Kopstukken stappen op

De naderende reorganisatie binnen tandheelkunde zorgt voor aanhoudende onrust. Drie kopstukken leggen begin volgend jaar hun functie neer.
Door Peter Keizer

Mastercoördinator Jan Tams en coördinator professionalisering Wouter Kerdijk leggen hun leidinggevende functie binnen het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) neer, maar blijven wel werkzaam als docent bij de opleiding. Hoogleraar klinische epidemiologie Boudewijn Stegenga stapt helemaal op bij CTM.

Volgens UMCG-woordvoerder Janneke Kruse heeft Tams ‘in goed overleg’ besloten zijn functie neer te leggen. ‘Deels omdat hij de functie al vele jaren vervult, deels omdat taken samengevoegd gaan worden en de functie wat gaat veranderen’, aldus Kruse.

Volgens welingelichte bronnen binnen tandheelkunde zijn de personeelsleden het niet eens met organisatiewijzigingen die worden doorgevoerd door het bestuur. Tams wil niet op de kwestie ingaan. ‘Het is ons niet toegestaan direct met de pers te communiceren’, zegt hij.

Stegenga is vanaf 1 januari niet meer werkzaam bij het centrum. Hij zegt dat zijn vertrek ‘niet direct’ te maken heeft met onvrede over de opleiding of de organisatiewijzigingen. Kerdijk reageert net als afdelingshoofd Luc van der Sluis niet op vragen van de UK.

Afscheid

‘Bij het CTM werken zo’n 190 medewerkers. Ieder jaar neemt een aantal afscheid en worden de vrijkomende posities ingevuld met nieuwe collega’s. Zo ook dit jaar’, zegt Kruse. ‘Daarvoor heeft iedereen zijn eigen individuele afwegingen: soms heeft dat met de organisatie te maken, maar vaker zijn het ook eigen ambities of privéredenen die hier een rol spelen.’

In mei dit jaar werd bekend dat het echtpaar Charlotte en Ernst Aukema, beide chef de clinique, opstapte. Ook zij wilden hun vertrek niet toelichten.

Problemen

De opleiding wordt al jaren door problemen geteisterd. Na klachten van studenten over de angstcultuur bij het CTM en een daaropvolgend onderzoek, werd interimmanager Lina van der Ploeg aangesteld om met extra geld orde op zaken te stellen.

Haar plannen om de opleiding te reorganiseren liepen echter spaak, toen een tekort van bijna een miljoen euro werd ontdekt. Budget om nieuwe mensen aan te nemen ontbrak, waarna de plannen voor de nodige cultuurverandering in de ijskast werden gezet. Vervolgens vertrok Van der Ploeg, nadat zij een andere baan aangeboden kreeg.

Stappen

Van der Sluis werd begin september aangesteld om de ingezette reorganisatie tot een goed einde te brengen en de opleiding weer financieel gezond te maken. Door de hand flink op de knip te houden staat de opleiding er inmiddels weer beter voor. In de afgelopen weken zijn studenten en medewerkers over verdere plannen van Van der Sluis ingelicht.

‘Er zijn in de afgelopen maanden belangrijke stappen gezet’, benadrukt Kruse. ‘Zo is er een nieuw dagelijks bestuur gevormd en is maandag een nieuwe chef de clinique benoemd. Ook de nieuwe organisatiestructuur krijgt steeds meer vorm en inhoud. Daarbij komen de kwaliteit en doelmatigheid van patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek goed tot hun recht. Ook de financiële ontwikkeling is gunstig.’

Medewerkers tonen veel bereidheid om mee te denken over de ontwikkelingen, zegt Kruse. Maar volgens bronnen binnen tandheelkunde, die niet met hun naam genoemd willen worden, ervaart het personeel de veranderingen bij de opleiding als ‘zeer bedreigend’. ‘Bij sommige aanwezigen bij de informatiebijeenkomsten kwam het stoom uit de oren’, aldus een van de bronnen.

‘De reorganisatie – inderdaad, niet de eerste binnen CTM – heeft impact op medewerkers. Velen zien het zitten, niet iedereen doet dat’, reageert Kruse. De organisatieveranderingen hadden in november al moeten worden doorgevoerd. Studenten en medewerkers hebben onlangs een brief ontvangen waarin staat dat de reorganisatie is uitgesteld tot na de kerst.

‘In de afgelopen maanden zijn meerdere informatiebijeenkomsten gehouden met medewerkers en studenten’, legt Kruse uit. Volgens de woordvoerder van het UMCG wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan het concept-reorganisatieplan. ‘Het plan wordt voor de kerst ingediend bij de sectordirecteur. In januari 2017 volgen informatiebijeenkomsten met medewerkers, dan wordt het concept-reorganisatieplan toegelicht en kunnen verbetervoorstellen worden ingediend.’

Studenten

Ook studenten maken zich zorgen over veranderingen bij de opleiding, zeggen vertegenwoordigers in de faculteitsraad. ‘Mensen maken zich zorgen over wat er precies gaat gebeuren’, merkte een van de studenten in de Onderwijs- en Onderzoeksraad op.

De opleiding wil overgaan op een gefaseerde instroom in de master. De helft van de studenten begint in september, de andere helft in februari. Studenten zijn bang dat ze vertraging zullen oplopen door de wachttijd.

‘We hebben hier ook een brief over gehad van ProDent (de belangenbehartiger voor tandheelkundestudenten, red.)’, geeft prodecaan onderwijs en opleiding Jan Borleffs toe. ‘Maar alle mensen die zijn ingedeeld in februari, worden ook gewoon geplaatst in februari. Studenten die pas in februari in de kliniek kunnen beginnen, starten eerst met de wetenschapsstage. Deze komt dan dus aan het begin van de master. Dit is geen ideaal scenario, maar een scenario ingegeven door de praktijk’, zegt hij.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties