bij FC Groningen – Vitesse, en ondertussen duiken ze ook op andere plekken op: het lijkt wel alsof alle opgekropte emoties er nu in één keer uitkomen en zich manifesteren in dat plastic bekertje met lauw pils.

Een slecht gegeven, zou je zeggen, en keihard optreden is de oplossing. Maar is dat wel zo? Zoals wel vaker met dit soort kwesties is het controleren van het probleem effectiever dan het proberen in te dammen. Daarnaast: de horeca heeft het zwaar genoeg, die kan ook wel een extra steuntje in de rug gebruiken. En wie wil dat nou niet: je favoriete lokale kroegje helpen, en tegelijk lekker je frustratie uiten op een verantwoorde manier?

Een paar jaar terug hadden we de reclame ‘Zeg het met een vaasje’ van Amstel – je hoeft niet altijd te uiten dat je iemand aardig vindt, je kunt ook gewoon een biertje voor iemand kopen. Andersom kan dat net zo goed. Waarom eindeloos discussiëren, als je met een pilsje in iemands gezicht alles in één klap duidelijk kunt maken?

Geen rozen of chocolaatjes, maar ‘een fluitje op je snuitje’

Om het nog een beetje meer te reguleren, laten we ergens in de herfst, het liefst tijdens het Oktoberfest, een biergooidag organiseren. Overal waar dat normaal niet is toegestaan, is het nu geaccepteerd om mensen te bekogelen met bier.

Die vervelende collega of stomme huisgenoot? Eén dag mag je je frustratie er lekker uitgooien. Die wekelijkse vergadering waarbij je iedereen wel achter het behang zou kunnen plakken? Lekker een sixpackje kopen, wachten op het goede moment en ik kan je garanderen dat het ongelooflijk oplucht.

Eigenlijk is het een soort omgekeerde Valentijnsdag, geen rozen of chocolaatjes, maar ‘een fluitje op je snuitje’. Het lijkt me echt een leuk idee, we steunen de horeca er mee, kunnen onze frustraties even achter ons laten en de dag er na met een schone lei (en kleding) weer beginnen.

En mocht je nou onverhoopt zelf een biertje op je krijgen: uiteraard ben ik dan niet aansprakelijk. Ik denk dat ik die dag maar binnen blijf.

BAUKE VAN DER KOOIJ

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties