Intimiderende hoogleraar ‘never nooit meer welkom’ en datalek bij TU Eindhoven

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Leidse hoogleraar weg na ‘ernstig ongewenst gedrag’ en hoe is het om docent te zijn aan de slechtste opleidingen van de slechtste hogeschool in Nederland?

Hoogleraar ‘never nooit meer welkom’ in Leiden

Een hoogleraar aan de Universiteit Leiden is per direct weggestuurd wegens ‘ernstig ongewenst gedrag’. Volgens de Leidse universiteitskrant Mare zou het gaan om een hoogleraar sterrenkunde, maar het universiteitsbestuur wil geen naam noemen.

Het college van bestuur (cvb) heeft besloten dat hij niet meer terug mag keren op de universiteit, geen promovendi meer mag begeleiden en geen gebruik meer mag maken van voorzieningen die hoogleraren en emeritus-hoogleraren hebben, meldt Mare.

Het grensoverschrijdende gedrag heeft jaren geduurd, tot afgelopen mei vier vrouwelijke medewerkers naar de decaan stapten. Volgens cvb-voorzitter Annetje Ottow gaat het om ‘een stelselmatig patroon’ van zwartmaken, machtsmisbruik, genderdiscriminatie, opmerkingen met een seksuele lading, kleineren in het openbaar en ‘de voortdurende dreiging dat het carrièreverloop van de klagers zou worden beschadigd’.

De geschokte cvb-voorzitter zegt: ‘Ik geneer me te pletter. Hij is hier never nooit meer welkom.’ De man wordt niet ontslagen omdat een onderzoekscommissie heeft vastgesteld ‘dat de wetenschappelijke kwaliteit van deze hoogleraar buiten kijf staat’.

Er is ook kritiek op het cvb, omdat het de naam van de hoogleraar niet bekend wil maken (om redenen van privacy). Als het college van bestuur werkelijk geschokt is door het grensoverschrijdend gedrag van de weggestuurde hoogleraar, moet het zeggen om wie het gaat, schrijft promovendus Antoinette Kroes in een opiniestuk op de site van Mare. ‘Hoe kan ik mijn integriteit bewaken als ik niet mag weten wie er discrimineert, scheldt, liegt en bedriegt?’

Docent op een slechte opleiding van een slechte school

Jacob Eikelboom is docent bij de opleiding sociaal juridische dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Volgens de Keuzegids hbo 2023 is dat een van de slechtste opleidingen in Nederland en de HvA is een van slechtst scorende hogescholen van het land. Dat voelt niet lekker, aldus Eikelboom. ‘Het is gênant.’

In een even openhartige als vermakelijke column in HvA, het gelijknamige journalistieke platform van de hogeschool, schrijft de docent: ‘De HvA krijgt in de Keuzegids 54 van de 100 punten. Gezakt dus.’

Voor Eikelboom is de slechte score geen verrassing; er ging te veel en te vaak wat mis. Wat hem wel verraste, was de reactie van het schoolbestuur. In plaats van de hand in eigen boezem te steken of beterschap te beloven, zegt het bestuur: ‘Wij herkennen ons niet in de uitslag.’

Dat past geheel in de stijl van wegkijkende en ontkennende reacties, schijft Eikelboom. ‘Een president die de verkiezingsuitslag als fake news typeert, een premier die aan een leugen geen actieve herinneringen heeft, Kamerleden die klimaatverandering afdoen als een hoax. En nu de grootste onderwijsinstelling van het land die zich niet herkent in een beoordelingsrapport.’

Eikelboom ziet de bui al hangen. Hij vreest nu dat studenten die een onvoldoende krijgen hun antwoord al klaar hebben: ‘Ik herken mij niet in de uitslag.’

Datalek bij Technische Universiteit Eindhoven

Door een lek bij toegangspassenbedrijf ID-Ware liggen de gegevens van duizenden studenten en medewerkers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) op straat.

In september dit jaar was er een hack waarbij data gestolen is van ID-Ware, meldt de Eindhovense universiteitskrant Cursor. Het leek om een bepekte hoeveelheid gegevens te gaan. De TU/e heeft betrokkenen toen wel ingelicht, maar er verder geen ruchtbaarheid aan gegeven.

Nu blijkt dat het lek veel ernstiger is, bericht Cursor. ID-Ware had geen toegang tot wachtwoorden van TU/e-accounts en die data zijn dus niet gelekt. Maar het datalek kan wel grote gevolgen hebben, zoals identiteitsfraude, phishing of spam, staat in de mail die de uni heeft gestuurd.

Ook de Hogeschool Utrecht is getroffen door het lek bij het Duitse IT-bedrijf. Van een onbekend aantal medewerkers van de hbo-opleiding in de Domstad zijn gegevens buitgemaakt.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties