‘Ik swipe vandaag iedereen naar rechts’

Tekla (r) en vriendin Andrea in het Noorderplantsoen.

Levend Tinder in het park

‘Ik swipe vandaag iedereen naar rechts’

Geblinddoekt en zwijgend zit ze naast de weg die door het Noorderplantsoen loopt. Op het bordje dat ze vasthoudt staat: ‘Hallo, ik ben Tekla en dit is mijn persoonlijke Tinder. Vandaag swipe ik iedereen naar rechts – schrijf je naam en nummer op en ik app je.’
3 mei om 15:18 uur.
Laatst gewijzigd op 4 juli 2021
om 20:14 uur.
mei 3 at 15:18 PM.
Last modified on juli 4, 2021
at 20:14 PM.
Avatar photo

Door Yelena Kilina

3 mei om 15:18 uur.
Laatst gewijzigd op 4 juli 2021
om 20:14 uur.
Avatar photo

By Yelena Kilina

mei 3 at 15:18 PM.
Last modified on juli 4, 2021
at 20:14 PM.
Avatar photo

Yelena Kilina

International editor Volledig bio International editor Full bio

Toen student internationaal en Europees recht Tekla Emborg vanuit Denemarken naar Groningen verhuisde afgelopen augustus, vond ze het door de lockdown en de online colleges moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen. ‘Ik weet niet wie m’n studiegenoten zijn en ik heb geen kans gehad om vrienden te maken bij een vereniging’, zegt ze.

De enige vriend die ze tot nu toe in Groningen heeft gemaakt is haar gepensioneerde buurvrouw, die ze elke zaterdag opzoekt. Dan bakken ze samen brood en kan Tekla haar Nederlands oefenen, maar dat is nou niet echt het typische studentenleven, geeft ze toe. Dus toen haar schoolvriendin Andrea uit Kopenhagen op bezoek kwam, realiseerde Tekla zich dat ze haar aan niemand kon voorstellen.  

Nieuwe mensen

Na drie weken samen opgesloten te hebben gezeten, zegt filosofiestudent Andrea, ‘waren we wel toe aan nieuwe mensen en nieuwe ervaringen.’ Tijdens een late studiesessie kwamen ze op het idee om Tinder in het echt na te doen: ze zouden zich in het Noorderplantsoen presenteren en iedereen de kans geven om contact met hen te leggen. ‘Niet speciaal om een date te vinden, maar om mensen te ontmoeten en iets leuks te doen’, zegt Tekla.  

Maar waarom dan die blinddoek? Zodat mensen sneller durven te blijven staan en zich inschrijven, leggen de meiden uit. ‘Op die manier hoef je geen oogcontact te maken. En we wilden zo laten zien dat we niemand zouden beoordelen’, zegt Andrea. 

Eng

De vriendinnen gingen naar het park zodra het mooi weer was, omdat ze dachten dat mensen dan vrolijker en meer ontvankelijk zouden zijn. Ze gingen naast de weg zitten met hun favoriete muziek aan en de voorwerpen die hen karakteriseren naast zich: boeken en een frisbee.

Het was eerst wel een beetje eng, zegt Andrea. ‘Je weet dat mensen naar je kijken en je bent in feit een show aan het opvoeren in het park.’ Maar dat ongemak hoorde erbij als ze zichzelf wilden uitdagen om iets nieuws te doen en het resultaat daarvan af te wachten, aldus Tekla.

Omdat ze een blinddoek om hadden, moesten ze meer op hun gehoor vertrouwen. ‘Elke keer dat we iemand over het grind aan hoorden komen lopen, hoopten we dat diegene bij ons zou stoppen.’

Date

Ze hadden zo hun twijfels of iemand wel z’n contactgegevens zou achterlaten, maar na twee uur hadden ze al zes telefoonnummers verzameld. Diezelfde dag nog verstuurden ze hun appjes. Sommige van de contacten bleken ook internationale studenten te zijn, en een paar wilden zelfs wel met ze afspreken. ‘En ik heb een date vanavond’, lacht Andrea.

Tekla heeft nog geen match gevonden, maar spijt van haar actie heeft ze ook niet. ‘Het was heel leuk om te doen en ik heb er echt nieuwe energie van gekregen. Hoewel we inmiddels alweer thuis achter de laptop college aan het volgen zijn’, verzucht ze. ‘Misschien moeten we het dan nog een keer doen’, grapt Andrea. ‘Zoek ons op in het park.’

Wil je ideeën met Tekla uitwisselen over hoe je vrienden kunt maken? Je kunt haar mailen op t.m.emborg@student.rug.nl.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties