Jonge RUG-onderzoekers slepen veertien VENI’s in de wacht

Jonge RUG-onderzoekers slepen veertien VENI’s in de wacht

Veertien talentvolle jonge RUG-onderzoekers sleepten dit jaar een VENI-beurs van 250.000 euro in de wacht van onderzoeksfinancier NWO. In totaal zijn er 162 beurzen toegekend met een totaal van 41,5 miljoen euro.
5 november om 10:58 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 5 at 10:58 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

5 november om 10:58 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

november 5 at 10:58 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Christien Boomsma

Achtergrondcoördinator en wetenschapsredacteur Volledig bio » Background coordinator and science editor Full bio »

Ruim 1100 onderzoekers dienden een aanvraag in voor de financiering uit het zogenaamde NWO-talentprogramma. Het toekenningspercentage was 14 procent. Er waren procentueel meer vrouwen dan mannen die hun aanvraag gehonoreerd zagen (17 om 12).

Bij de Faculty of Science and Engineering (FSE) gaat Veronica Allen uitzoeken hoe de moleculen die het leven op aarde brachten, daar eigenlijk zijn beland. Dat doet ze door deze moleculen rond jonge sterren te volgen middels radiotelescopen. Nichole Barry probeert het zwakke licht van waterstof te bestuderen door software te combineren uit Nederland, Australië en Amerika, om zo zicht te krijgen op de allervroegste sterrenstelsels. 

Netwerken

Elise Marie Jerschabek Laetz stort zich op zeenaaktslakken. Die kunnen lange periodes zonder voedsel. In zo’n hongerperiode stappen ze over op fotosynthese, door van algen noodzakelijke bladgroenkorrels te stelen. Zoe Christoff van kunstmatige intelligentie gaat uitzoeken hoe sociale netwerken de democratie beïnvloeden.

Eelco Tromer die momenteel in Cambridge werkt, keert zelfs terug naar de RUG voor zijn project. Hij gaat zich bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe therapieën tegen malaria in Cambridge. Ivana Drienovská start een project naar niet-natuurlijke aminozuren.  

Letteren heeft Jana Declerq, die communicatie over chronische pijn gaat bestuderen.

Voorspellen

Ook de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) deed goede zaken. Tom Boot gaat econometrische modellen bestuderen die goede voorspellingen kunnen doen in tijden van crisis. Ook Christiaan van der Kwaak houdt zich bezig met financiële crises: hij wil weten of beleid om een crisis te bestrijden misschien een nieuwe kan veroorzaken.

Hun FEB-collega Björn Mitzinneck onderzoekt hoe gemeenten, bedrijven en burgers bij elkaar kunnen komen om de energietransitie te bevorderen.

Bij godsdienstwetenschappen wil Brenda Mathijssen weten hoe in verschillende culturen wordt omgegaan met ‘groene’ uitvaarten – op natuurbegraafplaatsen bijvoorbeeld.

Depressie

Bij het UMCG vielen drie VENI’s. Claudia van Borkulo houdt zich bezig met depressie. Ze wil een betere methode ontwikkelen om de symptomen daarvan te meten. Geneticus Patrick Deelen wil door genetische kennis over veelvoorkomende ziektes voorspellen welke genen juist heel zeldzame ziektes veroorzaken. Anouk van der Hoorn, tot slot, wil protontherapie voor hersentumoren verbeteren, zodat de therapie minder schade veroorzaakt.

Dit artikel is na publicatie aangepast; er bleken niet tien, maar veertien VENI’s te zijn gevallen aan de RUG.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties