Kritiek op Amerikaans inreisverbod

De RUG en andere Europese universiteiten roepen de Verenigde Staten op het inreisverbod voor mensen uit zeven moslimlanden onmiddellijk in te trekken.
Door Peter Keizer

Het inreisverbod dat president Donald Trump vrijdag instelde verstoort niet alleen individuele levens, schrijft de vereniging van Europese universiteiten (EUA), waar de RUG onderdeel van is. Het belemmert ook het vrije verkeer van studenten en onderzoekers die betrokken zijn bij samenwerkingen, academische conferenties en internationale opleidingen aan universiteiten over de hele wereld.

‘Trumps bezorgdheid over veiligheid is misschien gerechtvaardigd, maar op deze manier maakt hij van de academische wereld een politiek spel’, reageert Lesley Wilson van de EUA. ‘Het is niet alleen ethisch verkeerd, het is een groot obstakel voor het noodzakelijke wereldwijde verkeer van talent.’

‘Zeer onverstandig’

Ook universiteitenvereniging VSNU heeft kritiek op het besluit van de Amerikaanse president. ‘Voor wetenschap is mobiliteit van wetenschappers over landsgrenzen heen heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat universiteiten wetenschappelijk talent van over de hele wereld kunnen aantrekken’, aldus de vereniging, waarvan RUG-baas Sibrand Poppema een van de bestuursleden is.

De VSNU noemt het inreisverbod ‘zeer onverstandig’. ‘Niet alleen heeft deze ban persoonlijk effect op de desbetreffende wetenschappers die nu in de Verenigde Staten werken, de Amerikaanse wetenschap wordt op deze manier ook afgesloten van en voor wetenschappelijk talent.’

Trumps woordvoerder Sean Spicer heeft nog niet gereageerd op de kritiek van de Europese en Nederlandse universiteiten.

Medewerkers

De Nederlandse regering heeft de VS om uitleg en verduidelijking gevraagd. De regering wil weten welke gevolgen het inreisverbod heeft voor burgers met een dubbele nationaliteit.

Bij de RUG hebben zich nog geen medewerkers of studenten gemeld die problemen ondervinden door het inreisverbod, laat RUG-woordvoerder Gernant Deekens weten.

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in