Strengere regels kamerhuur Leiden, student op straat

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten: Scherpere regels kamerverhuur gemeente Leiden jagen 400 tot 600 studenten de straat op.
Samengesteld door Rob Siebelink

Geen vervolging voor ‘Volkert, waar ben je?’

De docent van de Universiteit Utrecht (UU) die na de winst van Forum voor Democratie bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op Facebook ‘Volkert, waar ben je?’ schreef, wordt niet vervolgd. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De oproep van de docent refereert aan de moord van Pim Fortuyn in mei 2002 door Volkert van der G.

Het OM noemt het bericht ongepast, maar vindt het geen gerichte bedreiging tegen Thierry Baudet. Het is ‘onvoldoende concreet’ en bovendien zou er geen sprake zijn van opzet.

De UU heeft de man niet ontslagen op voorwaarde dat hij de komende twee jaar niet opnieuw de fout in gaat.

Oprichter eduroam in Internet Hall of Fame

Klaas Wierenga, de oprichter van het welbekende eduroam-netwerk, is opgenomen in de Internet Hall of Fame, een virtueel museum voor mensen die hebben bijgedragen aan de vooruitgang van het internet. Hij is de vijfde Nederlander die er een plaatsje heeft gekregen.

Wierenga, die het universitaire netwerk twintig jaar geleden introduceerde en nu bij datanetwerkbedrijf GéANT werkt, zegt ‘overweldigd’ te zijn. ‘Ik ben heel blij met deze erkenning voor mij persoonlijk, maar vooral omdat het niet onopgemerkt is gebleven dat honderden leden van de ‘eduroam-familie’ zich hebben ingezet – met behulp van de onderzoeks- en onderwijsgemeenschap – om iets buitengewoons te bouwen.’

Eduroam draait in meer dan honderd landen.

Leiden scherpt regels aan, student op straat

De gemeente Leiden wil de ‘verkamering’ van de stad aanpakken met nieuwe beleidsregels. Studenten die een kamer huren in Leiden, lopen het risico dat ze uit hun huis gezet worden als hun huisbaas niet de juiste vergunningen heeft. Een aantal studentenverenigingen komt daarom in actie, meldt het Leidse universiteitsblad Mare.

Het gaat volgens een schatting van de gemeente om vier- tot zeshonderd studenten die de komende vijf jaar op zoek moeten naar nieuwe huisvesting.

Studentenvereniging Quintus roept leden op om tijdens de vergadering van de gemeenteraad in te spreken, en vereniging Minerva heeft een alternatief beleidsplan voor ‘verkamering’ geschreven.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties