ISO bezorgd om 54.000 extra studenten met studieachterstand

ISO maakt zich zorgen

54.000 extra studenten met studieachterstand

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maakt zich zorgen over de grote stijging van het aantal studenten met een studieachterstand. Volgens onderzoek van ResearchNed zijn dat er dit jaar 54.000 meer dan in 2018.
17 juni om 11:13 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juni 17 at 11:13 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar foto

Door Giulia Fabrizi

17 juni om 11:13 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar foto

By Giulia Fabrizi

juni 17 at 11:13 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar foto

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Het wegvallen van lessen en stages en het gebrek aan eigen thuisfaciliteiten, laboratorium- en practicumonderwijs door de coronamaatregelen zijn volgens het dinsdag gepubliceerde onderzoek de belangrijkste redenen voor de forse toename.

‘In elk klaslokaal op de universiteit zie wel iemand met extra studieachterstand’, zegt ISO-voorzitter Kees Gillesse. 

Onderwijskwaliteit

Hoewel zestig procent van de studenten positief is over de manier waarop hun onderwijsinstelling omgegaan is met onderwijs tijdens de coronacrisis, zegt 75 procent ook dat ze de vorm van het onderwijs slechter vindt dan normaal. Ruim dertig procent van de studenten zegt door de coronamaatregelen minder studiepunten te hebben gehaald.

‘Dit is voor ons aanleiding om ons zorgen te maken over de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs’, zegt Gillesse. ‘Niet alle lessen gaan door en online onderwijs is niet altijd een goede oplossing. Laat staan dat studenten op dit moment de brede ontwikkeling kunnen doormaken die in de studietijd zo belangrijk is.’

Prioriteit

Om verdere studievertraging tegen te gaan, zou volgens het ISO het openbaar vervoer weer beter bruikbaar moeten worden voor studenten. Hoewel fysiek onderwijs mondjesmaat weer wordt georganiseerd, mag dat van de overheid alleen tussen 11 en 15 uur en na 20 uur om het openbaar vervoer niet te overbelasten. 

‘Wat zou helpen is dat er weer meer onderwijs fysiek kan gaan plaatsvinden. Daarvoor is nodig dat het kabinet onderwijs prioriteit geeft. Alleen onderwijs op beperkte tijden helpt daar niet bij’, zegt Gillesse.

Kritisch

Het ISO is ook kritisch over het feit dat zij dit onderzoek zelf hebben moeten laten uitvoeren. ‘Deze cijfers moeten het ministerie, universiteiten en hogescholen echt zelf boven tafel halen om goed beleid te kunnen maken. Sturen op zicht moet niet de regel worden. Je moet ook willen uitzoeken hoe het zit.’

Hoeveel RUG-studenten bijdragen aan de opgelopen studieachterstand, is op dit moment nog onduidelijk. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in