Juist nu moet een nieuwsredactie harder werken dan ooit

Avatar photo

Door Rob Siebelink

16 maart om 13:13 uur.
Laatst gewijzigd op 20 juni 2021
om 13:05 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

maart 16 at 13:13 PM.
Last modified on juni 20, 2021
at 13:05 PM.
Avatar photo

Rob Siebelink

HoofdredacteurVolledig bio »Editor-in-chief Full bio »

Elke dag vraagt de redactie van UKrant zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe schrijven we erover? ‘Bij UKrant’ is een niet reguliere rubriek waarin we een kijkje achter de schermen geven.

Het zal eind januari zijn geweest dat ik voor het eerst een bericht voorbij zag komen over een nieuw, op SARS lijkend virus in een stad in China waarvan ik nog nooit had gehoord. ‘Da’s niet best, maar zo’n vaart zal het allemaal niet lopen’. Ik herinner me nog dat ik toen zoiets dacht.

Ruim anderhalve maand later is de RUG op slot. Er zijn geen fysieke colleges, alle gebouwen zijn gesloten, iedereen werkt thuis. Wie dat eind januari had voorspeld, was waarschijnlijk voor een enorme doemdenker uitgemaakt.

Ook de redactie van UKrant volgt (vanzelfsprekend) de RUG-richtlijn. We werken vooral vanuit huis, WhatsApp draait overuren en we doen elke ochtend het redactieoverleg door middel van videoconferencing. Sommigen van ons werken al jaren samen en zien nu voor het eerst wat de collega’s aan de muur hebben hangen.

Maar we kunnen natuurlijk niet alleen vanaf de keukentafel berichten over wat er op de RUG gebeurt (of niet gebeurt, dat kan zeker nu ook nieuws zijn). Daarom zijn verslaggevers van UKrant dezer dagen ook op pad. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn op de RUG, dan melden we die zo snel mogelijk (vanzelfsprekend ook in het Engels).

We werken aan een ‘landingspagina’ waarop we al de aan het virus gerelateerde verhalen samenbrengen

We maken achtergrondverhalen, we duiden het nieuws, we gaan op zoek naar antwoorden op vragen die velen hebben. Hoe gaat het straks met tentamens en het inhalen ervan? Hoe gaat het met (lopend) wetenschappelijk onderzoek? Wat moet je doen (of niet doen) als je tot de kwetsbare groepen mensen behoort? Wordt de zomervakantie ingekort om de studieachterstand in te lopen? Hoe zal het gaan met dat bijbaantje waarvan je het geld zo hard nodig hebt?

Het is maar een heel kleine greep uit de onderwerpen die op tafel liggen. Ik kan niet garanderen dat elke vraag op korte termijn wordt beantwoord, maar op momenten als deze moet een nieuwsredactie harder werken dan ooit om zijn lezers de informatie te geven die ze nodig hebben.

Dat doen we via de website, maar natuurlijk ook op Twitter, Facebook en Instagram. Er wordt verder gewerkt aan een ‘landingspagina’ op de site waarop we al de aan het virus gerelateerde (nieuws)verhalen samenbrengen, zodat de lezer snel een overzicht krijgt van wat er speelt in relatie tot de universiteit.

Voor wie virus-moe is en zich afvraagt of UKrant ook nog iets anders heeft te melden, luidt het antwoord: Ja, dat hebben we (zie ‘Studeren met je evenbeeld’, over tweelingen die aan de RUG studeren). Maar ik heb het sterke vermoeden dat zulke verhalen in ieder geval deze week in de minderheid zullen zijn.

Rob Siebelink is hoofdredacteur van UKrant

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties