Krokettenactie van VU valt helemaal verkeerd

Krokettenactie van VU valt helemaal verkeerd

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: De Vrije Universiteit probeerde Leidse studenten met kroketten over te halen om naar Amsterdam te komen. En dat viel niet goed.
Samengesteld door Rob Siebelink
21 februari om 13:10 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
februari 21 at 13:10 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.

Utrecht wil minder vliegen

De Universiteit Utrecht (UU) wil het aantal vliegkilometers met de helft terugdringen. Het college van bestuur steekt daarom twee miljoen euro in apparatuur om bijvoorbeeld op een goede manier conference calls te kunnen houden. Ook trekt het college 35.000 euro uit om reizen met de trein binnen Europa aantrekkelijker te maken, meldt het Utrechtse universiteitsblad DUB.

De UU wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Om dat te bereiken moet het aantal vliegkilometers met de helft worden teruggedrongen. Een vliegverbod komt er niet.

Naar schatting bestaat 15 procent van de Utrechtse CO2-footprint uit vliegreizen. Hoeveel kilometers de UU’ers vliegen voor het werk, is niet bekend. In Groningen overigens wel: jaarlijks vliegen RUG-medewerkers zo’n 32 miljoen kilometer voor hun werk.

Commotie om gratis kroketten van de VU

Een promotieactie van de Vrije Universiteit bij de Universiteit Leiden is donderdag per direct stopgezet nadat er commotie over was ontstaan. De VU deelde gratis kroketten uit en dat was ook volgens collegevoorzitter Mirjam van Praag ‘ongepast’.

De VU stond met een snackbus kroketten uit te delen bij het gebouw van de Leidse faculteit Geesteswetenschappen om aandacht te vragen voor de masteropleidingen van eigen geesteswetenschappenfaculteit. En dat viel niet bij iedereen goed, meldt Ad Valvas. ‘Vind het nogal wrang, docenten werken zich kapot en uni geeft geld uit aan gratis kroketten’, twitterde een Leidse promovenda.

De promotie was bedacht door een marketingbureau dat door de VU was ingehuurd. ‘Het is natuurlijk best een brutale actie, precies voor de concurrent. Maar niet agressief, wel ludiek’, stelde het bureau in Ad Valvas.

Maar daar dacht VU-voorzitter Mirjam van Praag heel anders over. ‘Dit is absoluut geen VU-beleid (we eten ook vegetarisch trouwens): een ongecoördineerde en ongepaste actie die we direct stop hebben laten zetten.’ 

De Universiteit Leiden zag er de humor wel van in en zag direct ook kansen om de eigen masterdag te promoten. ‘Haal je kroket bij VU Amsterdam, en je master bij ons!’ meldde ze op Instagram.

Racisme in appgroep studenten

In een appgroep voor studenten van het Erasmus University College (EUC) hebben studenten van andere opleidingen tientallen racistische, antisemitische en seksistische beelden gedeeld. Dat bericht Erasmus Magazine van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Het college van bestuur noemt de zaak ‘onacceptabel’ en doet aangifte.

Er zitten zo’n tweehonderd studenten in de groep. De beelden zijn niet gedeeld door EUC-studenten zelf, maar door leden van roeivereniging Skadi die aan de EUR en de Hogeschool Rotterdam studeren. Zij werden door een vriend die wel aan het EUC studeert, toegevoegd aan de appgroep.

Aan de Universiteit Maastricht gebeurde vorig jaar iets vergelijkbaars. Daar werden vijf eerstejaars geschorst nadat ze in een appgroep herhaaldelijk xenofobe opmerkingen deelden. Ook bij de Haagse faculteit van de Universiteit Leiden werden eind 2018 door studenten discriminerende en racistische uitingen in een appgroep gedaan.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties