Veel studenten zijn echt gestrest, blijkt uit nieuw onderzoek

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week: Stuur een Tikkie naar Rutte om je studieschuld af te lossen en uit Twents onderzoek blijkt dat studenten echt veel last hebben van stress.
Samengesteld door Rob Siebelink

Tikkie voor Rutte

Meer dan 20.000 studenten (and still counting) hebben zich aangemeld voor het Facebookevent om op 24 november een Tikkie te sturen naar premier Mark Rutte, zodat die dan hun studieschuld kan aflossen. Het is bedacht door student Youri Hoogewoning van de Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg.

Volgens hem zijn studenten die na studiejaar 2015/2016 zijn begonnen met studeren de dupe van het ‘mislukte leenstelsel-experiment van de overheid’. ‘Wij willen ons geld terug omdat wij tussen het afschaffen en de herinvoering van de basisbeurs vallen.’

Bij VVD en D66 zijn de eerste betaalverzoeken al binnen, veelal met het maximale bedrag van 750 euro. D66 heeft een standaardantwoord. ‘Dank voor je Tikkie. Heb je terug van 1,9 miljard euro?’ Dat bedrag wordt volgens de Democraten jaarlijks geïnvesteerd in onderwijs en onderzoek.

Kamervragen over ‘vreemde smetten’-leus

Haagse studenten op de faculteit Governance and Global Affairs (FGGA) hebben een omstreden stuk tekst uit het voormalige Nederlandse volkslied Wien Neêrlandsch bloed van Hendrik Tollens op een whiteboard geschreven. Daaronder was de VOC-vlag getekend. Dat heeft geleid tot Kamervragen aan onderwijsminister Van Engelshoven.

Daarmee staat de teller van racistische incidenten bij Security Studies op drie in een jaar tijd, bericht het Leidse universiteitsblad Mare. Twee studenten hadden vorig jaar de Hitlergroet gebracht en later lekten appjes uit in de Whatsappgroep van de opleiding met een racistische lading.

Veel studenten zijn echt gestrest

Nieuw onderzoek aan de Universiteit Twente bevestigt dat veel studenten kampen met stress en depressieklachten, meldt U-Today van de Universiteit Twente.

Het zijn zorgwekkende cijfers, vindt onderzoeker en psycholoog Saskia Kelders zelf. Als haar onderzoek een goed beeld geeft, heeft 80 procent van de Twentse studenten lichte of soms zelfs zware psychische problemen: ze melden symptomen van angst en depressie.

De problemen zijn groter voor vrouwen, buitenlandse studenten en niet-heteroseksuele studenten. Ook blijken veel Twentse studenten alcohol en drugs te gebruiken – meer dan elders. Een op de drie heeft in het afgelopen jaar weleens cannabis gerookt.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties