Koninklijke onderscheidingen voor Katja Loos en Gijsbert Vonk

RUG-wetenschappers Katja Loos (Faculty of Science and Engineering) en Gijsbert Vonk (Faculteit Rechtsgeleerdheid) hebben woensdag een koninklijke onderscheiding gekregen.

Katja Loos (1971) is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Gijsbert Vonk (1960) tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Loos kreeg de onderscheiding op het Stadhuis uit handen van burgemeester Koen Schuiling, Vonk kreeg de onderscheiding thuis in zijn woonplaats Steenbergen uitgereikt door burgmeester Klaas Smid van de gemeente Noordenveld.

‘Groen boegbeeld’

Katja Loos, door de RUG omschreven als ‘groen boegbeeld van de polymeerchemie’, houdt zich bezig met het terugdringen van plastic door de ontwikkeling van biologisch afbreekbare of recyclebare kunststoffen, gebaseerd op hernieuwbare in plaats van fossiele grondstoffen.

Ook spreekt ze zich sterk uit over diversiteit en is ze een groot voorstander van programma’s voor meer vrouwen in de academische top.

‘Voorvechter van de zwaksten’

Gijsbert Vonk, de RUG noemt hem ‘een voorvechter van de zwaksten in de samenleving’, is hoogleraar socialezekerheidsrecht. Hij staat, aldus de RUG, bekend als een wetenschapper ‘die zich volop inzette voor de belangen van de zwakste mensen in onze samenleving’.

Vonk zette zich vaak belangeloos in voor onder anderen daklozen en bijstandsgerechtigden. Zo ondersteunde hij de voorbereiding van een klacht tegen Nederland over de naleving van de plicht die gemeenten hebben om daklozen op te vangen.

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties