Inspectie voorlopig tevreden over RUG-plannen tegen werkdruk

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen de Arbeidsinspectie) neemt voorlopig genoegen met de plannen van de RUG om de werkdruk te verlagen en ziet nu geen reden om actie te ondernemen.

Volgens de dienst is de universiteit ‘momenteel bezig met het doorontwikkelen van de aanpak van werkdruk en intern ongewenst gedrag’.

De Inspectie SZW startte het onderzoek nadat WOinActie in december 2019 ruim 700 klachten uit heel Nederland bundelde en aan de dienst voorlegde. Uit de klachten bleek onder meer dat universitaire (hoofd)docenten wekelijks 45 procent overwerken. Voor docenten zonder onderzoeksaanstelling zou dat dat zelfs 50 procent te zijn.

Vrijwel iedereen die een klacht bij WOinActie indiende, zei bovendien hoge stress te ervaren. De hoge werkdruk zou niet alleen stress opleveren in het werk, maar ook doorsijpelen in het privéleven. Meer dan de helft van de melders stelde dat de situatie al langer dan vijf jaar duurde.

Corona

In augustus vorig jaar liet de Inspectie SZW alle Nederlandse universiteiten weten ‘een fors aantal signalen over werkdruk’ te hebben ontvangen. Vanwege de gevolgen van de coronapandemie besloot de dienst niet direct bij de universiteiten langs te gaan, maar moesten die laten zien op welke manier zij de hoge werkdruk aanpakken.

Uit de brief blijkt dat de plannen van de RUG voor nu voldoende zijn. Het merendeel van de universiteiten, aldus de Inspectie, heeft veel maatregelen en voorzieningen getroffen, of zijn druk bezig die uit te voeren. ‘Het effect van de getroffen maatregelen is daarom (nog) niet overal inzichtelijk.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in