Universiteitsraad en cvb Maastricht ruziën over benoemingsprocedure

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week: Britse universiteiten gaan staken en college van bestuur en universiteitsraad in Maastricht ruziën over benoemingsprocedure voor decanen.
Samengesteld door Rob Siebelink

Ruzie in Maastricht over benoemingen

De universiteitsraad en het college van bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) hebben ruzie over de nieuwe procedure voor de benoeming van decanen. In de nieuwe procedure staat dat het voltallige college van bestuur voortaan lid is van de benoemingsadviescommissie (BAC) en dus een flinke vinger in de pap krijgt; voorheen zat alleen de rector in de BAC. Dat meldt het Maastrichtse universiteitsblad Observant.

De universiteitsraad vindt dat het cvb een te zwaar stempel gaat drukken en dat de eigen rol daardoor wordt gemarginaliseerd. Leden spreken van een coup van het cvb, dat op zijn beurt daardoor weer zeer gepikeerd is. Het decaanschap is volgens het universiteitsbestuur een zware en moeilijke post en dus is het logisch dat het voltallige cvb in een vroeg stadium bij het proces wordt betrokken.

Raad en cvb komen er niet uit. Het conflict ligt nu op het bordje van de Raad van Toezicht.

Britse universiteiten staken

Zestig Britse universiteiten, waaronder Oxford en Cambridge, leggen in de laatste week van november acht dagen het werk neer; ze staken om hun eisen voor meer vaste contracten en hogere lonen kracht bij te zetten, bericht de Britse krant The Guardian.

Uit berekeningen van de grootste vakbond voor wetenschappelijk personeel blijkt dat meer dan de helft van de Britse wetenschappers een tijdelijk contract heeft. Bovendien zou het gemiddelde loon met 17 procent zijn gedaald in tien jaar. Naar verwachting worden meer dan een miljoen studenten geraakt door de staking.

Onderzoek naar angstcultuur van de baan

Het geplande cultuuronderzoek bij de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) is van de baan. De universiteit besloot om het onderzoek van adviesbureau Berenschot af te blazen, omdat zoiets nog meer onrust zou veroorzaken. Het rommelt al maanden op de faculteit, waar een angst- en een afrekencultuur zou heersen.

Het college van bestuur had in juni een cultuuronderzoek aangekondigd. Aanleiding waren ‘duidelijke signalen van spanningen en verdeeldheid’. Dat onderzoek zou in eerste instantie in juli beginnen. In september maakte het cvb bekend dat adviesbureau Berenschot het cultuuronderzoek dit najaar zou uitvoeren. Nu is het helemaal van de baan.

‘Het is momenteel niet zinvol om wéér een onderzoek door een externe partij te laten doen, wéér onder een vergrootglas te liggen’, zegt de interim-decaan van de faculteit in Erasmus Magazine.

Hij doelt daarmee op het onderzoek van Hoffmann Bedrijfsrecherche, dat onaangekondigd mails van medewerkers onderzocht op zoek naar een eventueel lek in de plagiaatcasus rond voormalig interim-decaan Dymph van den Boom.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties