‘Ja, beetje verkouden, maar geen corona hoor, haha’

Student-columnist Bauke van der Kooij wordt niet blij van kuchende mensen en uitgestoken handen om te schudden. ‘Ik heb geen corona’ is geen vrijbrief om dan direct maar alles te gaan doen wat je wilt, stelt hij.

Eerst drie flinke kuchen, daarna krijg ik een gestrekte hand. ‘Het mag weer, hè, een hand geven’. Ik twijfel – is dit een grap? Een beetje geforceerd geef ik een hand. Hij gaat door: ‘Ja, beetje verkouden, maar geen corona hoor, haha.’

En hij is niet de enige. Het aantal zieke, zwakke en misselijke mensen rijst de pan uit en overal waar je gaat of staat hoor je gekuch, gehoest, genies of neuzen die worden opgehaald.

Maar ‘ik heb geen corona’ is niet per se een vrijbrief om direct alles te gaan doen wat je wilt. Zeker als je flink ziek bent is het zowel voor jezelf als voor alle omstanders beter dat je gewoon thuisblijft: dat je niet binnen hoeft te blijven, betekent niet dat je naar buiten moet gaan.

Sowieso genees je een stuk sneller als je een dagje in bed gaat Netflixen, en in je eigen bed is de kans dat je veel anderen tot last bent ook een stuk minder groot. Allereerst is het al enorm storend als je zwaar moet hoesten in de UB of op een huisfeestje je hand in een zak Wokkels stopt.

Maar bovendien: iedereen heeft na anderhalf jaar binnen zitten natuurlijk he-le-maal geen weerstand meer. Dus de kans dat je mensen in je omgeving besmet, is natuurlijk ook aanwezig.

Als we doen alsof er niks is, loopt binnenkort heel Groningen met de griep op straat

En steek je een ander aan, dan moet deze zich ook weer laten testen. Of die krijgt echt een flinke griep en loopt dan studieachterstand op of mist een tentamen. En dan hebben we het nog niet gehad over het besmetten van iemand met een zwakkere gezondheid.

Tuurlijk snap ik ook wel dat je na anderhalf jaar in huis zitten nu het liefst zo veel mogelijk wilt doen. Maar dat ene leuke feestje of die ene avond op stap kun je ook echt wel missen, met de gedachte dat je er de volgende keer wel weer gewoon bij bent. Schakel je FOMO uit (ja, dat kan je echt wel) en neem een dagje voor jezelf om te herstellen.

Als we allemaal met ons griepje toch gewoon doen alsof er niks is, loopt binnenkort heel Groningen of heel Nederland met de griep op straat. Het RIVM voorspelt nu al naast een explosieve coronawinter ook een explosieve griepwinter, en wat we natuurlijk niet willen is een nieuw lockdown.

In het uiterste geval creëren we hier een heus nieuw virus, de GROVID-22, die niet van een gordeldier of een vleermuis op de mens overspringt, maar die via hertjes op de mens overslaat.

Dus sla dat middagje in de UB of dat avondje op stap even over, zet lekker Squid Game of Lupin aan en ziek goed uit. Want thuisblijven als je ziek bent, daar worden we uiteindelijk allemaal beter van.

BAUKE VAN DER KOOIJ

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties