Commotie over skitrip Vindicat, PVV stelt Kamervragen

Commotie over skitrip Vindicat, PVV stelt Kamervragen

De skitrip van Vindicat naar Sestriere houdt de gemoederen bezig vanwege de uitbraak van het coronavirus in Noord-Italië. De PVV heeft zelfs Kamervragen gesteld aan de minister van Onderwijs.
2 maart om 17:50 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
maart 2 at 17:50 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar foto

Door Koen Marée

2 maart om 17:50 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar foto

By Koen Marée

maart 2 at 17:50 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar foto

Koen Marée

Freelancejournalist Volledig bio Freelance journalist Full bio

De partij wil onder meer weten of de minister het eens is dat ‘het afreizen door Vindicat naar een gebied waar er honderden besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld zeer onverstandig is’.

Ook wil de PVV dat de minister maatregelen treft om bij terugkeer van de vereniging ‘de Groningse universitaire gemeenschap te vrijwaren van besmettingen’.

Lustrumreis

Vindicat is afgelopen zaterdag met 900 leden vertrokken voor haar lustrumreis naar Sestriere. De Italiaanse plaats ligt op 200 kilometer van het dichtstbijzijnde geconstateerde coronageval. ‘Hier is niet veel aan de hand’, vertelt Vindicat-rector Floris Hamann. ‘Kroegen en restaurants zijn ook gewoon open.’

Hamann snapt de commotie wel. ‘Het is een groot thema en de mediahype maakt mensen bang. Maar we hebben dagelijks contact met het RIVM, Buitenlandse Zaken en de GGD. Op het moment dat de regio onveilig wordt verklaard, vertrekken we meteen. Uiteraard is het niet onze bedoeling om de ziekte mee te nemen. We nemen dit erg serieus.’

Eigen afweging

RUG-woordvoerder Jorien Bakker zegt dat Vindicat een eigen afweging maakt. Tussen de RUG en Vindicat is contact geweest, maar enkel naar aanleiding van de berichtgeving in de media. ‘Verder baseert de vereniging zich op de adviezen van het RIVM en Buitenlandse Zaken’, bevestigt ze.

De universiteit heeft maandag haar eigen advies over het coronavirus geüpdatet. Colleges en vergaderingen gaan gewoon door. Wel adviseert de RUG om elkaar niet de hand te schudden, in aanvulling op het RIVM-advies om je handen goed te wassen en in je elleboog te niezen.

Ook neemt de uni extra schoonmaakmaatregelen. Zo gaat de frequentie omhoog en wordt er extra handgel geplaatst. 

English

1 REACTIE

  1. Even voor de goede orde: Het advies van het RIVM was op zaterdag nog ‘positief’, aangezien Sestriere toen nog als groen gebied was aangemerkt. Dat is echter zondagavond veranderd, waardoor ook Sestriere nu als risicogebied wordt beschouwd. (zie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/italie/reizen/reisadvies)
    Het lijkt mij verstandig om als universiteit zijnde in contact te staan met Vindicat en hen te vragen zichzelf in quarantaine te plaatsen nadat ze terug komen – dit is bij verscheidene bedrijven namelijk al beleid voor werknemers die uit risicogebieden terug komen van een vakantie of zakentrip, ongeacht of zij symptomen ervaren of niet.
    Voor een instituut dat als speerpunten o.a. duurzaamheid en healthy aging heeft, lijkt me dit toch wel een no-brainer als je het mij vraagt….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in