Kom met groot onderzoeksvoorstel, vraagt cvb aan sociale wetenschappen

Jouke de Vries. Foto Reyer Boxem

RUG-bestuur daagt sociale wetenschappen uit

Gevraagd: groot onderzoeksvoorstel

Het college van bestuur daagt de alfa- en gammawetenschappers van de RUG uit om met een interdisciplinair onderzoeksvoorstel van meer dan 30 miljoen euro te komen.
10 november om 17:16 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 10 at 17:16 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

10 november om 17:16 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

november 10 at 17:16 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio »
News coordinator Full bio »

Met een dergelijk voorstel hoopt het bestuur kans te maken op financiering uit het nieuwe investeringsfonds van ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), ook wel het ‘Wopke-Wiebesfonds’ genoemd.

Collegevoorzitter Jouke de Vries kwam met het voorstel nadat hij in de universiteitsraad had verteld over de stand van zaken rond de Universiteit van het Noorden (UvhN), het samenwerkingsverband van de RUG met de Hanzehogeschool, NHL Stenden en Van Hall Larenstein. 

Netwerk

UvhN wordt, zo schetste De Vries, een netwerkorganisatie waarin kennisinstellingen, publieke instellingen en het bedrijfsleven samenwerken met als doel lokale en internationale innovaties teweeg te brengen en de impact van de (kennis)organisaties te vergroten. 

Een stuurgroep van bestuurders, waar De Vries voorzitter van is, komt voortaan eens per maand bij elkaar om de voortgang van het verbond te bespreken. Ook wordt er een kennisagenda geformuleerd, een soort richtlijn van de speerpunten. Een eerste versie zou in februari klaar moeten zijn.

De UvhN zet sterk in op onderwerpen als de energietransitie en kunstmatige intelligentie, bleek uit De Vries’ presentatie. 

Technocentrisch

Hoewel de raad overwegend positief was over de voortgang van de plannen en de doelstellingen, merkten diverse raadsleden op dat de huidige projecten vooral in de technische hoek zitten. ‘Het lijkt nu erg FSE-centrisch te worden’, zei Lorenzo Squintani van de wetenschapsfractie. 

Hij vreest dat rechten, letteren, filosofie en de humanistische faculteiten slechts een kleine rol krijgen. ‘Het lijkt me goed dat bredere maatschappelijke onderwerpen ook een eigen onderzoeksprogramma krijgen. Maar niet in een consultancyrol met wat snoepgeld, omdat ze onder sturing van de tech vallen.’

De Vries steunde dat sentiment. ‘Er komen meer rondes voor het investeringsfonds en ik zou u daarom willen vragen om met een voorstel te komen.’ Dat moet dan wel meer dan 30 miljoen euro zijn, waarschuwde hij, het minimumbedrag dat het fonds weggeeft aan een project. ‘Als wij met zijn allen een voorstel kunnen doen, dan hebben we een mooie kans in Den Haag.’

Engels

10 November 2020 | 22-11-2020, 16:22
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties