‘Laat studenten ook sporten op onze sportvelden’

Student & Stad en D66 in de gemeenteraad van Groningen willen dat studentensporters ook toegang krijgen tot sportgebouwen en -velden van de gemeente. Volgens de fracties kampen studentensportverenigingen met ruimtegebrek waardoor ze niet verder kunnen groeien. 

Studentensport wordt gesubsidieerd door de RUG en daarom niet door de gemeente. Maar nu de RUG vele miljoenen moet bezuinigingen, vrezen de partijen dat de studentensportverenigingen eronder zullen lijden. Volgens hen is er ‘nog een hoop speelruimte’ in de gemeentelijke accommodaties en zouden studentenverenigingen daar ook prima gebruik van kunnen maken.

RUG-statistici bundelen hun krachten in nieuw instituut

Vier RUG-statistici van vier verschillende faculteiten starten het nieuwe Groningen Institute of Applied Statistics. Met dit ‘virtuele’ instituut willen ze de kennis en kunde van de verschillende faculteiten met elkaar verbinden. Op de RUG is de kennis nog te verspreid over faculteiten en afdelingen, stellen de initiatiefnemers, wat leidt tot gemiste kansen.  Door de krachten te bundelen hopen Casper Albers, Gerard van den Berg, Marco Grzegorczyk en Gerton Lunter mogelijkheden te bieden voor RUG-brede samenwerkingen op het gebied van onder andere onderzoek, onderwijs, PhD-begeleiding en het binnenhalen van projectgelden. Op 11 november is de officiële kick-off van het nieuwe instituut in het Academiegebouw.

Voormalig Infoversum mogelijk eerder onder slopershamer 

Het iconische gebouw waar horecazaak DOT in gevestigd is, dreigt vervroegd te worden afgebroken. De uitbaters trekken de stekker uit het restaurant. DOT begon in 2014 als Infoversum, een initiatief van RUG-astronoom Edwin Valentijn. Het was voorzien van een full dome 3D-theater, geschikt voor planetariumshows. Het beoogde aantal bezoekers van 250.000 per jaar bleef steken op 50.000, waarna het theater al in november 2015 failliet werd verklaard. Hierna veranderde Infoversum in DOT en werd het stadsstrand ernaast aangelegd. De eigenaren van DOT hadden de grond tot 2027 in erfpacht van de gemeente Groningen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat er een nieuwe uitbater wordt gevonden voor zo’n korte tijd.

GGD start opnieuw campagne tegen schurft

De GGD Groningen begint opnieuw een campagne onder de naam ‘Dag van de Schurft’. Schurft komt vaak voor in de leeftijdscategorie van 19 tot 24 jaar: studenten dus. Vorig jaar was er sprake van een massale uitbraak in Groningen. 'Omdat we in deze maanden meer binnen zitten, heeft de schurftmijt meer kans zich te verspreiden. Dat gebeurt al na 15 minuten huidcontact', aldus de GGD. Schurft of scabiës zorgt voor jeuk doordat de schurftmijt gangetjes in de huid graaft. De aandoening gaat niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.

Publieksacademie over uitgaansgeweld op 7 november

De RUG, het Openbaar Ministerie, de rechtbank en Dagblad van het Noorden houden op 7 november de Publieksacademie voor de Rechtspraak over uitgaansgeweld. Strafrechter Fred Janssens vertelt over uitgaanszaken die hij behandelde en hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer vertelt over zijn onderzoek naar openbare orde en veiligheid. Het publiek mag tot slot vragen stellen. De lezing is op 7 november om 19.30 uur in het Rölinggebouw. het gebouw van de rechtenfaculteit. Deelname is gratis en juridische kennis is niet nodig om de lezing te kunnen volgen. Aanmelden kan via deze link. 

Zeven VIDI’s voor RUG-wetenschappers

Zeven wetenschappers van de RUG krijgen een VIDI-subsidie van maximaal 850.000 euro van onderzoeksfinancier NWO. Met een VIDI kan een onderzoeker in vijf jaar een eigen groep op zetten. Laura Baams van sociale wetenschappen krijgt het geld voor onderzoek naar het welbevinden van LHBTQ+-jongeren in Europa. Bij het UMCG krijgt Mark Jan Bonder geld voor onderzoek naar zeldzame genetische ziektes, Ranko Gacesa voor werk aan het microbioom en Cyril Moers voor een project om donornieren. Binnen de Faculty of Science and Engineering doet Kristina Haslinger onderzoek naar enzymen van verschillende organismen voor betere medicijnen en Julian Koellermeier gaat wiskunde inzetten om natuurrampen te voorspellen. Adrià Rofes van letteren gaat het begrip van taal in de hersenen verbeteren om mensen beter te beschermen bij hersenchirurgie. 

Early Career Award voor archeoloog Anna Moles

RUG-archeoloog Anna Moles krijgt een Early Career Award van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dat is een prijs van 15.000 euro voor jonge onderzoekers die vernieuwend en origineel onderzoekswerk doen.  Moles wil weten hoe grootschalige sociale veranderingen het leven van individuen en groepen beïnvloeden. Dat kan gaan over de integratie van het Romeinse Rijk, maar ook over de introductie van het christendom. Ze onderzoekt daarvoor menselijke skeletresten die details kunnen prijsgeven over het dieet en de gezondheid van mensen.

Rente op studiefinanciering in 2025 ietsje omhoog

Het rentepercentage volgend jaar op studiefinanciering en studieschulden gaat ietsje omhoog. Voor de meeste studenten wordt het 2,57 procent, tegen 2,56 procent nu. Voor hbo- en universitaire studenten die nog onder het oude stelsel studeerden (voor 2015) en een deel van de mbo-studenten, is de rente gedaald naar 2,21 procent (was 2,95 procent). De rente is gekoppeld aan de rente die de overheid moet betalen voor leningen die zij aangaat. Als die verandert, verandert ook de rente op de studiefinanciering.

GSb voert actie voor een hogere basisbeurs

De Groninger Studentenbond (GSb) voert actie voor een hogere basisbeurs. De bond doet dat om woensdag om half een met een ‘banner drop’, waarbij een grote banner aan zowel het Academiegebouw in de binnenstad als de Van OlstBorg op Zernike wordt uitgerold. De bond vraagt daarmee aandacht voor de krimpende portemonnee van de student. De koopkrachtmaatregel – waardoor de studiebeurs vorig academisch jaar 164,30 extra bedroeg – is dan wel gestopt, stelt de bond, maar de inflatie niet. ‘De rekensom komt nu gewoon niet meer uit, behalve als je heel lieve rijke ouders hebt’, zegt voorzitter Jitske Wielers.

Voor het eerst in dertien jaar minder mensen met studieschuld

In 2024 waren er voor het eerst in dertien jaar iets minder mensen met een studieschuld. Dat aantal nam ten opzichte van begin 2023 met zo’n 13.000 mensen af, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In die periode werd de basisbeurs opnieuw ingevoerd. Verder nam bij jongeren tot 25 jaar de hoogte van de studieschuld ook af. Voor jongeren van 20 tot 25 jaar gaat het om gemiddeld 13.100 euro, 800 euro minder dan een jaar eerder. Voor jongeren van 25 tot 30 jaar steeg de gemiddelde studieschuld juist van 22.900 naar 24.600 euro. De landelijke studieschuld steeg met 1 miljard naar 29 miljard euro.

RUG stijgt een plaats in Times Higher Education ranking

De RUG is dit jaar van plaats 80 naar 79 gestegen in de Times Higher Education (THE) ranking. Daarmee is het een van de vijf Nederlandse universiteiten in de top honderd van deze wereldwijde ranking. In totaal zijn acht van de twaalf Nederlandse universiteiten een of meerdere plekken gezakt.  Volgens Phil Baty van THE zou dit al een weerslag kunnen zijn van de aangekondigde bezuinigingen van een miljard euro op het Nederlandse hoger onderwijs. De wens van het kabinet om de internationalisering terug te dringen, legt volgens Baty ook enorme druk op de concurrentiepositie van Nederland in de ranking. 

RUG en Rijksmuseum zetten samen nieuwe leerstoel op

De RUG en het Rijksmuseum in Amsterdam zetten de nieuwe bijzondere leerstoel ‘Musea, erfgoed en religie’ op. De leerstoel is onderdeel van de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij en wordt per 1 oktober bekleed door dr. Valika Smeulders, het hoofd van de afdeling geschiedenis van het Rijksmuseum. Volgens de RUG en het Rijksmuseum is de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor onderwerpen die lange tijd onderbelicht bleven, zoals de koloniale geschiedenis en de bijdrage van vrouwen aan samenleving, kunst en wetenschap. ‘Ons beeld van Nederland en de wereld wordt steeds uitgebreider, en daarmee worden ook nieuwe vragen opgeworpen’, zegt Smeulders. ‘Deze ontwikkelingen in de hedendaagse praktijk worden academisch verankerd met deze leerstoel die ik met trots zal bekleden.’

Eindejaarsuitkering wordt al in november uitgekeerd

De eindejaarsuitkering van 8,3 procent wordt vanaf dit jaar eind november uitbetaald, in plaats van eind december. Dit is een afspraak die de vakbonden en de universiteiten tijdens de cao-onderhandelingen van 2023 maakten. Het doel is de dure decembermaand voor te zijn en mensen daarom eerder de beschikking over hun eindejaarsuitkering te geven. De verandering heeft dit jaar wel een nadeel: de eindejaarsuitkering wordt eenmalig over elf maanden berekend (januari tot en met november) in plaats van over de gebruikelijke twaalf. Vanaf volgend jaar wordt wel met twaalf maanden gerekend (december tot en met november).

Aanbod studentenkamers van Lefier en SSH nu op één plek

Studenten die op zoek zijn naar een kamer van de Groningse woningcorporaties Lefier en SSH kunnen zich vanaf nu via het landelijke platform ROOM.nl op één plek inschrijven. Daardoor hoeven zij ook maar eenmalig inschrijfkosten van 35 euro te betalen. Eerder verliep de inschrijving elke corporatie apart. Studenten die al ingeschreven stonden bij de corporaties behouden hun inschrijfduur. Op ROOM.nl zijn naast het Groningse aanbod ook kamers van andere corporaties in steden als Amsterdam, Delft, Zwolle en Utrecht te vinden. De verwachting is dat er in de toekomst nog veel meer studentenhuisvesters aansluiten.

Studenten en medewerkers in actie tegen bezuinigingen

De Groninger Studentenbond (GSb) roept studenten op om 18 oktober in Den Haag te protesteren tegen de regeringsplannen. De regering voert grote bezuinigingen door op hoger onderwijs en wil onder meer een langstudeerboete van 3000 euro invoeren. Ook wil ze het aantal internationale studenten verminderen met de Wet Internationalisering in Balans. De GSb is tegen de plannen, evenals WOinActie en Organize the RUG, groepen waar vooral medewerkers aan deelnemen. Alle drie organisaties zullen de komende maanden actievoeren en tegen de regeringsplannen protesteren. 

Wooncontainers Vrydemalaan verdwijnen per 2026

De wooncontainers aan de Vrydemalaan gaan verdwijnen, heeft de Groningse wethouder Rik van Niejenhuis vorige week aan de gemeenteraad laten weten. De containers worden al jaren geplaagd door gebreken. Zo zijn ze ’s winters heel moeilijk warm te krijgen en kan het er ’s zomers bloedheet zijn. Ook hebben bewoners regelmatig last van ongedierte zoals muizen en ratten. De woningcorporatie gaat de woningen daarom vanaf 2026 weghalen, aldus de wethouder. Studenten die zo hun huis kwijtraken, krijgen voorrang op een andere sociale huurwoning en een verhuisvergoeding van 7000 euro. 

Europees wetenschapsfestival komt weer naar Groningen

De RUG en Forum Groningen organiseren vrijdag 27 september de Europese Nacht van de Onderzoekers. Tussen 19.30 uur en middernacht kunnen bezoekers in het Forum mini-colleges volgens, aan quizzen meedoen, experimenten uitvoeren en onderzoeksopstellingen bekijken. De invulling van de avond is in handen van de vier RUG-schools voor wetenschap en samenleving en dekt onderwerpen van healthy ageing tot kunstmatige intelligentie.  De Nacht van de Onderzoekers is een Europees project dat jaarlijks in verschillende steden tegelijkertijd wordt gehouden. In Nederland vindt het festival alleen in Groningen plaats. Kaarten kosten 7,90 euro, inclusief twee consumptiemunten. 

Maatregelen na val door dakluik bij UB

De Universiteitsbibliotheek (UB) neemt maatregelen om werken op het dak veiliger te maken. Dat gebeurt nadat afgelopen donderdagavond een UB-medewerker tijdens een schoonmaakbeurt van de dakgoten door een dakluik en het plafond eronder zakte. De medewerker liep wonderwel slechts pijnlijke ellebogen en knieën op. Het luik in kwestie is een bekende zwakke plek, zegt RUG-woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven. ‘Hier is een aantal jaren geleden lekkage geweest na zware sneeuwval en dooi.’ Het luik wordt vervangen en er komt een trapleuning bij de ladders naar het dak toe.