Studenten trekken weg uit noodopvang

Bij alle drie de noodaccommodaties voor internationale studenten die nog geen kamer hebben gevonden, zijn op dit moment nog bedden beschikbaar.
Door Edward Szekeres / Vertaling Saskia Jonker

Iets meer dan een week nadat de voormalige school aan de Metaallaan is geopend als derde opvanglocatie voor studenten uit het buitenland, verlaten sommigen van hen hun tijdelijke onderkomen al weer. Maandagochtend gingen zes mensen weg uit containerflat The Village aan de Peizerweg, vertelt locatiemanager Ronald Helmig. ‘En er zijn slechts twee nieuwe mensen bij gekomen tot nu toe.’ In totaal waren er op maandag nog 32 bedden vrij.

Aan de Metaallaan zijn maar 33 van de 140 bedden bezet. ‘En het aantal studenten blijft afnemen’, zegt front office-medewerker Anne Bout.

Van de 120 huurders in de Esdoornflat besloten er 31 om hun tijdelijke contract niet te verlengen. Zij vertrokken maandag. De rest kan in het gebouw blijven wonen tot uiterlijk 9 oktober. Maar er zijn ook al vijftien nieuwe studenten die de vrijgekomen kamers hebben geboekt en de resterende plekken ‘zullen heel snel vergeven zijn’, volgens Monique Louwes van woningstichting SSH.

Crisis afgewend

Studenten in de Esdoornflat hebben kamers voor zichzelf, terwijl degenen die in de twee andere locaties verblijven de ruimte moeten delen met tientallen vreemden. Dit verklaart misschien waarom de vraag naar de Esdoornflat hoog blijft.

De verhurende partijen zijn er in elk geval van overtuigd dat de kamercrisis van vorig jaar deze keer is afgewend. ‘We willen de Metaallaan in de eerste week van oktober sluiten en we zijn er zeker van dat alle studenten dan zijn verhuisd’, zegt Bout.

Volgens Louwes komen er bij de SSH over de gehele linie minder vragen binnen over kamers. ‘We denken niet dat er eind oktober nog mensen zonder permanente kamer zitten.’

Ronald Helmig van The Village is daar niet zo zeker van. Hij verwacht nog een toestroom van studenten op zoek naar een tijdelijk onderkomen. ‘Waar moeten ze anders naartoe als de Metaallaan en de Esdoornflat sluiten?’

Omgebouwd

De containerflat blijft het langste open van de drie noodaccommodaties, tot 26 oktober. Daarna wordt de grootste slaapzaal omgebouwd tot een tentamenhal voor de universiteit. ‘Helaas kunnen we de deadline niet verlengen’, zegt Helmig.

Voor studenten die nog geen vaste plek gevonden hebben, heerst onzekerheid. ‘We vinden het gemeenschapsgevoel hier erg leuk’, zegt Christiaan Senior (23), die aan de Metaallaan woont.

De student kunst, cultuur en media kijkt lachend toe terwijl zijn twee kamergenoten met elkaar stoeien. ‘Je kunt niet te kritisch zijn. Maar ik heb alleen kamers gevonden die vanaf december vrij zijn. Ik weet niet waar ik in de tussentijd heen moet.’

Engels

1 REACTIE

  1. in Den Haag heb ik gratis plek en studeerruimte voor 1 student ICT, documentalist, Engelse of Nederlandse taal en Letterkunde of boekwetenschapper; (tussen Instituut Nederlandse Taal/Leiden, UBLeiden en KBDen Haag, resp. RUL, vestiging Den Haag) , locaties “öm de hoek” en/of prima bereisbaar)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in