Inwoners Noord-Nederland stuk ongelukkiger door corona

Noord-Nederlanders stuk ongelukkiger door corona

De impact van de coronacrisis op Noord-Nederlanders wordt steeds heftiger, blijkt uit het Lifelines-onderzoek van het UMCG en de RUG. Mensen beoordelen hun leven nu gemiddeld met een 6,9, terwijl dit in de zomer nog een 7,7 was.
3 februari om 11:39 uur.
Laatst gewijzigd op 3 februari 2021
om 12:37 uur.
februari 3 at 11:39 AM.
Last modified on februari 3, 2021
at 12:37 PM.
Avatar foto

Door Giulia Fabrizi

3 februari om 11:39 uur.
Laatst gewijzigd op 3 februari 2021
om 12:37 uur.
Avatar foto

By Giulia Fabrizi

februari 3 at 11:39 AM.
Last modified on februari 3, 2021
at 12:37 PM.
Avatar foto

Giulia Fabrizi

Van uit de hand gelopen studentenfeestjes tot bezette universiteitsgebouwen en van kamertekorten tot dreigende bezuinigingen: Giulia houdt al het nieuws in de gaten. Ze praat graag met de mensen die het aangaat, schrijft erover en begeleidt freelancers bij het maken van nieuwsartikelen. Eerder werkte ze als stadsredacteur Groningen en gemeenteverslaggever Haren voor Dagblad van het Noorden.

Ook de mate waarin mensen zich verbonden voelen met anderen is flink verminderd. In maart 2020 voelde 70 procent van de ongeveer 30.000 ondervraagden zich in contact staan met andere mensen, terwijl dat nu minder dan de helft is.

Jongeren

Vooral jongeren ervaren de laatste maanden een grote achteruitgang in hun kwaliteit van leven. Zij geven hun leven nu een 6, terwijl dat in de zomer nog een 7,7 was. De onderzoekers verklaren dit deels doordat de coronamaatregelen deze groep, onder wie veel studenten, zwaar treft. 

Studies die volledig online zijn, het moeten missen van een sociaal leven en geen bijbaantje meer hebben zijn volgens de onderzoekers mogelijke oorzaken van het lage cijfer. Daarbij komt ook dat jongeren relatief vaak positief testen op covid-19, of dat een huisgenoot positief test, waardoor studentenhuizen vaak in quarantaine moeten.

Enige troost

Hoewel de daling onder jongeren opvallend is, zijn de negatieve gevolgen voor de mentale gezondheid van Noord-Nederlanders volgens het onderzoek in alle bevolkingsgroepen terug te zien. Iedereen voelt zich slechter dan voor de coronacrisis. 

‘Ongetwijfeld zijn er mensen die zich afvragen of zij de enigen zijn die vermoeid of somber zijn’, zegt hoogleraar genetica Lude Franke. ‘Ons onderzoek laat onmiskenbaar zien dat deze gevoelens in iedere laag van de bevolking worden ervaren. Wellicht biedt het mensen enige troost dat zij niet de enigen zijn die op dit moment worstelen met de gevolgen van corona.’

Onderzoek

Voor het Lifelines-onderzoek over corona vullen zo’n 30.000 Noord-Nederlanders sinds maart 2020 vragenlijsten in over hun fysieke en mentale gezondheid. Tot nu toe vulden ze al negentien keer een vragenlijst in. 

Volgens Franke kan dit onderzoek inzichten bieden die in de toekomst gebruikt kunnen worden voor maatregelen die een zo beperkt mogelijke impact hebben op het welzijn van Nederlanders. 

‘De gedetailleerde informatie die we sinds het begin van de pandemie van deze grote groep Lifelines-deelnemers hebben verzameld over hun gezondheid, leef- en werksituatie, maakt onderzoek mogelijk naar risicofactoren om een covid-19 infectie op te lopen en welke maatregelen welk effect hebben gehad.’

Engels

03 February 2021 | 3-2-2021, 12:37
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties