Inzamelactie: RUG-dekentjes gaan Oekraïners warm houden

Twee medewerkers van de Energy Academy zijn een inzamelingsactie van de rode RUG-dekentjes gestart voor Oekraïne. De eerste vijftig zijn al ingeleverd en gaan hopelijk deze week nog naar Kyiv.

Iedere medewerker van de RUG kreeg eind december zo’n deken. Een cadeautje van het college van bestuur, om jezelf warm te houden tijdens het werk nu de thermostaat op 19 graden staat.

Maar niet iedereen gebruikt hem. ‘Ik hoorde hier en daar van mensen dat ze niet wisten wat ze ermee moesten’, zegt Karin Ree, coördinator van de bèta-wetenschapswinkel.

Perfect formaat

Ze vroeg haar collega Leo Dvortsin, die half Oekraïens is en al langer in contact staat met Oekraïense hulporganisaties, of ze van pas kunnen komen in Oekraïne. 

‘Ik stuurde vrijwilligersorganisatie Zgraya foto’s’, zegt Dvortsin. ‘En tot mijn verbazing waren ze er heel enthousiast over. Blijkbaar is het formaat, zo klein en compact in het hoesje, heel aantrekkelijk voor ze.’

Dus zetten de collega’s een oproepje uit binnen de Energy Academy, waar ze beiden werken. ‘Ik heb ook een berichtje gestuurd aan het college, want het was natuurlijk een cadeautje’, zegt Ree. ‘Zij vonden het goed en gaan zelf ook dekentjes inzamelen.’ 

Transport regelen

De eerste vijftig zijn inmiddels binnen en hadden eigenlijk afgelopen vrijdag verstuurd moeten worden. Maar om ze in Kyiv te krijgen blijkt nog een uitdaging. Dvortsin moest het transport zelf regelen en vond een kerkgenootschap dat afgelopen vrijdag vrijwilligers zou sturen. ‘Uiteindelijk bleken zij toch geen ruimte te hebben om ook dozen dekentjes mee te nemen’, zegt hij.

Afgelopen weekend vond hij via een Groningse autohandelaar nieuwe contacten. ‘Deze man heeft vanwege zijn werk goede contacten in Oost-Europa en ook in Oekraïne. We hopen de dekentjes deze week aan iemand mee te kunnen geven die richting Kyiv gaat.’

Geëvacueerde bewoners 

De eerste lading is bedoeld voor mensen die uit hun thuisgebied geëvacueerd moeten worden omdat het onder vuur ligt. ‘Nu vooral het oosten en noordoosten van Oekraïne’, zegt Dvortsin. Een eventuele tweede levering gaat naar een legeronderdeel dat veel hulp krijgt van vrijwilligersorganisatie Zgraya.

Medewerkers die hun dekentje willen doneren, kunnen daarvoor per mail contact opnemen met Karin Ree. ‘De centrale opslag is hier in de Energy Academy. Bundels tot tien dekens, die ik in mijn fietstas kan dragen, haal ik zelf op. Grotere aantallen moeten we op een andere manier regelen.’

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties