Lagere huur voor student Yoeri na rechtszaak tegen huisbaas

Weet je Yoeri Delfstra nog, de rechtenstudent die zijn huisbaas voor de rechter sleepte omdat die teveel huur vroeg? Yoeri heeft de zaak gewonnen – althans voor een deel. Zijn huur gaat omlaag, en de huisbaas moet zijn geld teruggeven.
Door Jacob Thorburn

Dat er een schrijnend tekort is aan studentenhuisvesting in Groningen, is genoegzaam bekend. ‘Helemaal verrot’, zo noemt Yoeri de kamermarkt zelf. Dat drijft studenten soms tot wanhoop. Zo ging Yoeri begin 2018 akkoord met een huurprijs van 735 euro per maand voor een studio aan de Sledemennerstraat.

Twijfels over het energielabel

In februari 2018 begon de onenigheid. Yoeri had zijn twijfels over het energielabel van zijn studio – A, volgens de huisbaas. Maar in overheidsdocumenten vond Yoeri een veel lager energielabel, F, wat betekende dat hij niet meer dan 570 euro per maand aan huur zou moeten betalen.

Yoeri informeerde bij EPA Keuringen, het bedrijf dat zijn studio gekeurd zou hebben op energiezuinigheid. De afmetingen van zijn kamer en het aantal zonnepanelen op het dak bleken verkeerd in het rapport van EPA Keuringen te staan. En er zou een inspecteur geweest zijn, maar daar had geen van de andere huurders van het gebouw iets van meegekregen.

In 2014 had Yoeri al eens eerder een huurconflict gewonnen in Leeuwarden. Dus durfde hij het ook wel aan om een zaak aan te spannen tegen zijn huidige huisbaas Erwin Vos.

Leren in de praktijk

Yoeri gaf een heel nieuwe betekenis aan leren in de praktijk; hij verdedigde zijn zaak zelf tegenover de huurcommissie. Daar ging de nodige zelfstudie aan vooraf, want huurrecht had hij in zijn opleiding nooit echt gehad.

Artikel 8a van het Besluit huurprijzen woonruimte (BHW) uit 1979 gaat over gebouwen die beschermd stads- of dorpsgezicht vormen. Als bepaalde criteria op een pand van toepassing zijn – zoals op Yoeri’s huis – kan de maximale huurprijs met 15 procent worden verhoogd.

Hij eiste dat zijn huurprijs verlaagd zou worden naar 570 euro per maand, dat de maximale huurprijs van zijn kamer niet zou worden verhoogd met 15 procent op grond van het Besluit huurprijzen woonruimte, dat Vos hem zou compenseren voor de te veel betaalde huur én alle onkosten voor de rechtszaak zou dragen.

De huurcommissie vond dat er niet genoeg reden was om het energielabel in twijfel te trekken. De documenten waarop Yoeri zich baseerde waren al een paar jaar oud; daarom vormden ze geen hard bewijs voor label F.

Nieuwe keuring

Daarop besloot Yoeri de zaak aan de rechtbank voor te leggen – deze keer samen met een advocaat. Een nieuwe keuring door een ander bedrijf, Ecocert, bewees wél wat Yoeri eigenlijk al wist: zijn woning was helemaal niet energiezuinig genoeg voor label A.

Donderdag oordeelde de rechter dat Vos een te hoge huurprijs vraagt. De huur gaat omlaag en Vos moet Yoeri compenseren voor wat hij te veel betaald heeft. Vanaf nu hoeft Yoeri maandelijks nog maar 670 euro te betalen in plaats van 762 euro.

Dat is meer dan de 570 euro die hij eigenlijk eiste; de rechter vindt namelijk dat de 15 procent huurverhoging uit het BHW wél op zijn de studio van toepassing is. Daarom moet Yoeri ook bijdragen aan de proceskosten.

Juridisch advies

Hij wint dus niet op alle fronten, maar Yoeri is toch blij met het vonnis. ‘De rechter liet geen spaan heel van Vos’, jubelde hij in een groepsapp met vrienden. Zijn buren zijn van plan om Vos binnenkort ook aan te klagen, laat hij weten.

Yoeri is intussen voor zichzelf begonnen als adviseur; hij kijkt gratis de huurovereenkomsten na voor studenten die in hetzelfde schuitje zitten als hij zat.

Studeer jij geen rechten, maar heb je wel het vermoeden dat er iets niet in de haak is met je huurcontract? Je kunt dan bijvoorbeeld terecht bij het Huurteam van de Groninger Studentenbond (GSb) of juridisch adviesbureau Frently.

 

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in