Lenen voor studie maakt ongelukkig

Het leenstelsel heeft niet alleen financiële gevolgen, maar raakt studenten ook emotioneel. Studenten die lenen, kampen vaker met vermoeidheid, emotionele uitputting en angst voor een burn-out.
Door Thereza Langeler

Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Motivaction ondervroeg 563 studenten van het hbo en wo. Bijna de helft van die studenten leent, meestal omdat ze wel moeten. Van alle leners doet 69 procent het om de studie te kunnen betalen.

De onderzoekers vroegen studenten ook naar hun welbevinden: hoe voelen ze zich doorgaans, zijn ze gezond, zijn ze tevreden met hun studievoortgang? Het leenstelsel lijkt daar een slechte invloed op te hebben: de lenende studenten in het onderzoek hebben meer last van stress en emotionele problemen dan de studenten die niet lenen.

Vermoeid en emotioneel uitgeput

Kijk je bijvoorbeeld naar ‘extreme vermoeidheid overdag’, dan zie je dat 44 procent van de leners daar last van heeft tegenover 39 procent van de niet-leners. Lenende studenten voelen zich ook vaker ‘emotioneel uitgeput’ dan studenten zonder lening (40 procent versus 31 procent), ze vrezen vaker voor een burn-out (19 procent versus 11 procent) en voelen meer druk om snel af te studeren (60 procent versus 49 procent).

Daar komt bij dat lenende studenten vaak geen afleiding zoeken naast hun studie, omdat dat te duur is. 52 procent van de leners ziet om financiële redenen af van nevenactiviteiten of sociale activiteiten.

‘Bal ligt bij de minister’

‘Lenen raakt studenten niet alleen in de portemonnee, maar ook emotioneel. Dat is met dit onderzoek een feit geworden’, zegt ISO-voorzitter Tom van den Brink. Hij noemt dat ‘een grote zorg’, want, zegt hij: ‘Achter deze schokkende cijfers zitten echte mensen.’

Het ISO vindt dat onderwijsminister Van Engelshoven de cijfers moet meenemen in het politieke debat over het leenstelsel en de rente op studieleningen, die mogelijk verhoogd wordt. ’De bal ligt nu bij de minister om te erkennen dat lenen meespeelt bij de ervaren prestatiedruk en psychische klachten bij studenten’, stelt Van den Brink. ‘Iedereen is gebaat bij een eerlijk debat.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties