Klacht tegen rector Radboud Universiteit en taakstraf na mishandeling in Leiden

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: de Radboud Universiteit in Nijmegen hield een klacht wegens seksuele intimidatie door rector Han van Krieken onder de pet.

Klacht tegen rector onder de pet gehouden

De Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen heeft een klacht tegen rector Han van Krieken wegens seksuele intimidatie stil gehouden. De klacht van een medewerker (in 2018) is indertijd gegrond verklaard, meldt dagblad De Gelderlander.

Van Krieken, als rector magnificus verantwoordelijk voor de veiligheid op de campus, had seksueel getinte en ongepaste opmerkingen tegen een vrouwelijke collega gemaakt. Die pikte dat niet en diende een klacht in.

De commissie die de klacht onderzocht, gaf de vrouw gelijk. Van Krieken kreeg een waarschuwing, zo bevestigt de universiteit na vragen van De Gelderlander. De klachtencommissie adviseerde de uni ook om de vrouw ‘een veilige werkplek te bieden’ en ‘zonder de nabijheid van de rector’.

De klacht tegen Van Krieken is niet terug te vinden in het jaarverslag van de uni, meldt de krant. Pas in het jaarverslag 2021 staat in een voetnoot dat er een klacht is geweest van seksuele intimidatie van een medewerker tegen een medewerker. Die is ‘abusievelijk’ niet in het jaarverslag 2018 terechtgekomen, zo meldde de universiteit destijds..

Naar aanleiding van de publicatie kwam Van Krieken zaterdag met een verklaring. ‘In de volle omvang is tot mij doorgedrongen hoezeer twee opmerkingen (…) die ik maakte tijdens een informeel gesprek op een evenement, een medewerker hebben geraakt. Dat trek ik me zeer aan.’

Opmerkelijk is dat het radioprogramma Argos afgelopen week ook een zaak meldde in Nijmegen, van een hoogleraar aan de RU die ongepaste appjes had verstuurd naar een vrouwelijke masterstudent. De hoogleraar werd toen door dezelfde Van Krieken op de vingers getikt.

Taakstraf na mishandeling roeiclub Leiden

Een voormalig bestuurslid van de Leidse roeivereniging Njord heeft een taakstraf van zestig uur gekregen wegens mishandeling van een mede-lid tijdens een gala van de club.

Dat gebeurde vorig jaar november, toen de vereniging voor een feest was neergestreken in een kasteeltje in Limburg, zo meldt de Leidse universiteitskrant Mare. Het slachtoffer deed aangifte van zware mishandeling bij de politie.

De rechter oordeelde recentelijk dat er sprake was van ‘mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolge’. Behalve de taakstraf moet de dader ook een schadevergoeding betalen van ruim 2000 euro.

Volgens de advocaat van het oud-bestuurslid heeft de rechter geoordeeld dat ook het slachtoffer schuldig was aan het incident. ‘De partijen zijn voor 75 (dader) en 25 (slachtoffer)procent aansprakelijk door hun handelen in de aanleiding en de feiten’, citeert Mare de raadsman.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties