Internationals betrekken vuile containers

Tweehonderd internationale studenten trokken vandaag in hun verse containerwoningen aan de Suikerlaan. Maar de studio’s blijken niet in topconditie.
Door Sara Penaguião

‘Het voelt heel goed om eindelijk mijn eigen stekje te hebben’, zegt student Erik. Hij heeft haast en is druk bezig zijn bagage naar zijn studio in één van de containers te slepen. ‘Ik heb in de tijdelijke huisvesting in de Metaallaan gezeten. Daar leefde ik met negen anderen in dezelfde kamer. Dus dit is superfijn’, zegt hij.

Studenten staan in de rij voor de check-in. Maar op de achtergrond rijden ronkende machines nog tussen de containers door. Er moet nog flink wat gebeuren voordat alles in orde is. ‘Dus ik hoop dat in elk geval de binnenkant van studio’s klaar is’, zegt postdoc Maryam Bozorg uit Iran.

Lang gewacht

De internationale studenten hebben er lang op gewacht. De studio’s, die worden geëxploiteerd door Rizoem, hadden al op 1 oktober klaar moeten zijn. Maar onverwachte problemen zorgden voor een extra vertraging van twee weken.

‘Het is niet gemakkelijk niet te weten waar je belandt’, zegt pre-masterstudent International Business Management Barbara Meme uit Duitsland. ‘Ik ben dolblij dat ik eindelijk een plekje heb’, zegt haar collegastudent Rahwa Tegleab.

Maar de studio’s waar de studenten intrekken, blijken niet nieuw. Ze hebben drie jaar leeggestaan. En dat betekent dat ze ook niet allemaal klaar en schoon zijn.

‘Er zijn nog wat kleine dingen die moeten worden afgerond aan de binnenkant. Daarvan moeten we iedereen op de hoogte stellen’, zegt Ben Onderstijn van  Rizoem. ‘Maar we hebben hard gewerkt om alles af te hebben en we zijn al twee weken te laat.’

Stof en vuil

Op een van de blokken werken arbeiders nog aan de daken of elektriciteit. In sommige studio’s is geen water. Als Maryam haar studio samen met Onderstijn gaat bekijken, is de lijst met problemen eindeloos.

Overal zit stof en vuil. ‘Dat moet je zelf schoonmaken’, zegt Onderstijn. Maar Bozorg ziet ook gaten in muren, vlekken en roest. Ook hier geldt: het is haar eigen verantwoordelijkheid en ze zal het moeten fiksen voor ze echt kan verhuizen. ‘Ach, ik kan in elk geval dingen aan de muren hangen’, zegt ze. ‘De gaten zitten er al.’

Ze was opgelucht dat ze eindelijk een huis had, maar nu is ze toch een beetje teleurgesteld. Opnieuw. ‘Ik dacht dat ik eindelijk kon relaxen, maar er zijn alweer problemen.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties