Landelijk promoveren nu meer vrouwen dan mannen, maar aan de RUG is dat al twee jaar zo

Voor het eerst promoveerden afgelopen academisch jaar landelijk meer vrouwen dan mannen. Bij de RUG was dat het jaar ervoor ook al zo.

Landelijk behaalden afgelopen jaar 2612 vrouwen en 2607 mannen hun doctorstitel. Bij de RUG waren dit 347 vrouwen tegenover 293 mannen, tweet de universiteit trots. Een jaar eerder was het verschil ook al duidelijk merkbaar met 314 vrouwen en 277 mannen. 

Hoogleraren

Maar terwijl steeds meer vrouwen aan een wetenschappelijke carrière beginnen, is de verdeling hogerop de carrièreladder nog altijd in het voordeel van de mannen. Eind 2020 werd landelijk een mijlpaal bereikt toen voor het eerst een kwart van alle hoogleraren vrouw was. 

Ook in dit opzicht doet de RUG het beter dan gemiddeld. Het aantal vrouwelijke hoogleraren steeg dat jaar van 23,1 procent naar 26,4 procent en daarmee was de universiteit een van de twee grootste stijgers. De ander was de Erasmus Universiteit Rotterdam, met een stijging van 3,5 procent. 

Ambitie

Hoewel de 25 procent een mijlpaal was, blijft de landelijke ambitie volgens het Landelijke Netwerk van Vrouwelijke Hoogleraren om minimaal 30 procent vrouwelijke hoogleraren in dienst te hebben. Tot nu toe zijn vier van de veertien Nederlandse universiteiten daarin geslaagd. De RUG wil in 2025 een stapje verder zijn en 33 procent vrouwelijke hoogleraren in dienst hebben. 

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties