ISO en LSVb boos op kabinet na Miljoenennota

Werkdruk is hoog, collegezalen puilen uit

ISO en LSVb boos op kabinet na Miljoenennota

Studentenorganisaties zijn boos op het kabinet. Er komen geen extra investeringen in het hoger onderwijs. Sterker nog: de bezuinigingen gaan door.
Door Christien Boomsma
18 september om 11:19 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:17 uur.
september 18 at 11:19 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:17 PM.

De bekostiging per student wordt steeds lager, de collegezalen puilen uit en docenten bezwijken onder de werkdruk. Onacceptabel, zeggen studentenbelangenorganisaties ISO en LSVb in een gezamenlijke verklaring.

‘Het hoger onderwijs is echt toe aan investeringen’, zegt LSVb-voorzitter Alex Rutten. ‘Het kabinet wil hoger onderwijs en onderzoek van topkwaliteit, maar is niet bereid ervoor te betalen. We roepen het kabinet op om zo snel mogelijk serieus te gaan investeren in ons hoger onderwijs.’

Geen geld

Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend dat er – ondanks grote investeringen in de economie – geen geld bijkomt voor alfa, gamma en medische wetenschappen. Sterker nog, het geld dat de overheid misloopt nu de rente op studieleningen van tafel is, wil de overheid verhalen op de instellingen.

‘Hierdoor krijgen studenten de bezuiniging indirect alsnog op hun bord: hoewel zij nu niet meer rente hoeven te betalen over studieleningen, wordt eenzelfde bedrag nu bezuinigd op de onderwijskwaliteit’, schrijven ISO en LSVb.

Problematiek

De Groninger Studentenbond GSb sluit zich aan bij de kritiek. De regering miskent de problematiek in het hoger onderwijs, stelt de GSb, en laat de universiteiten in de kou staan.

Den Haag moet kritisch kijken naar de verschuivingen van geld, naar aanleiding van de commissie Van Rijn, waarschuwt de GSb. De commissie Van Rijn wil de bètawetenschappen meer geld geven, ten koste van alfa, gamma en medische wetenschappen.

Dat betekent voor brede universiteiten als de RUG een miljoenenkorting. ‘Politiek Den Haag moet de student en de innovatie vanuit het hoger onderwijs weer gaan waarderen’, zegt voorzitter Jan-Willem Leeuwma van de GSb, ‘en niet korten op de generatie van de toekomst.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties