Jonge RUG-onderzoekers slepen veertien VENI’s in de wacht

Jonge RUG-onderzoekers slepen veertien VENI’s in de wacht
Ruim 1100 onderzoekers dienden een aanvraag in voor de financiering uit het zogenaamde NWO-talentprogramma. Het toekenningspercentage was 14 procent. Er waren procentueel meer vrouwen dan mannen die hun aanvraag gehonoreerd zagen (17 om 12).
Bij de Faculty of Science and Engineering (FSE) gaat Veronica Allen uitzoeken hoe de moleculen die het leven op aarde brachten, daar eigenlijk zijn beland. Dat doet ze door deze moleculen rond jonge sterren te volgen middels radiotelescopen. Nichole Barry probeert het zwakke licht van waterstof te bestuderen door software te combineren uit Nederland, Australië en Amerika, om zo zicht te krijgen op de allervroegste sterrenstelsels.
Netwerken
Elise Marie Jerschabek Laetz stort zich op zeenaaktslakken. Die kunnen lange periodes zonder voedsel. In zo’n hongerperiode stappen ze over op fotosynthese, door van algen noodzakelijke bladgroenkorrels te stelen. Zoe Christoff van kunstmatige intelligentie gaat uitzoeken hoe sociale netwerken de democratie beïnvloeden.
Eelco Tromer die momenteel in Cambridge werkt, keert zelfs terug naar de RUG voor zijn project. Hij gaat zich bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe therapieën tegen malaria in Cambridge. Ivana Drienovská start een project naar niet-natuurlijke aminozuren.
Letteren heeft Jana Declerq, die communicatie over chronische pijn gaat bestuderen.
Voorspellen
Ook de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) deed goede zaken. Tom Boot gaat econometrische modellen bestuderen die goede voorspellingen kunnen doen in tijden van crisis. Ook Christiaan van der Kwaak houdt zich bezig met financiële crises: hij wil weten of beleid om een crisis te bestrijden misschien een nieuwe kan veroorzaken.
Hun FEB-collega Björn Mitzinneck onderzoekt hoe gemeenten, bedrijven en burgers bij elkaar kunnen komen om de energietransitie te bevorderen.
Bij godsdienstwetenschappen wil Brenda Mathijssen weten hoe in verschillende culturen wordt omgegaan met ‘groene’ uitvaarten – op natuurbegraafplaatsen bijvoorbeeld.
Depressie
Bij het UMCG vielen drie VENI’s. Claudia van Borkulo houdt zich bezig met depressie. Ze wil een betere methode ontwikkelen om de symptomen daarvan te meten. Geneticus Patrick Deelen wil door genetische kennis over veelvoorkomende ziektes voorspellen welke genen juist heel zeldzame ziektes veroorzaken. Anouk van der Hoorn, tot slot, wil protontherapie voor hersentumoren verbeteren, zodat de therapie minder schade veroorzaakt.
Dit artikel is na publicatie aangepast; er bleken niet tien, maar veertien VENI’s te zijn gevallen aan de RUG.