In de House of Connections stapt de uni uit haar ivoren toren (met video)

Een plek waar de universiteit uit haar ivoren toren stapt. Een marktplaats van ideeën waar universiteit, stad, regio en alles daarbuiten samen aan grote maatschappelijke vraagstukken werken.

TEKST GIULIA FABRIZI, VIDEO RIANNE AALBERS

Dat is de ambitie voor de House of Connections (HoC), de nieuwste locatie van de RUG aan de Grote Markt.

Het multifunctionele pand in het voormalige V&D-gebouw is nog maar net in gebruik en toch is de potentie om die ambitie waar te maken al tastbaar, vinden rector Cisca Wijmenga en collegevoorzitter Jouke de Vries. 

‘Woensdag was de opening van de Rudolph Agricola School daar’, zegt Wijmenga. ‘Bij de borrel komt iemand naar de directeur toe lopen en die zegt: “Weet je, ik heb vanmiddag goed geluisterd en ik zie direct waar we met elkaar op in moeten zetten”. Die persoon had nog niets te doen met de School en er werden direct leuke ideeën ontwikkeld.’

En dat is precies wat de bestuurders hopen dat er gebeurt: dat mensen die elkaar anders nooit zouden ontmoeten dat tijdens lezingen, debatten, presentaties in HoC wel doen en elkaar inspireren. ‘Ik stond er gewoon bij en dacht: wauw, wat fantastisch’, zegt Wijmenga.

Interdisciplinaire inspiratie

HoC wordt het onderkomen van onder meer de vier interdisciplinaire schools die zich bezighouden met gezond ouder worden, energietransitie, duurzame ontwikkeling en digitalisering en kunstmatige intelligentie.

Maar het wordt ook de plek waar kennis- en innovatienetwerk Universiteit van het Noorden zich kan laten zien, waar de jonge wetenschappers van Young Academy een plek hebben, evenals de Teaching Academy Groningen en het Europese samenwerkingsverband Enlight. 

Verbinding

Volgens collegevoorzitter De Vries helpt het nieuwe gebouw bij de verbinding tussen verschillende mensen. ‘Om het interdisciplinaire te stimuleren, moet je mensen bij elkaar brengen. Je kunt ze niet verplichten om samen te werken, maar je kunt het wel zo aantrekkelijk mogelijk maken met een inspirerende plek.’

Dat is volgens hem de meerwaarde van het HoC. ‘Het is zo’n mooie plek, zo’n mooie omgeving. Ik heb er al een heel goed gevoel bij.’

Publieksacademie

In het nieuwe gebouw kan de universiteit zich voorstellen aan de buitenwereld, maar kan de buitenwereld ook naar binnen komen. ‘Ik hoop dat er een programmering ontstaat zoals een beetje in Pakhuis de Zwijger (in Amsterdam – red.),’ zegt Wijmenga.

‘Daar zit natuurlijk een heel grote organisatie achter, maar we hebben wel de plek waar je de publieksacademies kunt organiseren, waar Studium Generale lezingen kan houden, waar debatten gevoerd kunnen worden, waar de wetenschapswinkels heen kunnen. Het zou de plek moeten zijn waar veel van dit soort activiteiten plaatsvinden.’

Ondernemers

Maar bijvoorbeeld ook de plek waar ondernemers de universiteit kunnen vinden. ‘Het mkb in het Noorden klaagt dat het zo moeilijk is om de RUG te vinden’, zegt De Vries. ‘Ze weten dat die er is, maar bij wie moet je dan zijn? In de House of Connections kunnen zij de universiteit ook vinden.’

‘We hebben hier briljante ondernemers, hoe mooi zou het zijn als zij hier lezingen houden? De ontwikkeling van de wetenschap, het fundamentele onderzoek, blijft heel belangrijk. Maar dit is ook een kans om de toegepaste kant te ontwikkelen. Evenals de valorisatie, dus hoe breng je het naar de markt. Hier kun je mensen daar actief voor uitnodigen.’

Vragen uit de maatschappij

En door de buitenwereld naar binnen te halen, kun je als universiteit aan de slag met de problemen van nu. ‘De vragen die uit de maatschappij komen, zou je als challenge based-onderwijs in minoren aan de studenten voor kunnen leggen’, zegt Wijmenga. ‘Dat een groep studenten die vragen gaat beantwoorden. Op die manier is er ook grote meerwaarde voor het onderwijs.’

De ontmoeting en de samenwerking is volgens de bestuurders een belangrijke stap voorwaarts. ‘Innovatie zit op het grensvlak van disciplines’, zegt Wijmenga.

‘Als je het over de toekomst hebt die steeds complexer wordt, dan moet je continu met elkaar op die grensvlakken gaan zitten. Wij zijn een fantastische universiteit met alle disciplines, dus er liggen heel veel kansen voor ons. Maar die moeten we dan ook wel gaan benutten.’

Engels

3 REACTIES

  1. Ik citeer uit het bovenstaande verhaal: “We hebben hier briljante ondernemers, hoe mooi zou het zijn als zij hier lezingen houden? De ontwikkeling van de wetenschap, het fundamentele onderzoek, blijft heel belangrijk. Maar dit is ook een kans om de toegepaste kant te ontwikkelen. Evenals de valorisatie, dus hoe breng je het naar de markt. Hier kun je mensen daar actief voor uitnodigen.’”
    Hier komt een aap uit de mouw: OK, fundamenteel onderzoek blijft belangrijk, maar zou het de bestuurders eigenlijk toch om valorisatie gaan!? Ik vind het ook boeiend, dat er over briljante ondernemers wordt gesproken, en niet over briljante wetenschappers. Leuk toch, dat bestuurders zo heerlijk openhartig zijn. Och, en de rug is toch eigenlijk ook een markt, die zo een mooie plek krijgt aan een gronings marktplein. Mooier kunnen we het niet maken.

  2. Goed dat het evenement van 24 juni op 23 juni in zo’n stuk wordt aangekondigd – en op 28 juni in de newsletter staat.

    • Het verhaal met bedoelde aankondiging is vorige week, dus vóór de open dag, gepubliceerd. Maar de aankondiging is nu inderdaad achterhaald en de tekst is aangepast. (RS)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in